СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Одржана Аустријска премијера филма „Ви идите, ја нећу!“ у Инзбруку

|| ФОТО ГАЛЕРИЈА ||

У недељу, 20. марта 2016. године, у биоскопу „Metropol Kino“ у Инзбруку успешно је у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ одржана Аустријска премијера документарног филма „Ви идите, ја нећу!“ чији је редитељ Хаџи-Александар Ђуровић.

Аустријска премијера документарца „Ви идите, ја нећу!“ организована је поводом 12-годишњице мартовског погрома на Косову и Метохији који се догодио 2004. године, са циљем не да се ми као српски народ поново стављамо у улогу жртве, већ да гостима вечери прикажемо једно ново сведочење о страдању српског народа на Космету и да се сетимо свих невиних страдалих у погрому, али и да се кроз приход од продаје карата и добровољне донације помогне пројекат куповине сигурносног система видео-надзора за заштиту српског села Гораждевац у Метохији, које је претходних месеци више пута било мета терористичких напада.

 

Александер Рогић, председник СПОЈИ, је отворио филмско вече у Инзбруку, тако што је поздравио све присутне госте и пожелео им срдачну добродошлицу, а међу њима је било и почасних гостију попут др Андреаса Мајслингера, оснивача и председавајућег Аустријске службе сећања, Зорана Шијаковића, председавајућег Културног савета града Браунауа и амбасадора за интеграцију Републике Аустрије, Срђана Вуковића из представништва Републике Српске у Аустрији са седиштем у Бечу, Сигфрида Кершбаумера, заменика градоначелника општине Грис ам Бренер у Тиролу, Гостимира Марића, председника Заједнице Срба Тирол, као и наших пријатеља из Хуманитарне Хришћанске заједнице „Радости моја“ из Штутгарта, представника Црквених одбора СПЦ из Инзбрука и Браунауа, чланова СПКУД „Вук Караџић“ из Шваца, КУД-ова „Братство“, „Ђурђевдан“ и „Острог“ из Инзбрука и других.

~ Александер Рогић и Хаџи-Александар Ђуровић приликом отварања Аустријске премијере ~

Пре самог почетка филма он је свим присутним гостима објаснио зашто се организује Аустријска премијера филма „Ви идите, ја нећу!“ у Инзбруку, а затим се у кратком обраћању представио и Хаџи-Александар Ђуровић, млади редитељ овог документарног филма, који је за ову прилику допутовао из Београда.

~ Сигфрид Кершбаумер, заменик градоначелника општине Грис ам Бренер ~

„Ви идите , ја нећу!“ је дугометражни документарни филм, заснован на књизи „Љетопис ново г косовског Распећа“ Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, која нам открива неиспричану истину о косовско-метохијском страдању српског народа, његовог верског и културног наслеђа кроз целу историју, а посебно 1998. и 1999. године, са освртом на породичну драму несталог Милоша Ћирковића.

~ др Андреас Мајслингер, оснивач Аустријске службе сећања, у току дискусије ~

Након приказивања филма који је ретко кога у сали оставио равнодушним, те су текле и сузе многих који су пратили дешавања кроз која је српски народ на Косову и Метохији пролазио, уследила је кратка али врло динамична дискусија, која је у пријатним личним разговорима настављена и после званичног програма ове вечери.

~ Драган Милојевић, председник Српског православног КУД-а „Вук Караџић“ из Шваца, у току дискусије ~

Од добровољних донација (296,00 евра) и дела продаје карата за премијеру који припада СПОЈИ-у (479,30 евра) укупно је прикупљено 775,30 евра кроз Аустријску премијеру филма „Ви идите, ја нећу!“. Скупштина СПОЈИ је одлучила да ће том износу додати још 224,70 евра из сопственог хуманитарног фонда за Косово и Метохију, те ће укупно 1.000,00 евра уплатити за куповину сигурносног система за Гораждевац за који је укупно потребно преко 40.000,00 евра.

~ Ја сам Гораждевац! Ми смо Гораждевац! ~

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ се овом приликом захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима и свим људима добре воље, који су ове вечери дошли на Аустријску премијеру филма „Ви идите, ја нећу!“, јер смо тако успели сви заједно да дамо свој допринос у ширењу истине и сећању на невине страдале, као и да својим донацијама нешто конкретно учинимо за помоћ српског народа на Косову и Метохији!

СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности