СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Филм „Чекајући Хандкеа“ премијерно приказан у Петровцу на Млави

У понедељак, 7. марта 2022. имали смо прилику и част да угостимо нашег пријатеља и награђиваног редитеља Горана Радовановића, који је између осталог режирао и филм „Енклава“. Грађани Петровца на Млави могли су да погледају Браничевску премијеру филма „Чекајући Хандкеа“, који се у биоскопској сали Петровца нашао одмах после светске премијере у Санкт Петербургу и српске премијере у Београду. СПОЈИ је 2020/21. године подржао филм донацијом за постпродукцију, док нас је у организацији овог хуманитарног догађаја подржао Културно-просветни центар Петровац на Млави.

Премијеру је песмом отворила Певачка група „Ђурђевке“, а са тематиком филма су нас кратким предговором упознали председник представништва СПОЈИ у Србији Стеван Јаношевић и уредница културно уметничког програма Јасмина Бошковић. Од почасних гостију који су додатно увеличали премијеру били су присутни Добрица Милосављевић, помоћник председника општине, протојереј-ставрофор отац Миодраг Вукосављевић и протојереј Миленко Лакић, часни оци петровачки, Небојша Стојадиновић, председник Ратних и мирнодопских војних инвалида Петровца на Млави, Дарко Прокић и Жељко Миљковић, ветерани са Косова и Метохије и Кошара, Никола Пајић, представник Салона керамике Пајић, као и Мирко Палевић, представник клуба Хемингвеј.

Овај документарни филм кроз причу метохијске енклаве у Великој Хочи и њених становника који се боре да поставе плочу у част аустријског нобеловца Петера Хандкеа, на јединствен и веродостојан начин говори о трагичном животу Срба на Косову и Метохији.

Након филма је уследила дискусија са редитељем Гораном Радовановићем, на којој су присутни могли да постављају питања али и да саслушају врло занимљиве ставове нашег великог редитеља. Такође је искоришћена прилика да се најави нови играни филм „Баук“ чија је тематика бомбардовање Савезне Републике Југославије 1999. године, а чије снимање креће управо 24. марта 2022. на дан када је пре 23 године кренула НАТО агресија на Србију и Црну Гору.

 

На овој хуманитарној премијери филма је сакупљено 34.060 динара, од чега 11.550 динара од биоскопских карата и 22.510 динара од донација на хуманитарном штанду СПОЈИ-а, на којем су донатори на поклон добијали наше наруквице, часопис и друге ствари. Новац који је сакупљен намењен је помоћи угроженим вишечланим породицама на Косову и Метохији кроз наше хуманитарне акције и подршци за снимање филма „Баук“, који такође сматрамо за један врло важан пројекат на пољу културе сећања и освешћевања нашег народа.

На крају још једном желимо да се захвалимо свима који су дошли на хуманитарну премијеру филма, као и Горану Радовановићу, Културно-просветном центру Петровца на Млави и РТВ „Млава“, при чему се надамо да ћемо сви заједно да наставимо овим путем и кроз бројне наредне хуманитарне активности да помажемо бројним угроженим вишечланим породицама широм Балкана.

Наредна хуманитарна премијера филма „Чекајући Хандкеа“ биће одржана у Аустрији у наредним градовима и биоскопима:

НЕДЕЉА, 20. март 2022.у 18.00 часова

– METROPOL KINO, Innstr. 5, 6020 INNSBRUCK

– HOLLYWOOD MEGAPLEX GASOMETER, Guglgasse 11, 1110 WIEN

– HOLLYWOOD MEGAPLEX PLUSCITY, Pluskaufstr. 7, 4061 PASCHING (LINZ)

– HOLLYWOOD MEGAPLEX ST. PÖLTEN, Engelbert-Laimer-Str. 1, 3100 ST. PÖLTEN

Карте можете купити директно у биоскопима: www.metropol-kino.at

Сав приход од Аустријске премијере биће такође намењен угроженим вишечланим породицама на Балкану и подршци снимању филма „Баук“.

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности