СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ИНЗБРУК: Хуманитарно позоришно вече – представа „Бедеми ћирилице“ премијерно изведена у дијаспори

У недељу, 15. октобра 2023, у Инзбруку је у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ организовано хуманитарно позоришно вече на којем је по први пут у дијаспори изведена представа „Бедеми ћирилице“. Позоришну представу „Бедеми ћирилице“ по тексту Владимира Ђорђевића у режији Милића Јовановића, извели су позоришни глумци крагујевачког позоришта, Предраг Јовановић из Параћина у улози Ћирила, и Александар Јеленић из Тополе у улози Методија. С њима је у Инзбруку гостовао и сценограф ове представе Вукашин Вујичић из Тополе.

Гостију је било из целог Тирола као и из Србије, а сав приход од ове позоришне вечери намењен је социјално угроженим вишечланим породицама на Балкану и болесној деци и најугроженијим случајевима у Тиролу. Захваљујући великом срцу свих који су били на овом догађају скупила се хуманитарна сума од 1.310,31 евра, на чему смо свима од срца захвални у име оних којима СПОЈИ кроз своје хуманитарне акције помаже.

Глумци Александар Јеленић и Предраг Јовановић ће представу „Бедеми ћирилице“ ускоро одиграти по 50. пут, а на премијерном извођењу у Инзбруку, у позоришној сали најстаријег ловачког дома у Тиролу „Јегерхајм“, и уједно и ван Србије и региона бивше Југославије успели су, поред историјске приче о Ћирилу и Методију и настанку ћириличног писма, да пренесу и невероватну емоцију, коју су осетили чак и они у публици који не разумеју српски језик, наши аустријски пријатељи. Бриљантно глумачко умеће награђено је на крају стајаћим овацијама преко стотинак присутних гостију, одраслих и деце.

Представа „Бедеми ћирилице“ по тексту Владимира Ђорђевића, у режији Милића Јовановића премијерно је изведена на сцени Књажевско-српског театра у Крагујевцу у јуну 2019. године са благословом Његовог Преосвештенства владике шумадијског Господина Јована. „Бедеми ћирилице“ говоре о животу и раду Свете браће Ћирила и Методија, о њиховој борби и људској драми на путу ка писмености, просвећености, одуховљености и језику и писму које оплемењује народ словенски. Ово је песма али и плач о градњи бедема, на којима је узрасло писмо, које вековима напаја наше постојање.

У улози модератора вечери био је мр Владимир Влајић, један од оснивача и члан Управног одбора СПОЈИ-а и члан Управе Савеза Срба у Аустрији, који је уједно у име својих сабораца и поздравио све присутне. Он је свим присутнима укратко објаснио да је СПОЈИ одлучио да организује ово хуманитарно позоришно вече, као једну у низу активности које СПОЈИ организује од свог оснивања 2009. године, када је за циљ између осталог постављен рад на очувању српског националног, културног и духовног идентитета. СПОЈИ је од тада организовао неколико предавања и трибине о очувању ћирилице и српског језика, обележавао дан Светих Ћирила и Методија, посветио издање часописа „Споји!“ очувању ћирилице и много пута до сада указивао на изузетну важност и значај који као народ требамо да посветимо очувању нашег ћириличног писма, које је део нашег језичког идентитета, те да је требамо знати и користити исто као и српски језик, јер у супротном нећемо бити потпуни као појединци и народ где год се налазили на кугли земаљској.

Међу гостима у публици били су присутни Ренате Дајнхофер (Renate Deinhofer), управитељ Јегерхајма и хуманитарни радник у Инзбруку и Тиролу, отац Слободан Радојчић, нови парох инзбрушки при Српској православној цркви, отац Александар Столић, нови свештеник инзбрушки при Васељенској православној цркви под Цариградском патријаршијом, представници Српске православне црквене општине Куфштајн, чланови Културно-спортског клуба „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена, ђаци веронауке и ђаци Просвјетине школе српског језика у Тиролу, као и наши подржаваоци, Бошко Василић, власник роштиљџинице „Лекерланд“ у Инзбруку, као и представници хотела „Долингер“ из Инзбрука, и предузећа „ВФМ2-група“ из Србије, без којих не би било могуће организовати овај и друге догађаје

За свесрдну подршку, без које не би било могуће овако успешно организовати ово хуманитарно позоришно вече, а био је један од најуспешнијих догађаја СПОЈИ, од срца захваљујемо:

  • Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Републике Србије
  • Лекерланд имбису из Инзбрука / LECKERLAND IMBISS aus Innsbruck
  • Хотелу Долингер из Инзбрука / HOTEL & GASTHOF DOLLINGER aus Innsbruck
  • ВФМ2-групи из Србије

На самом крају званичног дела позоришне вечери, пре него што је дошло до дружења гостију и глумаца у пријатељској атмосфери, мр Владимир Влајић се у име Управног одбора Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ обратио свим присутнима осврнувши се на тешку ситуацију која тренутно влада у Српској православној цркви у Инзбруку, а која је скоро свима позната. Он је у име СПОЈИ-а подсетио да је за свађу увек потребно најмање две стране, али да не требамо да износимо наше проблеме на улицу или друштвене мреже и да тако кваримо слику о нашем народу и цркви, поготово не у Аустрији, где живимо и где смо у Инзбруку добили велелепни храм као поклон како би остао жива црква у којој ћемо се сложно и саборно молити Господу Исусу Христу. Нагласио је да ниједна подела не иде на корист српском народу и нашој Српској православној и Светосавској цркви, нарочито не у овим турбулентним временима у којима влада хаос у свету. На самом крају је позвао све присутне и српски народ у Инзбруку, Тиролу и у Аустрији да буде сложан и да остане веран својој Српској православној цркви. САМО СЛОГА СРБИНА СПАШАВА и СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ, биле су завршне речи званичног дела вечери.

Чланови и пријатељи СПОЈИ-а са Предрагом Јовановићем, Александром Јеленићем и Вукашином Вујичићем

Ова позоришна представа је део пројекта СПОЈИ-а под називом „ДИЈАСПОРА И МАТИЦА – СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!“ који је суфинансирала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

>>> ФОТО ГАЛЕРИЈА

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности