СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Др Гудрун Куглер и проф. др Волфганг Рорбах у Инзбруку говорили о успешној интеграцији и аустријско-српским односима

У недељу, 22. јануара 2023. године, у Инзбруку је у организацији Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ) одржано предавачко вече универзитетског проф. др др др Волфганга Рорбаха на тему „Интеграција у огледалу културног наслеђа“ у просторијама КУД-а „Ђурђевдан“.

Предавању које је одржано на немачком језику претходио је састанак између дела представника из српске заједнице у Тиролу, међу којима је било представника СПОЈИ, Заједнице Срба Тирол, цркве, удружења, угоститеља, предузетника, студената и спортиста, и народне посланице у Аустријском парламенту, др Гудрун Куглер, која је уједно и председавајућа парламентарног билатералног пријатељског одбора Аустрије и Србије. Она је 21. и 22. јануара боравила у Инзбруку где је првог дана заједно са представницима СПОЈИ посетила гроб, родну кућу и спомен-плочу Диане Будисављевић, Српску православну цркву (СПЦ) у Инзбруку, а следећег дана је присуствовала и Светој Литургији у СПЦ у Куфштајну, где је обишла и радове храма који се гради од темеља. Др Куглер је пажљиво саслушала све теме, предлоге и примедбе, које су представници српске заједнице изнели, те је обећала да ће помоћи где може.

У наставку састанка одржано је предавање, које је водио мр Владимир Влајић, један од оснивача СПОЈИ и члан Управног одбора, а на којем су били гости, аустријског, српског и турског порекла, док су од почасних гостију били:

  • Отац Александар Столић, парох Српске православне црквене општине (СПЦО) Инзбрук
  • Отац Михаил Гавриловић, парох СПЦО Куфтштајн
  • Даниел Шмид, члан Савезног савета и скупштине Аустрије (СПОе)
  • Зелиха Арслан, посланица у Скупштини савезне државе Тирол и портпарол Жена зелених у Тиролу
  • Др Андреас Мајслингер, оснивач Аустријске службе сећања у иностранству
  • Рајнхолд Хап, председник добротворне организације „Рајни Хап и пријатељи“ и председавајући Социјалдемократске странке за инзбрушку градску четврт Олимпијско село
  • Мартин Буркхарт, члан радничког савета Аустријске железнице у Тиролу

Предавање је затим отворио Филип Влајић, председник и један од оснивача СПОЈИ, поздравивши све госте који су у недељу увече одвојили своје слободно време како би присуствовали овом догађају.

После њега др Гудрун Куглер држала уводну реч предавања, а у којој је говорила о успешној интеграцији, као и о томе да аустријски грађани српског порекла односно српски народ у Аустрији не сме дозволити да мала група негативаца, која је по обичају најбучнија, остави мрље и квари углед огромне већина, која важи за врхунски интегрисану, вредну и паметну. Њене завршне речи су била да требамо увек и сви да тежимо томе да будемо добри људи и да сви заједно наше друштво чинимо бољим.

Затим је проф. др др др Волфганг Рорбах, потпредседник Аустријско-српског друштва из Беча, носилац бројних одликовања Републике Аустрије, као и почасни члан СПОЈИ, говорио о интеграцији и културном наслеђу српског народа у Аустрији осврнувши се на историју српског народа у Аустрији, на аустријско-српске односе кроз векове, као и на бројне историјски значајне доприносе  српског народа за аустријско друштво још од 17. века па до данашњих дана. Такође је наводио личне примере из свог живота који јасно описују потешкоће и предрасуде са којима је као син Аустријанца и Српкиње, а унук аустроугарског официра који се после Првог светског рата преселио у Србију, морао да се бори као млад човек у послератном периоду, али и бројне позитивне примере како из аустријског тако и српског народа.

У наставку је у име Аустрисјко-српског друштва доделио дипломе за примерну друштвено-политичку, социјалну и економску интеграцију у Аустрији:

  • мр Милан Нешић, економиста из Инзбрука, дугогодишњи члан Управног одбора СПОЈИ и један од реформатора Заједнице Срба Тирол.
  • мр Гордана Надлер, етнолог из Инзбрука, дугогодишња чланица Црквеног одбора инзбрушког, годинама се бави истраживањем о српској заједници у Тиролу, чланица у Тиролском комитету за хришћанско-јеврејску сарадњу…
  • Зоран Цвијановић, угоститељ из Вергла, који је 16 година у Куфштајну држао традиционалну тиролску гостионицу „Зоки Нојвирт“, која је постала омиљена међу Аустријанцима тог краја Тирола, а који су га прихватили као свог од самог почетка.
  • Мирјана Станковић, из Инзбрука, која већ 9 година води КУД „Ђурђевдан“, а преко 25 година се бави фолклором током којих је око 1.000 деце научила бројна кола из разних српских крајева. Била је 30 година референт за културу у Заједници српских клубова у Тиролу и касније у Заједници Срба Тирол. Дуго година је била једина председница једног КУД-а у Аустрији.

На послетку је Филип Влајић као величанствену завршницу вечери уручио плакету почасног члана госпођи Вери Меркел, коју је Управни одбор СПОЈИ у мају 2021. именовао почасном чланицом. Вера Меркел је музиколог и слависта, дугогодишњи активиста на пољу културе сећања са посебним тежиштем на Диани Будисављевић, сарадник је пројекта „Срби у Бечу“ на Универзитету у Бечу.

Добитници признања су добили и књиге проф. Рорбаха „Настанак и развој научне славистике Беча“ и „Проф. др Волфганг Рорбах – Првих 75 година“, као и најновија издања часописа „Споји!“ која су недавно изашла. Уједно је најављено да се тренутно припрема друго издање књиге проф. Рорбаха „На трагу Срба у Аустрији“.

Ово предавачко вече је имало и хуманитарни ефекат, јер је скупљено 160 евра донација за угрожене породице на Балкану и болесну децу у Тиролу.

Повезани линкови

Stadtblatt Innsbruck

Dr. Gudrun Kugler

Радио-телевизија Србије (РТС)

Франкфуртске Вести

Расејање.инфо

РТВ Млава (Петровац на Млави)

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности