СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПО(Ј)И на поклоничком путовању на српско ратно гробље у Лукенвалдеу

Српска православна црквена општина Берлин је организовала у суботу, 23. јуна 2012. као сваке године пред Видовдан, поклоничко путовање на српско ратно гробље у Лукенвалде код Берлина.  Кренуло се у 11:00 часова из Храма Светог Саве, а у 11:30 се кренуло из Храма Васкрсења Христова, да би се заједно стигло и на вријеме и у 13:00 часова могао одржати парастос.

На слици: Представник СПО(Ј)И за Немачку са седиштем у Берлину, Дејан Сенић

Овај мали градић је око 60 километара удаљен од Берлина и броји око 20.000 становника, што није било спорно да за вријеме Другог свијетског рата крај града Лукенвалде постоји радни логор, такозвани Stammlager III A (Stalag III A), у који су депортовани ратни заробљеници из свих окупираних територија.

На слици: Отац Драган Секулић

Међу ратним заробљеницима је поред Руса, Енглеза и Француза било и око 4.000 српских војника и официра, који су након капитулације Краљевине Југославије у априлу 1941. године били одведени у тај логор, гдје су морали под катастрофалним радним и хигијенским условима најтеже физичке послове вршити.  Очигледно је, да због физичког напора и недостатка хигијене много заробљеника нису преживјели те тортуре и сахрањени су на гробљу поред некадашњег логора. Ратно гробље има четири дијела: француски, италијански, руски и српски. Највише живота су дали ратни заробљеници из Совјетског Савеза, који су били најбројнији, али за разлику од других логораша под најгорим условима живјели и чија су имена претежно непозната јер су сахрањени у масовним гробницама.

На српском гробљу постоје 60 гробова са споменицима српских официра и војника, који су добро очувани, захваљујући трудом и радом берлиских свештеника, парохијана, али и граду Лукенвалдеу и покрајини Бранденбург.  

На слици: Отац Радомир Колунџић

Иако је много парохијана радило или због почетка распуста већ отишли на годишњи одмор, на поклоничком путовању ове године је присустовало ипак око 50 парохијана, представника града Лукенвалде као и пријатељи Нијемци.

На парастосу су служили берлински пароси протојереј Драган Секулић и јереј Радомир Колунџић, који су послије помена држали мали говор свим присутнима. Након тога су такође пар реченица рекли градоначелник Лукенвалде, госпођа Елизабет Херцог-Вон дер Вајде као и свештеник евангелистичке заједнице Лукенвалде, господин Детлеф Ример, који сваке године заједно са нашим парохијанима учествују у помену. Послије тога је положен вијенац на спомен плочи гробља, на којој су исписане земље, из којих су дошли заробњници у тај логор.

Након обављања помена и полагања вијенца било је послужење  посних домаћих специјали тета и домаће ракије за покој душе преминулих.

Свим присутнима на парастосу се захваљујемо, да су дошли и да се не заборављају жртве, који су, бранећи отаџбину , присилно морали да је напусте и животе у туђини да оставе.

Свима њима Слава и Вјечнаја Памјат!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности