СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Ђенерал Драгољуб Михаиловић Дража и антифашистичка улога Србије у ослобађању Европе од фашизма

||ФОТО ГАЛЕРИЈА||

У суботу, 14. новембра 2015, на празник светих врачева Козме и Дамјана, у Инзбруку је одржано предавачко вече на тему „Ђенерал Драгољуб Михаиловић Дража и антифашистичка улога Србије у ослобађању Европе од фашизма“ које је организовала Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ.

Гости-предавачи били су Његово преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Господин Андреј, Војислав Михаиловић, унук ђенерала Драже, као и мр Радован Калабић, књижевник, историограф и публициста из Београда.

~ Александер Рогић, председник СПОЈИ-а, отворио је предавање ~

Предавачко вече које је одржано на првом спрату кафеа Кацунг (Cafe Katzung) у Старом граду у Инзбруку започето је заједничком молитвом Епископа Андреја, оца Александра из Инзбрука, оца Гојка из Салфелдена и свих присутних гостију.

Затим је Александер Рогић, председник СПОЈИ-а, у уводу вечери поздравио све присутне госте који су допутовали из Немачке, Швајцарске, као и из разних крајева Тирола и Салцбурга, а међу којима су били и почасни гости: отац Александар Столић, парох у Инзбруку, отац Гојко Остојић, парох у Салфелдену, Миодраг Пантић, један од оснивача удружења „Свети Владика Николај“ из Инзбрука и почасни члан СПОЈИ-а, представници наше братске организације „Радости Моја“ из Штутгарта, као и господин Идриз Хасебела из Еритрее, једне афричке државе која је гласала против пријема тзв. Републике Косово у УНЕСКО, и који течно говори српски језик и живи у Тиролу.

~ Зорану Цвијановићу уручена је плакета почасног члана ~

Пред почетак главног предавачког дела Александер Рогић је у име свих чланова Скупштине СПОЈИ-а уручио плакету почасног члана господину Зорану Цвијановићу из Лангкампфена у Тиролу, нагласивши да је један од ретких српских предузетника у Тиролу који помажe у раду Српске православне омладине Инзбрук, финансијски и морално и то од самог почетка нашег рада, а да су међу осталим подржаваоцима већином Аустријанци, као и Италијан и Египћанин.

~ Војислав Михаиловић, Епископ Андреј и мр Радован Калабић ~

Пре него што је поздравио главне госте ове предавачке вечери, Епископа аустријско-швајцарског Господина Андреја, Војислава Михаиловића и мр Радована Калабића, Александер Рогић је укратко објаснио да СПОЈИ овим предавањем жели да се овом тематиком позабави на један озбиљан начин који није виђен у ширим медијима, јер ова тема наш народ „мучи“ већ 70 година и да су у нашем народу нажалост одувек постојале поделе. На партизане и четнике, републиканце и монархисте, па и дан данас нажалост на пример на партизановце и звездаше. Објаснио је да СПОЈИ овим предвањем жели да стави тачку на поделе, а да би озбиљан покретач зближавања народа могла да буде рехабилитација ђенерала Драгољуба Михаиловића која се десила у мају 2015. године.

Након уводног дела први се свим присутнима обратио Епископ Андреј, који је због предавања допутовао из Беча. Он је најпре свим присутнима објаснио да је тешко донети било какав закључа к након ове предавачке вечери, јер је тема веома обимна и било би потребно позабавити се њоме неколико семестра. Владика Андреј је врло детаљно описао лик ђенерала Драгољуба Михаиловића, као и предратне догађаје и ток Другог светског рата са његовим исходом по српски народ показавши тако да поседује веома широко знање о овој тематици што није уобичајено за једног Владику.

~ Војислав Михаиловић, унук ђенерала Драгољуба Михаиловића ~

Владика аустријско-швајцарски своје излагање је закључио тиме да би требало да учимо из своје националне историје, да учимо из грешака које су учињене, а да би циљ требао да буде помирење и то молитвом и у молитви – без освете.

Затим је Војислав Михаиловић, унук ђенерала Драгољуба Михаиловића и градоначелник Београда од почетка 1999. до краја 2000. године, у свом излагању рекао да је српски народ имао велику несрећу у томе што је имао два антифашистичка покрета – партизански и Југословенску војску у Отаџбини. Последица тога био је крвави братоубилачки рат. Објаснио је да је 2006. године покренут поступак за рехабилитацију његовог деде, ђенерала Драже, али да је тек у мају 2015. године рехабилитован. Дакле, 9 година се чекало, а одлука је могла и раније да се донесе, јер су чињенице одавно познате, али се највероватније чекао повољан политички тренутак.

Војислав Михаиловић је објаснио да су за процес рехабилитације највеће интересовање показивале хрватске медије, јер је током претходних 70 година постављена лажна паралела између Југословенске војске у Отаџбини односно Равногорског покрета ђенерала Драже и НДХ и усташа, те су се у Хрватској највише плашили тога да се та лажна конструкција сруши што се и видело након коначне рехабилитације његовог деде – тада су се у Хрватској највише бунили.  

Као трећи предавач реч је добио мр Радован Калабић, књижевник, историограф, публициста и аутор Равногорске историје, једне од најчитанијих књига у дијаспори почетком 90-их година.

Радован Калабић је између осталог рекао да је ђенерал Драгољуб Михаиловић Дража свето име српске историје. Најодликованији српски војник који је одликован од Шарла де Гола француским Ратним крстом, од Владислава Сикорксог пољским орденом за ратне врлине „Virtuti Militari“, као и постхумно од америчког председника Трумана орденом Легије за заслуге првог степена за Врховне команданте. Мр Калабић је такође објаснио да је Југословенска војска у Отаџбини била једина легитимна војска у Краљевини Југославији за време Другог светског рата и с тим у вези је објаснио појам „четник“ и остале четничке покрете, као и да је Југословенска војска у Отаџбини, Драже Михаиловића, била мултинационална, да су у њој наравно већински део чинили Срби, као и у партизанском покрету, али да су у ЈвуО били и Словенци, Хрвати, Муслимани и Јевреји.

~ Александер Рогић пажљиво слуша током дискусије ~

Мр Калабић је такође навео да је Лозница први ослобођен град у окупираној Европи током Другог светског рата, а који је ослобођен од ЈвуО под вођством Дражиног официра Веселина Мисите, који је погинуо у борби за Лозницу. Радован Калабић на овој предавачкој вечери је такође рекао да данас и поред званичне рехабилитације ђенерала Драже тврде да је он био издајник и сарадник окупатора, међутим, он је био легални вођа краљеве војске са седиштем владе у Лондону, а не у Берлину.

~ Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј и мр Радован Калабић у пријатном разговору након предавања ~

Све у свему можемо рећи да је многобројним гостима представљена ова тематика из једног другачијег угла, који је дуго година био прећуткиван. У овом извештају смо навели само неколико фаргмената из детаљних излагања предавача, јер би у супротном било преобимно. Може се рећи да је главни закључак са ове предавачке вечери да се на једном високом, научном и културном нивоу разговарало о овој тематици, што је и Епископ Андреј поздравио и похвалио, као и то да ђенерал Драгољуб Михаиловић Дража није био сарадник окупатора и издајник и да се његова Југословенска војска у Отаџбини активно борила против немачких окупационих снага до краја рата и да је била једина легитимна војна формација на просторима Краљевине Југославије.

~ Војислав Михаиловић, Идриз Хасебела и мр Радован Калабић ~

О тим и многим другим чињеницама које су представљене на предавању, многи присутни, а пре свега велики број присутне омладине, сусрели су се по први пут, тако да су после предавања уследила многобројна питања предавачима.

~ Милостива, Сања и Диана ~

~ Славен Дринић, фотограф СПОЈИ-а, и Војислав Михаиловић ~

Желимо напоменути да је у завршној речи ове вечери Александер Рогић, председник СПОЈИ, објаснио да је поред српске и аустријске заставе постављена и француска застава због страдалих недужних људи у Паризу претходног дана. Нагласио је да треба разликовати између политика званичних држава и народа и недужних жртава, као и да не треба правити разлику међу жртвама широм света. Верујемо да је тако размишљао и један део француског народа када нас је у оквиру НАТО агресије бомбардовала и Француска и сигурни смо да и међу Французима српски народ има много пријатеља – најсветлији пример данас јесте Арно Гујон.

~ Заједничка фотографија чланова Скупштине СПОЈИ са предавачима из Београда и браћом из организације „Радости моја“ из Штутгарта ~

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ овом приликом још једном захваљује свим гостима, који су својим присуством ово предавачко вече учинили посебним. Неки од њих су прешли дуг пут како би чули живе речи наших гостију предавача из Беча и Београда. Захваљујемо и свима који су ове вечери својим добровољним донацијама дали свој допринос за помоћ социјално угроженим српским вишечланим породицама на Балкану у оквиру наступајућих хуманитарних акција СПОЈИ-а, као и мр Радовану Калабићу који је донирао 30% од продаје својих књига, које је врло радо и у пријатном разговору са осталим гостима потписивао након предавања. На крају је сакупљено 442,50 евра хуманитарних донација, те је ово предавачко вече поред културно-просветног карактера имало и свој хуманитарни карактер који прати скоро све активности СПОЈИ-а.

Како радили тако нам Бог помогао!

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ

Повезане вести:

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности