СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Улазак Христов у Јерусалим – Цвети IV

У недељу, 28. априла 2013. лета Господњег, на велики хришћански празник, Улазак Христов у Јерусалим – Цвети, чланови Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И су по четврти пут прославили своју Крсну славу и четврту годишњицу оснивања младе омладинске организације.

Да подсетимо: Деветорица оснивача Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И су на Цвети пре четири године, дакле 12. априла 2009. године добили благослов пароха у Инсбруку, оца Видослава (Вујасина) и Његовог Преосвештенства Епископа средњоевропског Господина Константина за оснивање организације и њен успешан будући рад.

Тог дана неколико омладинаца из Инсбрука су кренули са радом, а током прве четири године успешно су уз Божију помоћ спроведене у дело више од 200 мањих и већих акција на културно-просветном, друштвено-спортском и хуманитарном пољу. Остварени су контакти, сарадње и братства са неколицином српских удружења и организација из целог света са којима се у духу слоге и саборности залажемо за боље сутра, озваничена су представништва у Бечу, Берлину и у Србији. Почетком 2011. лета Господњег је званично изашао и први број часописа „Споји!“, који представља први српски омладински часопис у Аустрији и у Швајцарској. Током прве четири године рада су такође покренуте фудбалска секција под називом „ФК Споји!“ и навијачка секција „Споји орлове!“ на друштвено-спортском плану, основани су хуманитарни фондови за Косово и Метохију, за Крајину, за српске земље и изградњу Храмова СПЦ, као и по један хуманитарни пројекат у општини Прокупље и у околини Краљева! 

Пошто се велики хришћански празник, Улазак Христов у Јерусалим – Цвети, слави сваке године недељу дана пред Васкрс, српске православне Цркве обично бивају јако попуњене. Ове године 28. априла 2013. када смо у Инсбруку у Храму рођења Светог Јована Крститеља заједно са свим парохијанима пререзали славски колач, Храм је такође био попуњен до скоро последњег места. Овогодишњи колачар и кум наше Крсне славе био је Оливер Ранисављевић, док је Александер Рогић преузео кумство за следећу годину.

Након ломљења колача и Свете Литургије позвали смо све парохијане на наш штанд, који је био постављен испред Цркве, на којем смо, како то и доликује добрим домаћинима,  делили посне колаче и сокове у пријатељској атмосфери и пријатном разговору са парохијанима.

На самом крају овог јубиларног извештаја користимо прилику, да се још једном захвалимо нашем духовном оцу Видославу из Инсбрука и Његовом Преосвештенству Епископу средњоевропском Господину Константину, јер смо уз њихов благослов и уз Божију помоћ успешно покренули омладински талас доброчинства и почели да враћамо позитиван дух међу Србе, као и свим пријатељима, подршаваоцима, саборцима и људима добре воље који су нам излазили у сусрет и подржавали наш доброчинитељски рад од нашег првог корака!

Србин спаја, никад не раздваја,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности