СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Тирол се срео са Србијом

На православни празник, Теодорову суботу, 3. марта 2012. године, Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И организовала је интеграциону изложбу тиролских и српских пејсажа под називом „TYROL meets SERBIA“ (Тирол се среће са Србијом) у Инсбруку.

Аутор свих 27 изложених слика, пејсажа и знаменитости из Тирола и Србије био је уметник и педагог Звонко Димитријевић из Инсбрука.

Господин Димитријевић је рођен 1968. године у Пасјану у јужној српској покрајини на Косову и Метохији. Студирао је педагогију и уметност на Универзитету у Београду. Након успешних студија, предавао је 7 година уметничко стваралаштво у Србији. Бави се већ више од 20 година са разним формама уметности, своја уметничка дела је излагао на бројним изложбама широм Европе, а прошле суботе је у сарадњи са Омладинским удружењем СПО(Ј)И приредио једну изузетно лепу, али исто толико и необичну изложбу у Инсбруку.

Изложба је била у том смислу необична,зато што је као прво уместо у некој галерији, одржана у једној књижари, која се зове Бухгалери (Buchgalerie) и у којој СПО(Ј)И махом одржава предавања о разним темама. Као друго, слике нису биле једноставно закачене на зиду, као што то обично бива у галеријама, већ су коришћене разне форме приказивања слика –  једноставно наслоњене на зид, смештене у регалима међу књигама или пак у лепо смишљеној варијанти постављене на разним штафелајима, на којима су делом и сликане.

Ова врста изложбе на крају се испоставила као јако ефикасна, што може посведочити и велики одзив публике из Инсбрука и Тирола, која је била исто тако шарена, као и слике које су биле изложене. На позив Омладинског удружења СПО(Ј)И одазвали су се наравно већином Аустријанци и Срби, али и представници швајцарског и немачког народа, као и представник босанских муслимана, што нас је пријатно изненадило. Такође веома интересантно за напоменути је, да је на изложби била присутна и ћерка бившег грчког амбасадора у Београду, који сада представља своју земљу у братској Москви, која живи и студира у Инсбруку, као и две туристкиње из далеке Аустралије, које су у пролазу виделе интересантан догађај, па су одлучиле да погледају призоре природних лепота из Тирола и Србије. Оне су такође врло радо дале интервју телевизији Коперникус из Београда, која је забележила овај догађај, а на питање шта их асоцира на Србију, одмах су одговориле – Новак Ђоковић.

На изложби су представљени пејсажи и знаменитости из аустријске покрајине Тирол и Србије, као што су на пример Златно кровче у Инсбруку, Храм Светог Саве на Врачару, Морава, Ђавоља Варош, Голубац, Тара, Срем, затим тврђава над Куфштајном, скакаоница у Инсбруку, алпска брда Тирола и многе друге, а све ово је било пропраћено тиролском и српском народном и класичном музиком у позадини, као и српским посним и мрсним специјалитетима, којима су се сви присутни, а поготово Аустријанци врло обрадовали.

Циљ ове изложбе био је да се покажу разлике и сличности двеју лепих земаља кроз призоре јединства природне лепоте, као и да покажемо шта умемо као народ и шта имамо у нашој Отаџбини, а најважније је да смо у пријатној атмосфери, која је владала током целе вечери, могли у разговору да се ближе упознамо са другим народима, као и они са нама и да тако препознају позитивну страну Срба, која заиста постоји.

Изложба „TYROL meets SERBIA“ била је наравно и хуманитарног карактера, јер се све слике могу купити по веома повољним ценама. Прве вечери и наредних два дана продате су слике у вредности од 270 евра од којих су 35% намењени српској деци и вишечланим породицама у српским земљама. Слике су и даље изложене у књижари Бухгалери (Buchgalerie, Innstraße 35, 6020 Innsbruck), тако да сви заинтересовани љубитељи уметности могу да их виде до понедељка, 12. марта 2012. године.

 

ИНСБРУК НИЈЕ ЗАБОРАВИО ДИАНУ

Исте вечери у Инсбруку је у организацији католичког колегијума „Canisianum“ одржано комеморативно предавање о Диани Будисављевић, Аустријанки из Инсбрука, која је за време Другог светског рата спасила 12.000 српске деце из логора усташа.

На комеморативном предавању били су присутни рођаци Диане Будисављевић, католички владика за Тирол, као и представници града Инсбрука, Социјалистичког покрета ослободилаца Тирола и Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, који су успели да издвоје времена и да поред организоване изложбе посете и предавање у част велике хероине , чије дело представља спону између аустријског и српског народа.

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И, овом приликом још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, члановима и гостима, који су својим присуством увеличали отварање интеграционе изложбе „TYROL meets SERBIA“, наглашава да ће се и даље борити за исправљање искривљеног рама са сликом Србије у свету и уједно позива све Србе широм расејања да сваког дана, као позитивни амбасадори српског народа, показују лепо лице свих нас.

ВОЛИ СВОЈЕ И ПОШТУЈ ТУЂЕ,

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

 

>>> ЗА ВИШЕ УТИСАКА СА ИЗЛОЖБЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ: СЛИКЕ

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности