СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

У Инзбруку успешно одржана аустријска премијера документарца о Дулету Савићу

У недељу, 21. априла 2024. у Инзбруку је у оквиру хуманитарне аустријске премијере у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ успешно приказан документарац о легенди српског и југословенског фудбала, Душану Дулету Савићу, „Дуле Савић – А у Лондону мук…“.

Олувер Пауновић, Дуле Савић и Филип Влајић, пред почетак филма

Аустријска премијера овог документарно-спортског филма, која представља и премијерно приказивање филма ван Србије и региона, имала је хуманитарни карактер, те је сав приход од улазница и донација био намењен социјално угроженим вишечланим породицама на Балкану, као и најугроженијим случајевима у Тиролу. Одржана је у инзбрушком биоскопу МЕТРОПОЛ КИНО. Биоскопска сала је била попуњена до краја, а у публици, у којој су били Звездаши и Партизановци, су поред бројних гостију из Инзбрука и других делова Тирола били чланови Клуба навијача Звезде „Делије Минхен“ из Минхена, као и чланови КУД-ова „Ђурђевдан“ и „Братство“ из Инзрбука, КУД-а „25. мај“ из Ватенса, КСК-а „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена, као и други чланови Заједнице Срба Тирол.

Специјални гости аустријске премијере били су Душан Савић, као и Оливер Пауновић, продуцент овог и многих других документарних филмова о нашим великанима.

Пред само приказивање филма свим присутним гостима обратио се Оливер Пауновић, који је истакао да му је драго што у дијаспору постоји интересовање за овакве филмове и људе који су обележили једно време и најавио нове документарне пројекте о знаменитим Србима, као на пример актуелни пројекат о ратном хирургу др Миодрагу Лазићу.

Затим је уследио филм, који су сви у сали, међу којима је било и много деце и омладине, врло пажљиво пратили. После филма се биоскопском салом орило „Дуулеее Савић, Дуулеее Савић,…“. Тако је поздрављен Душан Савић пред свом публиком, који се затим обратио публици рекавши да му је веома драго што је у Инзбруку и што види веома позитивне реакције свих присутних. Уследило је постављање питања публике на која је Дуле Савић врло радо и детаљно одговарао. Испричао је и неколико врло занимљивих анегдота из своје богате фудбалске каријере и живота, међу којима је било много поучних, поготово за оне млађе у публици.

У публици је било и оних најмлађих.

Владимир Влајић, један од оснивача и члан Управног одбора СПОЈИ и Савеза Срба у Аустрији, био је у улози водитеља вечери, а за сам крај је још једном захвалио свим присутнима, истакавши да је врло битно што се наш народ и на оваквим догађајима приказује врло сложно, као и да требамо да се трудимо увек да подржавамо једни друге, јер ћемо само тако бити јачи у будућности у нади да ћемо тако градити бољу за будућа поколења. Додао је да је свима из СПОЈИ-а веома драго што је премијера успела на радост свих присутних, као и да се показало врло важним што је кроз овакав филм приказан један врло занимљив део наше историје, као и чињеница да је наша легенда Дуле Савић лично био присутан на премијери филма.

Велико интересовање владало је и за књигу Дулета Савића. На крају није остала ниједна.

За сам крај сви присутни гости имали су прилику да набаве књигу Дулета Савића чија је промоција 15. априла 2024. била у Београду, а коју је он с радошћу потписивао, сликао се и дружио са свим присутним гостима.

На крају је од улазница и донација скупљен хуманитарни износ у висини од 1.340,95 евра, на чему смо веома захвални свима, који су својим доласком увеличали овај догађај и учинили га успешним и незаборавним!

Посебно захваљујемо продукцији филма Сити групи из Ниша, дистрибуцији филма МЦФ из Београда, Метропол биоскопу, као и Управи за сарадњу са дијаспором која је суфинансирала наш овогодишњи пројекат „15 ГОДИНА СПОЈИ – ДИЈАСПОРА И МАТИЦА, СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!“ чији је део и ова филмска премијера.

СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!

Повезане вести:

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности