СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Промоције најновијег издања часописа „СПОЈИ!“ широм Њемачке

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И са предсједником огранка за Њемачку са сједиштем у Берлину, Дејаном Сенићем, организовала је промоцију 4. издања часописа „СПОЈИ!“ са темом „Бела куга – где су српске бебе?!“ у неколико градова Њемачке.

Прва промоција је одржана у недјељу, 2. децембра 2012. у Храму Светог Саве у Берлину. Због важне тематике је  договорено, да се у мјесту класичне промоције и предавања пусти публици документарни филм „Срби – народ , који нестаје!“, који је снимљен од православне фондације Пријатељи Божји из Канаде, јер филм сликовито и детаљно објашњава узроке нестанка српског народа и које послиједице могу да буду, а уз то се овај филм бесплатно добија уз сваки примерак новог издања часописа „СПОЈИ!“.

Након Свете Литургије и бесједе, свештенство Храма Светог Саве, отац Вељко Гачић и отац Радомир Колунџић су позвали парохијане да присуствују промоцији односно приказању филма у парохијском дому Храма. Међу гостима су били и конзул Републике Србије, госпођа Лидија Ивановић као и други секретар амбасаде Републике Босне и Херцеговине, господин Предраг Ђокић. Послије уводних говора оца Радомира и Дејана Сенића, брзо се прешло на филм.  На почетку, присустовали су око 60 људи на пројекцији, међудим постепено су почели људи да напуштају салу, вероватно због дужине филма, који је трајао 80 минута, а првенствено због незагријане сале, јер је било доста студено.

Ипак је на крају остало око 20-так људи, коју су могли да поставе питања и да дају коментаре и вођена је жива дискусија, што је доказ, да је филм оставио свој утисак код публике. Након тога је као увијек направљена заједничка фотографија са свим присутнима, а послије тога је била могућност да се купи часопис на хуманитарном штанду.

У децембру, 9. децембра 2012. је у парохијском дому Храма Васкрсења Христова у Берлину послије Свете Литургије организован хуманитарни штанд, гдје се вршила продаја часописа за оне, који нису били у могућности да присуствују промоцији прошле недјеље. Укупно је продато 41 часопис у оба Храма, а укупно је сакупљено хуманитарних донација у висини од 221,00 евра у Берлину.

Након објављене промоције у Берлину, чланови СПО(Ј)И  су се упутили да прошире часопис „СПОЈИ!“ на западу Њемачке, гдје су вршене двије представе часописа, у Есену и у Келну.

У четвртак, 13. децембра 2012.  је предсједник огранка СПО(Ј)И за Њемачку, Дејан Сенић, путовао за Дортмунд, гдје се у петак пријеподне састао са парохом дортмундским у Храму Светог Апостола Луке, оцем Ђорђем Трајковићем, гдје су представљени наша организација и часопис. Након топлог примања,  дугог разговора и показивања Цркве, предат је  један примерак оцу Ђорђу, а у Цркви је остављено неколико примерка часописа. Исти дан навече се путовало даље за Есен, да би се и тамо увече одржала премијера промоције часописа за Рурску област. Послије Акатиста у Храму Светог Архиђакона Стефана, парох есенски, отац Драган Чолаковић је позвао вјернике и чланове фолклорног друштва Коло из Есена да присутвују промоцији односно пројекцији филма. Одазвало се око 20-так људи на промоцији, али због почетних техничких проблема и вечерашњих часова само је око 30 минута филма приказано. Али је зато послије тога вођена интензивна и жива дискусија, што је опет доказ, да људи нису равнодушни по тој теми. Послије тога је направљена заједничка слика са свим присутнима и заједно са фолклорним ансамблом Коло из Есена, који је имао то вече пробу у црквеној сали. Чолаковићу је у знак захвалности  уручен један примерак часописа као и неколико часописа за продају. Укупно је продато 14 часописа, а сакупљено је укупно хуманитарних донација у висини од 95,00 евра.

У суботу, 15. децембра 2012. се пријеподне даље ишло за Диселдорф, гдје је био уговорен састанак са оцем Недељком Ђокићем, парохом Храма Светог Саве у Диселдорфу. Такође су представљени наша организација и часопис и након представљања импозанте Цркве и парохијског дома, на поклон је њему и оцу Данилу Радмиловићу, другом пароху у Храму Светог Саве, остављен по један примерак као и неколико примерака за продају, путем које сакупљамо хуманитарна средства за српске вишечлане породице на простору српских земаља.

Храм Воздижења Часнога Крста Господњег је 16. децембра 2012. у Келну била задња дестинација, тако да су послије Свете Литургије, пароси Храма, отац Младен Јањић и отац Неђо Јањић позвали парохијане да присуствују премијерној промоцији часописа „СПОЈИ!“ и велики дио се одазвао том позиву, захваљујући и активног промовисања оца Младена и Неђе. Међу гостима су били и браћа Данијел и Делон Стојановић, који су писали у 4. издању часописа о „НАУКА“, традиционалној српској борилачкој вјештини.  Црквена сала је била пуна до задњег мјеста и након предговора оца Младена и Дејана Сенића почела је пројекција филма „Срби, народ који нестаје“. Парохијани су пажљиво и стрпљиво пратили документарац, а и послије пројекције је велики дио људи остало у сали, гдје се могло поставити питања и коментарисати филм. Након тога су парохијани били позвани да узму часописе на хуманитарном штанду.  Укупно је продато  40 часописа и сакупљено је хуманитарних донација у висини од 275,00 евра.

Много се захваљујемо свештенству Храма Светог Саве и Васкрсења Христова у Берлину, Храма Светог Апостола Луке у Дортмунду, Храма Светог Архиђакона Стефана у Есену, Храма Светог Саве у Диселдорфу, Храма Воздижења Часнога Крста Господњег у Келну, госпођи Љиљани Шнидерјохану из Дортмунда и господину Александру Димитрову из Бона за гостопримство и примање на конак као и свим донаторима, који куповином часописа „СПОЈИ!“ и давањем добровољних прилога помажу угроженим вишечланим породицама на Балкану као и нашем добротворном раду.

ИЗАБЕРИМО ЖИВОТ,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И, огранак за Немачку

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности