СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Предавање Београдског синдиката премијерно одржано у српском расејању

У суботу, 9. јуна 2012. године у Инсбруку одржано је премијерно предавање Београдског синдиката у српском расејању у организацији Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И уз братску подршку КУД-а „Острог“, који је за ову прилику уступио своје просторије.

Назив предавања, које Београдски синдикат већ две године одржава широм Србије и које је премијерно одржано у српском расејању је „ПРОЈЕКАТ СРБИЈА – Утицај популарне културе на систем вредности“.

На прво предавање ван Србије, које је одржано у Инсбруку дошао је један респектабилан број људи, који су за ову прилику дошли из разних делова аустријске покрајине Тирол, као и из Беча и Минхена, а било је разних узраста – од најмлађих до оних старијих и мало искуснијих међу нама.

На предавање у Инсбрук допутовали су Феђа, Блажа, Бошко и Огњен, који су и одржали предавање испред Београдског синдиката, као и Дарко, Стефан и Сале из истоимене српске реп групе из Београда.

Предавање је отворено од стране Владимира Влајића, једног од оснивача СПО(Ј)И и актуелног председника Омладинске организације из Инсбрука, након чега су чланови Београдског синдиката појединачно у кратким цртама представили себе и причали о „Пројекту Србија и утицају популарне културе на систем вредности“. После сат времена предавања од стране „Синдикалаца“ уследила је поприлично дуга, али исто тако и активна и веома конструктивна дискусија у коју су се укључили скоро сви гости предавачке вечери и која је трајала пуних два сата!

На самом почетку предавања Огњен Јанковић Оги представио је Београдски синдикат рекавши да постоје 13 година и да нису типичан музички бенд, јер од како постоје не функционишу по тржишном или маркетиншком систему, зато што не живе од своје музике, већ да сав новац који зараде на својим концертима улажу у свој студио или у хуманитарне сврхе. Оги је наставио и рекао да им чињеница да не живе од своје музике даје слободу да се изражавају без длаке на језику, да указују на проблеме у нашем друштву и да покушају да промене неке ствари са мртве тачке.

На предавању које не представља класично предавање, већ један активан разговор између предавача и свих присутних је затим неколико речи рекао и Феђа Димовић.

Феђа је свим присутнима објаснио да на почетку нису имали у плану да држе преко 30 предавања широм Србије или у расејању, која ће бити јако посећена у препуним салама, али тако се то десило, а почетак је био пре две године на Православном Богословском факултету у Београду на којем су били позвани да одрже предавање на исту тему и назвали су га „Пројекат Србија“ јер сматрају да је у нашем друштву данас потребан један шири духовни препород.

Феђа је такође објаснио да се на предавању ради о утицају популарне културе код младих, јер и Београдски синдикат такође делује оквиру популарне културе, зато што је хип хоп део тога.

Такође је предочио проблем да млади данас не учествују емотивно у неким догађајима, јер су кроз технолошка средства одмах присутни онлајн уместо да уживају у тренутнку, а за пример је навео концерт који је „БС“ одржао у Цириху дан пре гостовања у Инсбруку, а на којем су млади концерт посматрали кроз мобилне телефоне и камере уместо да скачу и да се веселе, што је њему мало засметало како је рекао.

Речено је између осталог да млади данас у Србији не знају где тачно и чему тачно припадају, а жеља за припадањем је са друге стране изузетно велика, а веома је важно да се младима да сигурност у припадању заједнице. Без тога би се поново вратили на популарну културу у којој постајемо грађани света, који су некако расути свуда и који више немају корен са својом суштином, постају битне „Лејди Гага“ или неки други небитни људи и ту се губи систем вредности.

За Београдски синдикат су најбитнији атрибути система вредности: љубав, искреност, поштење и заједништво!

Током предавања је Блажа Вујовић причао о јавном мњењу и светској машинерији маркетинга – колики је утицај јавног мњења и медија уопште. Он је објаснио да је „БС-у“ важно да младима покаже колики је утицај заједничког фронта, који чине музика, филмови, разни информативни садржаји у свакодневном животу и како они делују на нас. Блажа је преко историјских примера показао како та машинерија сваког дана делује на наше друштво.

За сам крај првог дела предавачке вечери у Инсбруку свим присутнима се обратио Бошко Ћирковић, познатији као Шкабо, који је свима изнео да је став Београдског синдиката од самог почетка „СВИЗАЈЕДНО“ и да се тај мото, који је намерно написан спајањем две речи помиње у готово свакој њиховој песми. Тиме је додао да „БС“ ради на спонтаном нивоу, без менаџерског уплива и да је пријатељство на првом месту. Тако су ступили у контакт са разним људима широм Србије и света, тако је дошло до прве трибине и до наредних, као и до прве у расејању која је одржана у Инсбруку. Затим је навео неколико примера из личног живота, који се односе на тему предавања и прешао након тога на како каже занимљивији и важнији део „Пројекта Србија“, а то је комуникација са свим присутнима у једној живој дискусији.

Као што је написано на почетку овог текста дискусија је чинила већи део предавачке вечери и трајала је пуна два сата, што је такође новитет када се ради о предавањима које организује Омладинска организација СПО(Ј)И, али исто тако и за пријатеље из Београдског синдиката, који су били позитивно изненађени са одзивом људи, који су се скоро сви укључили у заиста активну и веома конструктивну дискусију у којој смо могли једни од других да научимо разне ствари и да једни другима дамо обећање да ћемо остати у контакту са циљем да се СВИ ЗАЈЕДНО боримо за боље сутра и за очување система вредности нашег народа!

Иначе, најважније поруке Београдског синдиката су: Останимо здрави у глави, мислимо својом главом – СВИЗАЈЕДНО!

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се још једном захваљује свим члановима, пријатељима, саборцима и донаторима што су својим доласком увеличали незаборавно премијерно вече Београдског синдиката у српском расејању за све присутне, а посебно се захваљујемо свим људима добре воље, који су се те вечери показали на делу у хуманитарном смислу, приложивши добровољне донације за вишечлане српске породице на просторима бивше Југославије, како би на крају заједно сакупили тачно 488,60 евра! Хвала Вам у име оних којима је помоћ најпотребнија!

 

Слике погледајте путем нашег FACEBOOK налога – ОВДЕ

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности