СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Видовданско гостовање мр Калабића и Боре Чорбе у Инсбруку

У суботу, 30. јуна 2012. године у Инсбруку је у организацији Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И одржано предавање мр Радована Калабића, књижевника, историчара и публицисте из Београда и Борисава Ђорђевића, познатијег као Бора Чорба, као и концерт легенде српског рок ен рола.

Предавање на тему „ПОВРАТАК – Зашто је важно да се вратимо својим коренима и Отаџбини?“ одржано је у просторијама КУД-а „Острог“, које увек када може, подржава Омладинску организацију СПО(Ј)И.

Предавање је почело заједничком молитвом, након чега су сви присутни поздрављени од стране Миодрага Пантића Миће, у име оца Видослава Вујасина и СПЦ Инсбрук, као и од стране председника и једног од оснивача СПО(Ј)И, Владимира Влајића, који је све присутне поздравио и подсетио да организација предавања и концерта 30. јуна представља обележавање једног малог јубилеја за Омладинску организацију СПО(Ј)И, јер је истог датума 2009. године званично пријављена као организација по аустријском закону, а наравно је напоменуто да се предавање не одржава случајно око Видовдана, већ да представља једну врсту обележавања Видовдана од стране омладине у Аустрији са главним седиштем у Инсбруку.

Као главни предавач, магистар Радован Калабић свим присутнима је за почетак објаснио важност и значај постојања једне организације као што је СПО(Ј)И, јер сматра да кроз сталну активност и подсећање на истину и на то да је очување српског националног, културног и духовног идентитета, може да се гради темељ за решење свих важних и горућих питања, које се односе на будућност српског народа, као што је и повратак у отаџбинске земље.

На слици: Посвета Боре Чорбе у књизи утисака једног аустријског ресторана у Инсбруку

Мр Калабић рекао је да је у садашњој ситуацији тешко говорити о организованом повратку у Отаџбину, јер не постоје сигурни оквири у Србији и српским земљама под којима би се могао наставити сигуран живот у економском, културном и било ком другом смислу и да држава Србија, за сада, нажалост не подржава решења за стварање једног озбиљног националног плана, који би подстицао и подржавао већи део српског расејања за повратак у Отаџбини. Он сматра да су поједине вести у српским медијима о томе да држава Србија подржава повратак српског становништва у матицу преко неких пројеката само лажна обећања за озбиљнији однос према том проблему и да су ти поједини случајеви у медијима само маска под којом се наша држава крије.

На слици: Посвета мр Радована Калабића у књизи утисака једног аустријског ресторана у Инсбруку

У наставку је речено, да ова чињеница ипак не треба обесхрабрити српску омладину и све друге Србе који желе да се врате у своју Отаџбину, јер решење овог проблема о одливу становништва из Србије и српских земаља представља дугорочни циљ, који се не може постићи преко ноћи и управо због тога је важност постојања омладинских и патриотских организација  у расејању велика, јер се преко истих шири и стално понавља истина и позитивна енергија у српском народу.

У свом излагању се као историчар наравно осврнуо на примере из нешто светлије историје наше Отаџбине из које можемо извући важне поуке и можда  наћи решења за будућност. Између осталог је мр Калабић навео неколико примера, како се још од 18. века бележе први таласи досељавања Немаца и других народа у Србију, који су се населили у Београду, на Дорћолу, Миријеву и Авали. После Берлинског конгреса је почело чак и систематско досељавање Немаца у нашу земљу, а из тог периода се бележе и прве појаве тзв. гастарбајтера у Србији. Немачки народ је само један пример, а било је и досељавања других народа у нашој Отаџбини.

То само сведочи о томе да Србија никада није патила од затворености и ксенофобије и зато од странаца није тражено ни да мењају веру, ни да ступају у наше поданство, ни да служе у нашој војсци. Странцима у Србији, како је објаснио господин Калабић, нису наметани ни посебни порези, па су се они тако у нашој средини добро осећали, имали су своје кафане и почели су да оснивају своја удружења. Са тих примера се може повући паралела, па се тако поставља питање: „Ако су се у том периоду историје чак и странци селили у Србију у којој није било баш све „ружичасто“, зашто то онда ми Срби неби могли у данашње време? – да се селимо у крајеве из којих смо дошли“.

Након излагања мр Калабића, на то се надовезао Бора Чорба, који је свим присутнима рекао своје мишљење о повратку, а то је, да повратак неће бити омогућен, све док Србија не постане правна држава у којој ће се поштовати закон и нека основна правила, као и свуда у свету, али да се зато свакако треба озбиљно припремати. Легендарни Бора Чорба затим је дао свој лични савет свим присутним родитељима: „Учите своју децу да причају српски!“. Он сматра да је очување српског идентитета у расејању од огромног значаја, јер ако се потпуно асимилишемо у страна друштва, онда о важним темама као што је повратак нећемо моћи ни расправљати, јер неће бити оних који би могли да се врате. Затим је Бора уз своје познате анегдоте „скакао“ са теме на тему, након чега је уследила једна краћа дискусија у којој је било речи и о политичкој ситуацији у Србији.

После предавања сви су се упутили ка дискотеци „Queens Club“ у Инсбруку у којој је одржан концерт Боре Чорбе, на којем су присуствовали пре свега Срби из Тирола и то у свим узрастима, али исто тако и други народи са Балкана, као и неколико Аустријанаца.

Са концертом Боре Чорбе, током којег је све време владала више него одлична атмосфера, означен је крај успешне прве половине 2012. године од стране Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, тако да ћемо се током летњег периода окренути хуманитарним деловањем у отаџбинским земљама.

На слици: Чланови СПО(Ј)И из Инсбрука и Берлина са гостима из Србије

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се још једном захваљује свим члановима, пријатељима, саборцима и донаторима што су својим доласком увеличали незаборавно вече са гостима из Србије, а посебно се захваљујемо свим људима добре воље, који су се те вечери показали на делу у хуманитарном смислу, јер је на предавању и концерту укупно сакупљено 1.547,02 евра за вишечлане српске породице на просторима бивше Југославије! Хвала Вам у име оних којима је помоћ најпотребнија!

 

Финансијски подаци са предавања и концерта:

+ предавање и концерт: 1.547,02 евра

– остали трошкови: 400 евра

>>> Укупни износ за хуманитарне акције: 1.147,02 евра

 

Слике погледајте путем нашег FACEBOOK налога – ОВДЕ

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности