СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Успешна аустријска премијера филма „Београд – са Борисом Малагурским“ у Инзбруку

Аустријска премијера филма „Београд – са Борисом Малагурским“ одржана је у четвртак, 10. априла 2014. године, у Метропол биоскопу у Инзбруку. Организатори овог јединственог приказивања филма били су Српска православна омладина Инзбрук – СПО(Ј)И и Заједница Срба Тирол. Присутан је био и српско-канадски редитељ Борис Малагурски, које је после филма врло радо одговарао на питања публике.

Аустријску премијеру првог дугометражног документарног филма о Београду под називом „Београд – са Борисом Малагурским“, у Инзбруку, отворио је Владимир Влајић у име Српске православне омладине Инзбрук – СПО(Ј)И и Заједнице Срба Тирол. Он је поздравио почасне госте ове вечери и објаснио је да је овај филм већ приказан у Београду, Стокхолму, Торонту, Јужноафричкој Републици и у Берлину.

 

Почасни гости били су: мр Герхард Фриц, председавајући градског савета Инзбрука, Оливера Старчевић, конзулица Р. Србије у Аустрији са седиштем у Салцбургу, Герда Шпрингер, чланица Скупштине града Инзбрука, која је дошла у име заменика градоначелника Кристофа Кауфмана, Ђуја Тешановић, чланица Скупштине града Салцбурга, Константин Добриловић из Беча, председавајући Хришћанско-слободарске платформе, мр Мира Јовановић-Ратковић са Универзитета у Цириху и Хуманитарна хришћанска заједница „Радости моја“ из Штутгарта. У публици је било гостију аустријске, немачке, турксе, хрватске и српске националности, који су допутовали из читавог Тирола, Салцбурга, Беча, Цириха, Штутгарта, Алгоја, … – дакле, прави мултикултурални догађај у срци алпских планина.

Борис Малагурски је затим поздравио госте тако што је прочитао припремљен говор на немачком, иако уопште и не говори немачки језик. Публика која је испунила биоскопску салу у Метропол биоскопу до последњег места, поздравила је симпатично обраћање српско-канадског редитеља гласним аплаузом након чега је по први пут у Аустрији приказан филм о Београду.

У првом дугометражном документарном филму о Београду, српско-канадски режисер и продуцент Борис Малагурски на оригиналан, креативан и динамичан начин приказује свету нову светску дестинацију – Београд, као привлачну европску метрополу, отвореног духа и богате културе, слободарске историје, узбуркане садашњости и перспективне будућности, која прихвата сваког свог посетиоца или оног ко се одлучи да живи у њој, с једне стране љубоморно чувајући своју традицију, а са друге прихватајући новине које доносе савремене технологије, преплитање разнородних култура и мултиетницитета.

Филм на узбудљив начин представља Београд, виђен очима Београђана који воле и познају свој град, његову историју, лепоте и шмек, с циљем да привлачну град-дестинацију учини омиљеним одредиштем свих, а посебно странаца, како оних који су спремни да га посете, тако и оних који неће доћи, али ће поделити једну позитивну, лепу слику о Београду, Београђанима и Србији у свету, о нашем гостопримству, топлини и шарму.

После завршетка филма „Београд – са Борисом Малагурским“, који је цела сала одгледала са великом пажњом, дошло је до кратког, али веома интересантног и занимљивог круга питања и одговора у којем је Борис Малагурски објаснио како је дошао на идеју да сними овај филм, као и да његове идуће филмске пројекте финансира од прихода са приказивања његових актуелних филмова широм света и од добровољних донација публике и свих људи добре воље.

За сам крај приказан је и трејлер за идући филм Бориса Малагурског „Тежина ланаца 2“, који би требао да изађе на јесен 2014. године.

На аустријској премијери у Инзбруку је укупно сакупљено 826,00 евра добровољних прилога за идући филмски пројекат Бориса Малагурског, док је 495,00 евра сакупљено на немачкој премијери у Берлину, коју је 6. априла, уз присуство редитеља, организовало повереништво Српске православне омладине Инзбрук – СПО(Ј)И у Немачкој. Остаје да се сачека обрачун Метропол биоскопа, како би сазнали и колико је од продаје карата прикупљено за снимање „Тежина ланаца 2“.

Српска православна омладина Инзбрук – СПО(Ј)И и Заједница Срба Тирол још једном захваљују свим пријатељима, подржаваоцима и заинтересованима, који су дошли на аустријску премијеру филма о Београду и тако испунили биоскопску салу у Метропол биоскопу до последњег места, као и на великодушним добровољним прилозима, који ће сигурно бити од великог значаја за реализацију следећег филма Бориса Малагурског.

ДОБРО ДОШЛИ У БЕОГРАД И СРБИЈУ!

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности