СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

„СПОЈИ“ у Инзбруку организовао предавање Бранка Драгаша

Branko Dragas Inzbruk

|| ФОТО ГАЛЕРИЈА ||

У суботу, 25. априла 2015. године, у Инзбруку је у организацији Српске православне омладине Инзбрук – „СПОЈИ“ одржано предавање Бранка Драгаша, економисте из Београда и председника Балкан бизнис центра, на тему „Актуелна економска ситуација у Србији и свету и могућа решења за економски напредак“.

Предавачко вече, које је одржано у кафеу Кацунг (CafeKatzung) у Старом граду у Инзбруку, отворио је Александер Рогић, председник СПОЈИ-а. Он је свим присутнима објаснио да је Омладинска организација СПОЈИ основана на Цвети, 12. априла 2009. године, у Инзбруку и да је активна на културно-просветном, друштвено-спортском и хуманитарном пољу. Такође је објашњено шта значи СПОЈИ и да је назив организације уједно и симбол спајања између српског народа у расејању и у Отаџбини, али и симбол спајања са другим добронамерним народима и културама у оквиру интеграционог рада и позитивног представљања српског народа у свету. Уз то су представљени и најважнији пројекти који су покренути од самог оснивања организације и наглашено је да је током 6 година рада у дело спроведено преко 250 већих и мањих акција.

Branko Dragas Inzbruk

Александер Рогић је такође поздравио и почасне госте ове вечери: Гостимира Марића, председника Заједнице Срба Тирол и КСУД-а „Братство“ из Инзбрука, Александра Милошевића, заменика председника Центра природних наука у Бечу, Марка Миловановића, заменика председника КУД-а „Ђурђевдан“ и све присутне госте, који су дошли из разних градова Тирола, као и из покрајине Форарлберг и Швајцарске, како би чули Бранка Драгаша.

Бранко Драгаш је свим присутнима на почетку свог излагања изнео пресек економског стања у Србији, након чега је представио неколико могућих економска решења за излазак из веома тешке ситуације у којој се налази Србија. Он је такође детаљније представио најважније тачке у економском плану за напредак и препород Србије и српских земаља, након чега су уследила питања и одговори, а било их је много. Господин Драгаш је свако питање врло стрпљиво и пажљиво саслушао, те је дао одговоре на сва питања. По реакцијама гостију, који су лепу салу на првом спрату кафеа Кацунг испунили до последњег места, могло се видети да излагање и предлози господина Драгаша нису оставили равнодушним никог од присутних, а било је и позитивних и скептичних реакција од присутних гостију, што је свакако добро јер је знак да је ово предавање подстакло људе да размишљају мало дубље о економској и свеопштој ситуацији у нашој Отаџбини.

Централна тачка међу могућим решењима за економски напредак Србије је по господину Драгашу могућност сарадње нашег народа из расејања са Балкан бизнис центром и домаћим предузетницима у Србији. Један од главних циљева је да се уз подршку расејања српски домаћи производи паметно пласирају на инострано тржиште, што би донело позитивни ефекат домаћим предузетницима из матице као и нашим људима у расејању који се активно укључе у овај процес. Зато је потребно да наш народ у расејању представља спону између дома ћег тржишта у матици и иностраног тржишта у земљама у којима живи. Ништа није немогуће, али је потребно да се покренемо са мртве тачке, да урадимо први корак и покушамо нешто да променимо на боље.

Branko Dragas Inzbruk

„Уколико се само један од присутних гостију након вечерашњег предавања у Инзбруку одлучи да нешто конкретно учини у позитивном смеру, ово вече ће бити потпуно успешно.“ – истакао је Бранко Драгаш.

Сви заинтересовани, који желе да ступе у контакт са господином Драгашом и Балкан бизнис центром са циљем да раде на пројектима за побољшање економске ситуације у Србији, могу се јавити Омладинској организацији СПОЈИ е-поштом на uprava@spoji.org или директно Балкан бизнис центру путем следеће е-поште: info@dragas.biz

Српска православна омладина Инзбрук – „СПОЈИ“ још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима и заинтересованима, који су својим присуством увеличали ово предавачко вече и својим активним учешћем у дискусији га учинили још квалитетнијим. Господину Бранку Драгашу захваљујемо на издвојеном времену и на прихватању позива на предавање у Инзбруку, које представља треће предавање Бранка Драгаша које смо организовали после Берлина и Беча 2012. године.

„Не долази ми са проблемима, реци ми решења!“

Бранко Драгаш

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности