СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Завршни обилазак породица на Косову и Метохији којима је СПОЈИ помогао у својој до сада највећој хуманитарној акцији

После рекордне акције сакупљања хуманитарних донација за помоћ социјално угроженим вишечланим породицама на Косову и Метохији у оквиру 21. хуманитарне акције СПОЈИ за тамошње породице, у оквиру које је у року од само пар дана крајем септембра 2021. године сакупљено 47.335,50 евра уз помоћ преко 2.000 донатора широм света, и испоруке помоћи за 23 породице и 3 пројекта Народних кухиња и манастира Грачаница, а о чему можете прочитати детаљан извештај са све рачунима и потврдама – ОВДЕ –, дошао је ред и на последњу фазу наше 21. хуманитарне акције на Косову и Метохији.

У последњој фази обављамо посету помогнутих породица којима смо помогли и испоручили помоћ у оквиру ове хуманитарне акције, како бисмо се уверили да ли је испоручена помоћ наменски искоришћена (нпр. да ли је постављена бела техника, гарнитура, и сл.) и како су завршени радови са испорученом помоћи, нпр. Грађевинским материјалом и слично.

У оквиру ове завршне посете било је потребно обићи следеће породице. Код осталих породица било је могуће спровести радове у ближем периоду након испоруке помоћи или одмах, а што се такође може видети – ОВДЕ. Посете су у наше име обавили наши дугогодишњи пријатељи и партнери на терену Добротворна организација „Мајка девет Југовића“ при Епархији рашко-призренској.

Породица Перић из Јасеновика:

Перићима смо купили шпорет на дрва и чунке, електрични шпорет, замрзивач, фрижидер, усисувач, угаону гарнитуру, сто и столице, као и прикључну прскалицу за прскање житарица – све у укупној вредности од 2.570 евра.

Како се може видети са приложених фотографија Перићи су уз нашу помоћ свој дневни боравак још боље уредили, те им је сада мало удобније тамо где им деца проводе већи део дана, поготово током хладнијег периода.

Стање пре помоћи
Постављена нова гарнитура

Нови шпорет и замрзивач су у функцији и од велике помоћи
Стање после наше помоћи и помоћи других организација

Породица Савић из Извора:

Био им је потребан материјал за изолацију куће (стиропор, лепак, мрежица, угаоне лајсне, подлога, контакт бетон, фасада, итд), који смо им обезбедили у укупној вредности од 1.400 евра у нади да ћемо им тако олакшати тренутну животну ситуацију и улити наду за време које тек долази, а из приложене фотографије се може видети да су радови успешно приведени крају.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Секулић из Грачанице:

Пошто је породица Секулић желела да заврши кућу, потребан им је био материјал за изолацију (стиропор, лепак, мрежица, стиродур, фасада, угаоне лајсне, подлога) који смо им обезбедили у вредности од укупно 1.901 евра. Радови су успешно завршени, што можете видети на следећој фотографији.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Машић из Беркова:

Породица Машић има проблема са водоснабдевањем, зато што им албанске комшије редовно искључују воду. Уколико би Машићи поново осигурали своја основна људска права, морали би да ископају бунар и да купе пумпу за воду.

Зато смо им обезбедили копање бунара, као и материјал за прикључење воде, чишћење бунара, и један замрзивач у вредности од 1.900,50 евра, са циљем да породица Матић осигура основна људска права и да тако више не морају да стрепе да ли ће им неко искључивати воду.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Живић из Грачанице:

У тренутку када смо припремали ову хуманитарну акцију породица Живић је живела у старој кући, која је била у веома лошем стању. Тада им је нова кућа била у изградњи, те су им била потребна и собна врата.

Зато смо Живићима купили собна врата за нову кућу у вредности од 750 евра у нади да смо им тако бар мало помогли да убрзају процес завршетка нове куће.

А посебно нас радује што су им после наше помоћи помогле и друге организације, тако да није остало само на собним вратима и Живићи су могли да се уселе у сређену нову кућу. Управо овакви резултати, где се види да синергијски када спојимо снаге, можемо да помогнемо опстанак нашег народа на вековним огњиштима, уливају наду и представљају доказ да предаја није опција.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Јеринић из Грнчара:

Породица Јеринић живи у кући која се налази у лошем стању, те им је био потребан материјал за изолацију куће, који смо им купили у вредности од 1.300 евра.

Са приложених слика се може видети разлика пре и после наше помоћи.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Лазара Ристић из Горњег Кусца:

Општина им је направила кућу, коју је породица Ристић у међувремену почела да проширује. Био им је потребан материјал за изолацију куће.

Зато смо Ристићима купили материјал за изолацију куће у вредности од 723 евра у нади да ћемо им тако дати подстрек за даљи напредак.

Веома нас радује што смо им уз вашу помоћ и подршку помогли да свој дом заврше до краја.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Стојановић из Бостана:

У тренутку када смо припремали акцију после успешног скупљања средстава била им је потребна нова ПВЦ столарија и материјал за изолацију остатка куће, који раније нису завршили, те смо им купили нову столарију и материјал за изолацију у вредности од 1.900 евра.

У претходном извештају можете видети нову постављену столарију, док у овом кроз следећу фотографију можете видети како су заврђени радови изолирања куће.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Стојановић из Прековца:

Министарство за повратак је овој породици направило кућу, коју Стојановићи желе да прошире. Потребан им је био грађевински материјал за кров, који смо им обезбедили приликом ове акције. Укупна вредност помоћи била је 1.500 евра.

Радује нас што су уз вашу помоћ и подршку могли да заврше кров, тако да су сада један корак даље у односу пре ове акције, на чему веома захваљују свим донаторима.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Стојковић из Зебинца:

Општина Ново Брдо им је направила кућу, коју су они надоградили једним делом.

Сада им је био потребан материјал за изолацију куће у износу од 1.300,30 евра, који смо им купили.

И у случају породице Стојковић нас ваома радује што смо заједничким снагама успели да им помогнемо како би своју кућу у порпуности завршили.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Петковић из Прековца:

Министарство за повратак им је направило кућу, али због мањка простора су одлучили да надограде један део куће који се и даље налази у изградњи.

Њима смо обезбедили ПВЦ столарију за тај део у вредности од 1.700 евра, у нади да ће ускоро завршити доградњу куће у потпуности, а радује нас што су у међувремену успели да покрију кров што поново показује како је свака помоћ вредна да би се направио помак и како живот ових и сличних породица не би стајао у месту, већ се овако додатно охрабрују да остану на Косову и Метохији.

Стање пре помоћи
Стање после наше помоћи и других организација

Породица Бојић из Могиле:

Њима смо обезбедили материјал за доградњу куће, као и замрзивач, машину за прање веша и фрижидер у укупној вредности од 2.000,50 евра.

Код породице Бојић се такође види напредак у односу на ранији период.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Стевановић из Косовске Каменице:

Породица живи у старој кући, која се налази у лошем стању, зато су почели са изградњом нове куће. Био им је потребан грађевински материјал, који смо им набавили у вредности од 1.505 евра.

Веома нас радује што су и у овом случају видљиви резултати уручене помоћи, на чему су захвални свим донаторима.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Михајловић из Грачанице:

Њима смо обезбедили песак за дренажу и зидање септичке јаме, материјал за прикључење воде, канализације и дренажу око куће, као и собна врата у укупној вредности од 2.504 евра.

Радује нас што су кућу у међувремену привели крају, што ће им сигурно побиољшати животне услове и учврстити останак на Косову и Метохији.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Породица Јовановић из Батуса:

Кућа у којој породица живи није била довршена, те им је био потребан материјал за изолацију куће, који смо им набавили у вредности од 1.901 евро.

Сада и породица Јовановић има једну бригу мање и може сву снагу да усмери ка другим изазовима, којих нажалост не мањка на Косову и Метохији.

Стање пре помоћи
Стање после помоћи

Продавница манастира Грачаница:

Манастиру Грачаница смо помогли куповином расхладних витрина за манастирску продавницу у вредности од 5.082 евра, како би наш народ који производи разне производе могао и да их пласира у манастирској продавници.

У међувремену су витрине и постављене што омогућава локалним произвођачима разних пољопривредних производа додатну могућност, а често је то и једина, али сада сигурнија, где могу да пласирају своје производе, али не само они већ и сам манастир.

Испоручена помоћ манастиру Грачаница

По постављању у продавници манастира

На самом крају овог завршног извештаја са 21. хуманитарне акције на Косову и Метохији а уједно и највеће акције наше организације до сада, желимо да цитирамо део из извештаја наших драгих пријатеља из Добротворне организације Епрахије рашко-призренске „Мајка девет Југовића“ који су нам и овај пут били ослонац у припреми и спровођењу ове хуманитарне акције:

„Наши драги доброчинитељи учинили су много за наш рад али ова помоћ је дошла као круна под којом су сва добра дела ових дивних људи.

Овом приликом желимо да искажемо дубоку и искрену захвалност и у име наше организације и у име свих помогнутих породица. Ови дивни људи се храбро боре уз нас пружајући нам важан ослонац у борби за очување српства али и за побољшање услова у којима наш народ на овим просторима живи.

Неизмерно благосиљамо пристиглу помоћ желећи да се нашим донаторима врати добро и да их Бог награди успехом и благостањем какво заслужују.“

СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности