СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПО(Ј)И по први пут помаже у Врању

У понедељак, 29. јула 2013. године, Српска православна омладина Инсбрук –  СПО(Ј)И посетила је Врање са циљем да достави прву донацију породици Стојменовић из села Катун, којој Епархија врањска гради кућу.

 

Чланови СПО(Ј)И из Аустрије и Србије заједно су отпутовали у Врање где су се прво састали са Његовим Преосвештенством Епископом врањским Господином Пахомијем и братском организацијом Јустиновом омладином из Врања. Састанак је протекао у пријатној атмосфери и имао је сврху размене искустава између српске омладине из расејања и отаџбине о горућим демографским и социјалним проблемима у Србији, али и о могуђим видовима сарадње, пре свега на хуманитарном плану на територији Врања и околине.

Након примљеног благослова Владике Пахомија и гостовања у радију „Искон“ Епархије врањске, чланови СПО(Ј)И и Јустинове омладине упутили су се на главно одредиште, а то је овом приликом било село Катун у којем живи седмочлана породица Стојменовић.

Породица Стојменовић је у веома тешкој ситуацији, као и многе друге породице у Врању и околини. Пре неколико месеци им је изгорела кућа, тако да сада сви живе у једној малој шупи у нељудским условима. Породицу поред оца Војислава и његове супруге, чине петоро деце између 2 и 17 година старости: Предраг, Милош, Иван, Сара и Анастасија. Међу њима има и двоје деце са посебним потребама која болују од тешких болести. Поред тешке материјалне ситуације, породица Стојменовић је у жалости, јер им је у фебруару 2013. године преминула беба Лара.

Због горе описане веома незгодне ситуације у којој се налази породица Стојменовић, али и броја деце која су њихово богатство Православна Епархија врањска је одлучила да им помогне са изградњом нове куће која се финансира из фондова Епархије врањске и разних добротвора који желе да помогну овој и другим породицама у сличној ситуацији. 

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И је одлучила да помогне породици Стојменовић, те јој је за почетак у првој хуманитарној испоруци обезбедила 261 метар каблова, 2 килограма гипса и пакетиће са храном за децу у вредности од 22.446 динара (200 евра). Донираним материјалом, који је купљен у Приватној трговинској услужној радњи „Ђорђевић“ у Врању, моћи ће да се покрије већи део приземља нове куће у изградњи, а циљ је да се породица Стојменовић до зиме усели у нову кућу, како не би морала да се смрзава у трошној шупи. 

После посете породице Стојменовић, која је оставила снажан утисак на омладину из Аустрије и Србије и дубок траг у њиховим срцима, помешаних осећања кренули су ка манастиру Светог Николе у Врању где их је дочекао и угостио отац Методије и где су се помолили за породице врањске и све српске породице у Србији и свим српским земљама. 

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се нада да ће у будућности моћи да помаже породици Стојменовић и другим породицама у Врању и у том смислу још једном захваљује свим донаторима, подржаваоцима, саборцима и људима добре воље без чијих добровољних прилога не би било могуће помоћи породици Стојменовић са петоро деце, као и Владици Пахомију и братској организацији „Јустинова омладина“ који су помогли у успешној испоруци прве донације у оквиру ове акције.

 

Деца су наша будућност!


ГОСТОВАЊЕ НА РАДИЈУ ИСКОН МОЖЕТЕ ПОСЛУШАТИ >>> ОВДЕ.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151839754257704.1073741832.266899027703&type=1&notif_t=like

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности