СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПОЈИ у до сада највећој хуманитарној акцији помогао 23 породице, Народним кухињама и манастиру Грачаница на Косову и Метохији

С великом радошћу вам представљамо завршни извештај са до сада 21. по реду хуманитарне акције Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ за угрожене породице на Косову и Метохији, коју смо спровели уз помоћ преко 2.000 донатора широм света, као и наших дугогодишњих пријатеља из Добротворне организације Епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовића“ који су нам и овај пут помогли логистички и у припреми акције, куповини и самом испоручивању купљене помоћи, јер и овај пут због пандемијских мера нисмо могли лично да посетимо Косово и Метохију, а надамо се да је то уз Божију помоћ било и последње спречавање.

Само скупљање средстава за ову акцију покренули смо нешто касније него обично, 21. септембра 2021. године уместо на Видовдан, јер смо тада у том периоду још увек били у припреми једне друге хуманитарне акције у централној Србији, те је Господ уредио да то ипак буде на Малу Госпојину. Показало се, Богу хвала, најбоље у односу на сва ранија скупљања која смо покретали, јер се за само пар дана скупила помоћ у висини од 47.335,50 евра и то већим делом преко Инстаграма. Непосредно по објављивању хуманитарног скупљања на Инстаграму акција је постала вирална уз помоћ бројних познатих личности из света спорта, глуме, музике и других области, те су се на крају преко Инстаграма, али и Фејсбука, банковног рачуна и донаторске кутије преко 2.000 донатора из разних крајева света и скоро са свих континената укључила у ову акцију, која је по многима, као на пример по нашој браћи из Хуманитарне организације „Срби за Србе“, једна од најуспешнијих акција скупљања донација међу хуманитарним организацијама које помажу породицама у Србији, јер је у рекордно кратком року скупљен тако висок износ.

На почетку је било планирано да скупимо 10.500 евра и у тој вредности купимо потребну помоћ за 5 породица и Народну кухињу. На крају смо у вредности од 46.000 евра помогли 23 породице, два пројекта Народне кухиње, као и манастиру Грачаница, што ову акцију чини до сада највећу акцију СПОЈИ-а на Косову и Метохији од самог оснивања 2009. година, као и другу највећу акцију уопште, после велике акције за поплављена подручја 2014. године. Остатак у висини од 1.335,50 евра смо издвојили за завршну односно контролну посету у оквиру акције, коју ћемо уз Божију помоћ спровести до краја 2022. године, као и за трошкове спровођења хуманитарне акције (банковна трансакција, путни трошкови, …).

Акцију скупљања донација смо закључили 24. септембра 2021. године. Од тада смо наредних неколико месеци пописивали преко 2.000 донатора и заједно са нашим пријатељима из ДО „Мајка девет Југовића“ кренули у потрагу за породицама којима је потребна помоћ. Тај процес смо обавили отприлике пред крај 2021. године када смо добили потпун преглед коме је шта потребно од помоћи. Затим смо након Божићних празника 20. јануара 2022. уплатили 46.000 евра за куповину помоћи за 23 породице, Народну кухињу и манастир Грачаница. Од тог тренутка наши пријатељи из „Мајке девет Југовића“ са Косова и Метохије кренули су у набавку све неопходне помоћи и у саму испоруку породицама. Сав посао је обављен до средине априла 2022. године. Због обима ове акције и других акција које редовно планирамо и спроводимо, требало нам је одређено време да пређемо рачуне, потврде, фотографије и затим припремимо овај завршни извештај, којим вам представљамо не само процедуру од самог почетка до краја, већ и саме помогнуте породице.

У нади да ћемо заједничким снагама и у 2022. години покренути и спровести још једно успешно скупљање хуманитарних средстава за нову помоћ угроженим породицама на Косову и Метохији, а сви знамо под каквим свакодневним притисцима наш народ на КосМету живи, још једном вам захваљујемо на подршци у овој акцији у име свих породица којима смо помогли, те вам представљамо породице и институције којима смо захваљујући вама могли да помогнемо:

1.) Породица Перић:

Једна од 23 породице јесте породица Перић из Јасеновика која броји 6 чланова: отац Радован (49 год), мајка Соња (31), ћерке Ивана (15) и Маја (6) и синови Немања (13) и Иван (10).

– Код породице Перић, пре и после уручене помоћи –

Примају 11.000 динара (око 94€) минималац, дечији додатак 12.000 динара (око 102€) и социјалну помоћ од 8.000 динара (око 68€). Баве се овчарством и имају 27 овце и 4 козе. Овој породици је општина направила кућу али нема довољно простора па су сами започели доградњу једну просторију коју треба опремити, нису били у могућности сами да заврше због мањка финансијских средстава, па су им друге хуманитарне организације помогле да опреме просторију.

– Код породице Перић, пре и после помоћи хуманитарних организација –

Зато смо одлучили да Перићима обезбедимо шпорет на дрва и чунке, електрични шпорет, замрзивач, фрижидер, усисувач, угаону гарнитуру, сто и столице, као и прикључну прскалицу за прскање житарица – све у укупној вредности од 2.570 евра.

– Испоручена помоћ СПОЈИ-а породици Перић –

2.) Породица Савић:

Друга од 23 породица је породица Савић из Извора која броји 6 чланова: мајка Тамара (27), отац Саша (37), ћерка Анђелија (7), синови Андрија (4) и Лазар (3 месеца), и свекрва Снежана (52).

– Породица Савић –

Од примања имају очеву плату која износи 300 евра, дечији додатак од 9.000 динара (око 80 евра) и социјалну помоћ од 8.500 динара (око 70 евра). Обрађују 2 хектара земље и имају две краве и једно теле.

Општина им је обезбедила помоћ дајући им материјал за санацију крова, али то није било довољно, па је породица Савић из сопствених средстава то привела крају.

– Породица Савић са испорученом помоћи –

Био им је потребан материјал за изолацију куће (стиропор, лепак, мрежица, угаоне лајсне, подлога, контакт бетон, фасада, итд), који смо им обезбедили у укупној вредности од 1.400 евра у нади да ћемо им тако олакшати тренутну животну ситуацију и улити наду за време које тек долази.

3.) Породица Марковић:

Трећа породица је породица Марковић из Грнчара и броји 5 чланова: отац Живко (32), мајка Сања (31), ћерке Радмила (11) и Анђела (5) и син Ђорђе (10). Од примања имају Живкову плату, који ради у школи као курир, у износу од 40.000 динара (око 340 евра), као и дечији додатак од 9.000 динара (око 80 евра).

– Породица Марковић, пре и после испоручене и постављене нове ПВЦ столарије –

Породица живи у старој кући која је доста оронула. Они су успели донекле да је санирају, али због финансијске ситуације у којој се породица налази нису у могућности да даље наставе обнову њихове куће.

Пошто им је постојећа столарија била у јако лошем стању, решили смо да им набавимо нову ПВЦ столарију (прозоре и улазна врата) у вредности од 1.300 евра.

4.) Породица Ивановић:

Породица Ивановић је из места Понеш код Приштине и броји 4 чланова: мајка Зорица (47), син Никола (21), ћерка Анђела (20) и свекрва Анђелина (87). Зоричин супруг се пре две године упокојио. Од примања имају свекрвину пензију која износи 11.000 динара (око 95 евра) и породичну пензију која износи 16.000 динара (око 135 евра).

– Испоручена помоћ код породице Ивановић –

Породица поседује једну краву, 4 козе и обрађују три хектара земље. С обзиром да син не може да нађе посао, желели би да се баве пољопривредом.
Зато смо породици Ивановић купили тањирачу и сакупљач сена, у нади да ће им то олакшати тренутко не баш лаку ситуацију – укупна вредност износила је 1.650 евра.

5.) Породица Ристић (Марка):

Породица Ристић из Горњег Кусца и броји 5 чланова: отац Марко (35), супруга Соња (33), синови Душан (13) и Ђорђе (8) и ћерка Николина (5). Од примања имају Маркову плату која износи 26.000 динара (око 220 евра) и дечији додатак од 9.000 динара (око 80 евра).

– Породица Ристић, пре и после испоруке помоћи –

Породица живи у старој кући коју су једним делом надоградили. На првом спрату старе куће има доста влаге. Из тог разлога било је потребно санирање поткровља.

– Ристићи, пре и после испоруке и постављања нове столарије –

У те сврхе смо им за санацију поткровља купили материјал (стиродур, стаклену вуну и ламинат), као и нову столарију (прозоре) у укопној вредности од 2.081 евра.

– Ристићи, пре и после испоруке и постављања нове столарије –

6.) Породица Секулић:

Породица Секулић је из Грачанице и броји 5 чланова: мајка Драгана (41), отац Драган (53), синови Душан (21) и Марко (18), и ћерка Марија (15). Од примања имају очеву плату, који ради као поштар, у износу од 60.000 динара (око 515 евра). Синови Марко и Душан раде као конобари. Обрађују 1 хектар земље.

– Секулићи са испорученом помоћи –

Пошто је породица Секулић желела да заврши кућу, потребан им је материјал за изолацију (стиропор, лепак, мрежица, стиродур, фасада, угаоне лајсне, подлога) који смо им обезбедили у вредности од укупно 1.901 евра.

7.) Породица Весић:

Породица Весић је из Клокота и броји 6 чланова: отац Живорад (38), супруга Слађана (30), ћерке Маша (7), Лара (4) и Ива (1) и Мајка Стана (70). Од примања имају Живорадову плату од око 240 евра, дечији додатак од 9.000 динара (око 80 евра) и Станину пензију у износу од 11.000 динара (око 95 евра). Обрађују 60 ари земље за сопствене потребе.

– Весићи пре и после испоручене и намонтиране нове ПВЦ столарије –

Породица Весић живи у старој кући, која се налази у лошем стању. У склопу старе куће су надоградили још једну собу, али због недостатка средстава нису у могућности да заврше радове.

– Постављена нова ПВЦ столарија код Весића –

Зато је Весићима потребан грађевински материјал за сређивање те собе (стиропор, мрежа, лепак, фасада, подлога, ламинат и ПВЦ столарија за целу кућу.
У оквиру ове акције успели смо да им купимо нове ПВЦ прозоре и врата у вредности од 1.800 евра.

8.) Породица Машић:

Следећа породица, којој смо путем ове хуманитарне акције испоручили помоћ јесте породица Машић из Беркова, која броји 3 чланова: отац Борко (34), супруга Јелена (30) и ћерка Дарија (1). Од примања имају Боркову плату, који ради у народној кухињи у Беркову, у износу од 250 евра. Такође примјау и Јеленину плату од 40.000 динара (око 340 евра).

– Испоручена помоћ Машићима –

Породица Машић има проблема са водоснабдевањем, зато што им албанске комшије редовно искључују воду. Уколико би Машићи поново осигурали своја основна људска права, морали би да ископају бунар и да купе пумпу за воду.

Зато смо им обезбедили копање бунара, као и материјал за прикључење воде, чишћење бунара, и један замрзивач у вредности од 1.900,50 евра, са циљем да породица Матић осигура основна људска права и да тако више не морају да стрепе да ли ће им неко искључивати воду.

9.) Породица Живић:

Једна од 23 породица јесте и породица Живић из Грачанице која броји 5 чланова: отац Саша (43), супруга Ивана (31), ћерка Вања (5) и баба Босиљка (73).

– Код Живића, пре и после постављања нових собних врата –

Од примања имају Сашину плату, која износи 300 евра. Примају социјална помоћ од 18.000 динара (око 150 евра), дечији додатак од 6.000 динара (око 50 евра) и Босиљкину пензију која износи 14.000 динара (око 120 евра).

Породица Живић живи у старој кући, која се налази у веома лошем стању. Тренутно је нова кућа у изградњи, те су им потребна собна врата.

Зато смо Живићима купили собна врата за нову кућу у вредности од 750 евра у нади да смо им тако бар мало помогли да убрзају процес завршетка нове куће.

10.) Породица Јеринић:

Породица Јеринић из Грнчара која броји 5 чланова: отац Горан (44), супруга Силвана (36), синови Стефан (16) и Данило (12) и баба Добринка (67).

– Породица Јеринић са испорученм помоћи –

Од примања имају Силванину плату од 200 евра, бабину пензију од 12.000 динара (око 100 евра) и минималац од 11.000 динара (око 90 евра). Обрађују 2 хектара земље за своје потребе.

Породица живи у кући која се налази у лошем стању, те им је био потребан материјал за изолацију куће, који смо им купили у вредности од 1.300 евра.

11.) Породица Ристић (Лазара):

Једанаеста породица јесте породица Ристић из Горњег Кусца која броји 4 члана: отац Лазар (27), мајка Сандра (23), ћерка Викторија (4) и ћерка Ивана (1).

– Ристићи са испорученом помоћи –

Од примања имају Лазареву плату која износи 50.000 динара (око 430 евра). Општина им је направила кућу, коју је породица Ристић у међувремену почела да проширује. Био им је потребан материјал за изолацију куће.

Зато смо Ристићима купили материјал за изолацију куће у вредности од 723 евра у нади да ћемо им тако дати подстрек за даљи напредак.

12.) Породица Тасић:

Дванаеста породица јесте породица Тасић из Станишора која броји 6 чланова: мајка Маја (23), супруг Никола (25), ћерка Мина (2), син Стефан (9 месеци), свекар Драган (60) и свекрва Радојка (56).

– Код Тасића, пре и после испоручене и постављене помоћи –

Од примања имају минималац од 11.000 динара (око 90 евра), дечији додатак од 6.000 динара (око 50 евра) и Николину плату од 150 евра, коју зарађује као аутомеханичар. Обрађују 2 хектара земље и имају 2 краве за своје потребе.

– Постављена нова столарија и испоручен електрични шпорет Тасићима –

Кућа у којој породица Тасић живи се налази у веома лошем стању, зато им је била потребна нова ПВЦ Столарија. Из тог разлога породици Тасић смо купили нове прозоре и балконска врата, као и нови електрични шпорет у укупној вредности од 1.330 евра.

13.) Породица Стојановић (Бостане):

Стојановићи из места Бостане броје 5 чланова: отац Дејан (48), супруга Дрина (34), ћерка Кристина (6), син Ђорђе (13) и баба Десанка (74).

– Пре и после испоручене и постављене ПВЦ столарије код Стојановића –

Од примања имају Дејанову плату од 300 евра, коју зарађује као радник на фарми крава при Народној кухињи, дечији додатак од 6.000 динара (око 50 евра) и Десанкину социјална помоћ од 10.000 динара (око 85 евра).

– Пре и после испоручене и постављене ПВЦ столарије код Стојановића –

– Испоручен је и материјал за изолацију куће породици Стојановић –

У тренутку када смо припремали акцију после успешног скупљања средстава била им је потребна нова ПВЦ столарија и материјал за изолацију остатка куће, који раније нису завршили, те смо им купили нову столарију и материјал за изолацију у вредности од 1.900 евра.

14.) Породица Стојановић (Прековце):

Још једне Стојановиће смо помогли у Прековцу, који броје 7 чланова: отац Славко (55), супруга Данијела (38), баба Благица (86), сестра Ружица (45), ћерке Анђела (20) и Кристина (19) и син Бојан (17).

– Испоручен грађевински материјал за кров Стојановићима –

Од примања имају социјалну помоћ од 20.000 (око 170 евра), дечији додатак од 3.000 динара (око 25 евра), бабину пензију од 14.000 динара (120 евра). Обрађују 3,5 хектара земље и имају 3 краве, 3 телета и 8 козe за своје потребе. Министарство за повратак је овој породици направило кућу, коју Стојановићи желе да прошире.
Потребан им је био грађевински материјал за кров, који смо им обезбедили приликом ове акције. Укупна вредност помоћи била је 1.500 евра.

15.) Породица Стојковић:

Породица Стојковић из места Зебнице која броји 4 члана: отац Ивица (41), супруга Гордана (41), синови Дарко (19) и Марко (16).

– Испоручена помоћ Стојковићима –

Од примања имају социјалну помоћ од 18.000 динара (око 150 евра), дечији додатак од 3.000 динара (око 25 евра) и плату Ивицину од 22.000 динара (око 190 евра), коју зарађује у школи као помоћни радник. Обрађују и 3 хектара земље и имају 4 краве и 2 свиње за своје потребе. Општина Ново Брдо им је направила кућу, коју су они надоградили једним делом.

Сада им је био потребан материјал за изолацију куће у износу од 1.300,30 евра, који смо им купили.

16.) Породица Ђорђевић:

Породица Ђорђевић из Прековца броји 4 члана: отац Добривоје (45), супруга Владимирка (42) и ћерке Марина (18) и Милена (7).

– Пре помоћи, код Ђорђевића –

Од примања имају Добривојеву плату од 300 евра, коју зарађује у Народниј кухињи, и Владимиркину плату од 250 евра. Обрађују и један хектар земље и поседују једну краву за своје потребе.

– После помоћи, код Ђорђевића –

Ђорђевићима смо купили нова унутрашња собна врата у вредности од 600 евра.

17.) Породица Петковић:

Породица Петковић из села Прековце броји 6 чланова: отац Данијел (28), супруга Јелена (27), синови Огњен (7), Дамјан (4) и Василије (1) и баба Гордана (60).

– Пре испоручене и постављене ПВЦ столарије –

Од примања имају социјалну помоћ од 21.000 динара (око 180 евра), дечији додатак од 9.000 динара (око 75 евра) и Горданину пензију од 5.000 динара (око 40 евра). Министарство за повратак им је направило кућу, али због мањка простора су одлучили да надограде један део куће који се сада налази у изградњи.

– После постављене ПВЦ столарије, код Петковића –

Њима смо обезбедили ПВЦ столарију за тај део у вредности од 1.700 евра, у нади да ће ускоро завршити доградњу куће у потпуности.

18.) Породица Бојић:

На челу породице Бојић из Могиле је самохрани отац Зоран, који брине о своја два сина, о Златку (17) и Саши (16), као и о својој ћерки Сањи (16).

– Испоручена помоћ Бојићима –

Породица Бојић од примања има социјалну помоћ од 18.000 динара (око 150 евра) и дечији додатак у вредности од 12.000 динара (око 100 евра).
Њима смо обезбедили материјал за доградњу собе у кући, као и замрзивач, машину за прање веша и фрижидер у укупној вредности од 2.000,50 евра.

19.) Породица Стевановић:

Породица Стевановић из Косовске Каменице броји 4 члана: Горан (45), супруга Милица (30), отац Драгољуб (86) и мајка Загорка (75).

– Испоричена помоћ Стевановићима –

Од примања имају Горанову пензију која износу 40.000 динара (око 340 евра) и очеву пензију од 30.000 динара (око 250 евра). Горан се недавно оженио, а скоро су добили и бебу. Има двоје деце из првог брака који живе са својом мајком, а за које плаћа алиментацију у износу од 15.000 динара (око 130 евра).

Породица живи у старој кући, која се налази у лошем стању, зато су почели са изградњом нове куће. Био им је потребан грађевински материјал, који смо им набавили у вредности од 1.505 евра.

20.) Породица Михајловић:

Породица Михајловић из Грачанице броји 3 члана: отац Живојин (49), супруга Ивана (43) и син Андреј (11).

– Неколико месеци пре испоруке помоћи СПОЈИ-а –

Од примања имају Живојинову плату коју зарађује у школи као наставник и Иванину плату, која ради у кацеларији Добротворне организације Епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовића“.

– После испоруке помоћи СПОЈИ-а кренули су даљи радови –

Живели су 17 година као подстанари, те су на епархијском плацу почели да граде кућу, али због лошег здравственог стања нису у могућности сами да заврше радове.

– Постављена собна врата у новој кући Михајловића –

Њима смо обезбедили песак за дренажу и зидање септичке јаме, материјал за прикључење воде, канализације и дренажу око куће, као и собна врата у укупној вредности од 2.504 евра.

21.) Породица Костић:

Породица Костић из места Шилово броји 5 чланова: отац Бранко (57), супруга Бисерка (55), син Никола (17), ћерка Николина (17) и ташта Златка.

– Пре и после испоруке краве и телета Костићима –

Примају минималац од 11.000 динара (око 94 евра), дечији додатак од 6.000 динара (око 50 евра) и Бранкову плату од 400 евра коју зарађује као чувар у затвору. Поред тога обрађују 3 хектара земље. Бранко је оперисан од тумора и има срчане проблеме.

Пре годину и по дана је породица Костић, као и многи на Косову, била погођена поплавама, тако да им се након тога крава разболела и угинула. Зато смо им набавили нову краву са телетом у вредности од 1.500 евра.

22.) Породица Јовановић:

Породица Јовановић из места Батусе која броји 3 члана: отац Зоран (46), ћерка Николина (13) и син Ђорђе (8).

Примају 30.000 динара (око 260 евра) и дечији додатак од 8.000 динара (око 70 евра). Зоранова супруга је преминула пре три године, а 1999. године му је убијен брат испред куће.

– Испоручена помоћ код Јовановића –

Кућа у којој породица живи није довршена, те им је био потребан материјал за изолацију куће, који смо им набавили у вредности од 1.901 евро.

23.) Породица Маринковић:

Последња и 23. породица у оквиру ове, до сада највеће хуманитарне акције на Косову и Метохији, јесте породица Маринковић из Бадовца која броји 4 члана: отац Дарко (39), супруга Милица (35), син Филип (15) и ћерка Анастасија (11).

– Пре и после испоруке нових подрумских врата –

Од примања имају Даркову плату од 60.000 динара, коју зарађује као вероучитељ.

Породица живи у кући Епархије рашко-призренске у којој нажалост има доста влаге. Почели су да праве дренажу око куће и да ојачају темеље, али због недостатака средстава нису успели да замене врата на подруму која су се искривила од потонућа куће, тако да смо им обезбедили двокрилна врата у вредности од 850 евра.

24.) Народне кухиње – сено за фарму:

Поред 23 породице могли смо уз вашу помоћ да помогнемо и Народној кухињи да врати позајмицу од 1.500 евра за укупно 1.393 бала сена које су набавили у августу 2021. године за потребе фарме Народних кухиње у селу Прековце.

25.) Манастир Грачаница – продавница:

Манастиру Грачаница смо помогли куповином расхладних витрина за манастирску продавницу у вредности од 5.082 евра, како би наш народ који производи разне производе могао и да их пласира у манастирској продавници.

26.) Народне кухиње – коке носиље за живинарник:

За потребе Живинарника у селу Прековце Народној кухињи смо купили 484 кока носиља у вредности од 3.146 евра.

– Коке носиље на фарми Народних кухиња –

Уколико желите и ви да помогнете угроженим породицама на Балкану можете током 365 дана у години донирати добровољни прилог по вашим могућностима и жељама путем једне од могућности донирања.

Повезане вести:

Прилози у овом чланку

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности