СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПО(Ј)И на прослави 40 година „Братства“

У Инсбруку је од 5. до 7. октобра 2012. године одржана прослава 40 година КСУД-а „Братство“, коју су како у организацији, тако и својим активним учешћем подржали активисти Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

 

Све је почело у петак, 5. октобра када је изложбом слика локалног сликара Звонка Димитријевића и књижевном представом Звезданке Стојановић из Берлина у вечерњим часовима отворена прослава 40 година „Братства“ у Инсбруку, на којој је присуствовао и заменик градоначелника Инсбрука, Кристоф Кауфман, као и председавајући парламента града Инсбрука магистар Герхард Фриц, који су исте вечери отворили нове просторије КСУД-а „Братство“. Прве вечери је током целокупног програма био присутан председник и један од деветорице оснивача Омладинске организације СПО(Ј)И, Владимир Влајић, који је прихватио улогу једног од четири водитеља главног програма, који је уприличен следећег дана у суботу.

Током главног дана прославе 40. рођендана „Братства“ одржан је богат културно-уметнички програм у којем су учествовала разна удружења. Својим доласком прославу великог јубилеја посебно су увеличали КУД „Младост“ из Крепољина код Жагубице, „Бриле“ из Беочина из Србије, као и СПКД „Просвјета“ из Чивчија код Прњавора у Републици Српској. На прослави су такође били и гости из Аустрије: КУД „Опанак“ из Салцбурга, „Барили“ из Браунауа, „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена, „Острог“ из Инсбрука, затим бошњачко друштво „Златни љиљани“ из Инсбрука, као и аустријска фолклорна група „Шлернхексен“ из покрајине Тирол, али и школа плеса „Полај“, трубачки оркестар „Етно арт“ из Коштунића код Ваљева, тамбураши из Срема, глумци и уметници из матице.

Активисти Омладинске организације СПО(Ј)И били су на лицу места са својим хуманитарним штандом, на којем су током целог дана прикупљали новчану помоћ за срспке вишечлане породице на просторима бивше Југославије, а веома позитивно је, што нису само Срби донирали, већ и многи Аустријанци, као и Доминиканци, Хрвати и други народи, те је на крају другог дана прославе сакупљена помоћ од 623,20 евра. Чланови СПО(Ј)И су поред тога помогли и у улози водитеља, фотографа и на многим другим местима, где је било потребно помоћи, како би на крају заједничким снагама дошли до најпозитивнијег представљања српског народа.

Главни програм прославе одржан је у самом центру главног града аустријске покрајине Тирол, на само неколико метара од Старог града и најпознатије знаменитости Инсбрука – Златног кровчета.

Једна од најинтересантнијих тачака главног програма била је парада, која је у поподневним часовима кренула кроз центар града Инсбрука, а у којој су учествавала сва присутна удружења и појединци. Могла се видети права српска парада поноса, која се кретала кроз Стари град, поред Златног крова, затим се ишло кроз најпознатију пешачку зону Тирола „Марија Терезија“ у којој се налази и зграда у којој је рођена Аустријанка Диана Будисављевић, која је спасила 12.000 српске, јеврејске и ромске деце из усташких логора смрти, па све до Тријумфалне капије и назад до Марктплаца. Тог дана центар Инсбрука био је обојен у боје српске тробојке, а Аустријанци и многи туристи, који су тада шетали кроз град, могли су да се упознају са српском традицијом, културом, историјом и обичајима.

Разноврстан програм другог дана јубилеја завршен је народним весељем уз коло и трубаче, док су се трећег дана у недељу, 7. октобра такмичили љубитељи спорта, на турниру у малом фудбалу.

На слици: Активиста СПО(Ј)И и кошаркаш из Инсбрука, Стефан Андрић и Јордани Мелгарес, кубански кошаркаш из Инсбрука испред штанда СПО(Ј)И

На турниру су наравно учествовали и играчи фудбалске секције „ФК Споји!“, који су сезону отворили у новим, светло-плавим дресовима. Веома млада екипа „ФК Споји!“ је показала свој таленат и своју борбеност на терену, тако што су у такмичењу у групама оставили фудбалере „Просвјете“ из Прњавора, као и прву и другу екипу „Young Boys Innsbruck“, победнике недавно одржаног 1. интеграционог турнира у фудбалу на песку у Инсбруку, иза себе. На крају су у млади момци Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И освојили 4. место, што је један од најбољих резултата од како је у септембру 2011. године покренута фудбалска секција. Међу њима је најефикаснији био Стефан Јовић Зека, који је три пута затресао противничку мрежу.

На слици: Играчи „ФК Споји!“ освојили 4. место на турниру Братства

Срспка православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се овом приликом још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, саборцима, донаторима и свим људима добре воље на помоћи у сакупљању хуманитарних средстава за вишечлане српске породице на просторима бивше Југославије, као и за пружање моралне подршке у реализацији наших пројеката и нашем раду уопште. Посебну захвалност дугујемо организаторима и домаћинима 40. годишњице КСУД-а „Братство“ на позиву и могућности да помогнемо, те им честитамо на успешно прослављеном 40. рођендану, који ће свима у Инсбруку и околини остати у веома позитивном сећању.

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ!

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности