СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ИНЗБРУК: Хуманитарна монодрама „На Дрини ћуприја“ и Тихомир Станић премијерно у Инзбруку

У недељу, 8. маја 2022, у Инзбруку је у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ приређена хуманитарна монодрама „На Дрини ћуприја“ у извођењу нашег прослављеног глумца и продуцента Тихомира Станића. Представа која је због пандемије корона-вируса од 15. марта 2020. два пута одлагана, после више од две године коначно је изведена пред публиком у Инзбруку и Тиролу, док су неки од гостију допутовали чак из Беча, Салцбурга, Минхена и Милана. Сав приход од ове монодраме намењен је социјално угроженим вишечланим породицама на Балкану и болесној деци у Тиролу, а захваљујући великом срцу свих који су били на овом догађају скупила се хуманитарна сума од 2.368,70 евра, на чему смо свима од срца захвални у име оних којима СПОЈИ кроз своје хуманитарне акције помаже.

Монодрама „На Дрини ћуприја“ по роману нашег нобеловца Ива Андрића одиграна је у просторији ОеГБ-а Тирол у Инзбруку. Тихомир Станић ову монодраму игра већ 21 годину, а први пут је гостовао у овом делу Аустрије, где ју је меастрално одиграо у улози Андрића. Успео је да пренесе емоцију на многе у сали, тако да су много и плакали током представе, после које је свим присутнима испричао о себи и свом животном и професионалном путу, повезивши тај део са рецитацијама песама наших славних песника као што су Љубомир Симовић, Душко Радовић, Бранко Ћопић и Брана Црнчевић.

У улози модератора био је мр Владимир Влајић, један од оснивача и члан Управног одбора СПОЈИ, док су се присутнима обратили дипломирани преводилац и тумач Филип Влајић, председник СПОЈИ и један од оснивача, Бернхард Хефлер, председавајући Фракције социјалдемократских синдикалаца Тирол (ФСГ) и председавајући Управе већа комора у Радничкој комори Тирол, као и Оливер Ранисављевић, функционер ФСГ Тирол, председник Заједнице Срба Тирол и заменик председника СПОЈИ-а.

Од почасних гостију били су присутни Бернхард Хефлер, прота Александар Столић, парох инзбрушки, чланови Црквеног одбора инзбрушког, госпођа Ђуја Бећиревић Тешановић, чланица Управног одбора Радничке коморе Салцбурга, почасна чланица СПОЈИ-а и некадашња чланица Скупштине града Салцбурга, представници Баварско-српског академског форума из Минхена, представници Асоцијације српских студената у Аустрији, представници КСК-а „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена, Бошко Василић, власник Лекерланд имбиса, Горан Спасојевић, представник предузећа Тесла-едв, представници хотела Долингер из Инзбрука, као и представници предузећа ВФМ2-групе.

За свесрдну подршку, без које не би било могуће овако успешно организовати ово хуманитарно монодрамско вече, а било је једна од најуспешнихих акција СПОЈИ-а овог типа, како по посети тако и по скупљеним донацијама, од срца захваљујемо:

  • Град Инзбрук (Kultur und Kinder & Jugend)
  • Фракцији социјалдемократских синдикалаца Тирол / FSG TIROL
  • Српској православној цркви Инзбрук
  • Представништву Републике Српске у Аустрији
  • Граду Инзбруку, одбору за културу / Kulturamt der Stadt Innsbruck
  • Снупи грилу из Рума / SNOOPY GRILL aus Rum
  • Тесла-едв из Инзбрука / TESLA-edv aus Innsbruck
  • Лекерланд имбису из Инзбрука / LECKERLAND IMBISS aus Innsbruck
  • Хотелу Долингер из Инзбрука / HOTEL & GASTHOF DOLLINGER aus Innsbruck
  • ВФМ2-групи из Србије

 

Од срца захваљујемо и нашем пријатељу Тихомиру Станићу, који није одустао од ове представе у Инзбруку, упркос двогодишњем одлагању и померању својих снимања тог викенда у Србији. Први пут је наш гост у Инзбруку био у марту 2014. година када смо организовали Први округли сто о Диани Будисављевић у Градском архиву Инзбрука, исте те године у септембру је у Инзбруку започео снимање играног филма о Диани Будисављевић, а искрено се надамо да ћемо га ускоро поново угостити у нашем граду!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности