СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Видљив напредак код породица на Косову и Метохији помогнутих 2018. од СПОЈИ-а

KiM 19 jul Stojkovici4 posle

– Стојковићи из Грачанице порасли су за још једног члана: малог Василија –

Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ) је од 8. до 9. Јула 2019. године боравила на Косову и Метохији где је уз помоћ и подршку Добротворне организације Епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовића“ успешно спровела у дело обилазак социјално угрожених породица са више деце, које су помогнуте претходне године у оквиру 17. хуманитарне акције СПОЈИ-а на Косову и Метохији, уједно и једне од највећих до сада, да бисмо проверили начин употребе тада уручене помоћи, као и да се упознамо са тренутном ситуацијом код тих породица у односу на прошлу годину. Детаљан извештај са прошлогодишње хуманитарне акције на Косову и Метохији можете прочитати ОВДЕ.

KiM 19 1
Након доласка у Грачаницу у порти манастира срели смо се нашим водичем Милошем из организације “Мајка девет Југовића”. Он је и поред нарушеног здравственог стања био наш домаћин и пратилац оба дана. У Грачаници смо пре обиласка породица купили намирнице и слаткише за сваку породицу у вреднодти од око 7,00 евра по породици.

KiM 19 jul Stojkovici1 preKiM 19 jul Stojkovici1 posle

– Пре и после –

KiM 19 jul Stojkovici2 pre

KiM 19 jul Stojkovici2 posle

– Пре и после –

Прва породица коју смо посетили била је породица Стојковић из Грачанице коју чине: отац Славиша (31), његова супруга Наташа (31), синови Гаврило (5), Димитрије (3) и Василије (1) који се родио после наше прошлогодишње посете, као и Славишина мајка Душанка (51) и његов брат Стефан (21).

KiM 19 jul Stojkovici3 pre

KiM 19 jul Stojkovici3 posle

– Пре и после код Стојковића у Грачаници –

Породици је помогнуто грађевинским материјалом за малтерисање нове куће. Помоћ су ваљано искористили и наставили изградњу, тако да се може уочити напредак, који је резултирао нашом помоћу.

KiM 19 jul Cvetkovic 1

KiM 19 jul Cvetkovic 2

– Апарат за варење и брусилици служе Цветковиће –

Друга породица коју смо посетили у Грачаници била је четворочлана породица Цветковић: отац Томислав (43), мајка Јелена (38), син Далибор (18) и ћерка Исидора (13).
Томислав је полицајац у пензији. Тренутно се бави варењем, а поседује и машину која служи за черупање кокошака. Сам ју је осмислио и направио.

KiM 19 jul Cvetkovic 3

– Цветковићи из Грачанице се не предају –

Цветковићима смо помогли прошле године куповином брусилице и апарата за варење. Кажу да им много помаже у послу и да им алат добро служи. Планирају и набавку пумпе за отчепљење канализације. Они наводе да нема етничких проблема и да сарађују са свима.

 KiM 19 jul Josifovic1 pre

KiM 19 jul Josifovic1 posle

– Пре и после код Јосифовића у Грачаници –

Трећа породица коју смо посетили такође у Грачаници била је породица Јосифовић, која броји 6 чланова. Ову породицу чине следећи чланови: отац Славиша (33 године), мајка Јелена (33), ћерка Наталија (8) и синови Илија (13), Андрија (10) и најмлађи Павле (5). Њима је прошле године достављена ПВЦ столарија за нову кућу на којој су наставили радове. Отворили су заједно са братом импровизовану ауто-перионицу и наплаћују 3,00 евра по прању, кажу да има довољно посла.

KiM 19 jul Josifovic2

KiM 19 jul Josifovic2 posle

– Пре и после код Јосифовића у Грачаници –

Изјутра другог дана су нас пробудила звона манастира Грачаница, накратко смо отишли до манастира, целивали иконе и узели благослов. Из канцеларије “Мајка Девет Југовића” са братом Милошом крећемо пут Новог Брда, успут уживамо у пејзажима крај пута и Грачаничком језеру. Прво заустављање је у Прековцу у Народној кухињи где смо као и скоро сваке године угошћени на преукусном доручку.

KiM 19 2

KiM 19 3

KiM 19 4

– Призори из Цернице –

Настављамо ка Гњилану и селу Церница, где нас на прилазу селу дочекује сабласан и суров призор девастираних домаћинстава, немих сведока страдања нашег народа на Косову и Метохији.

KiM 19 jul Nisic1 preKiM 19 jul Nisic1 posle

– Испоручена тањирача, пре и после –

Упућујемо се ка породици Нисић којој је прошле године донирана тањирача. У домаћинству живе деда Томислав (78), отац деце Живко (51), мајка Слађана (50), син Никола (26) и ћерке Ивана (24) и Милица (22).
Деца су се налазила на сезонском раду у Сутомору, док је Никола почео да ради у Основној школи као наставник информатике, о чему је извештавај и РТС, али има само 50% часова. Прима нас отац Живко, док је мајка била у Гњилану на пијаци. Каже нам да проблема и притисака нема, као и да им је тањирача велика помоћ у раду на пољу.

KiM 19 jul Vujic1 preKiM 19 jul Vujic1 posle

KiM 19 jul Vujic2 posle

– Пре и после код Вујића из Врбовца –

Затим настављамо ка Врбовцу у општини Витина где посећујемо породицу Вујић којој смо прошле године донирали грађевински материјал за проширење куће.
Ову породицу чине: отац Дејан (38), мајка Коцана (33) и синови Лука (11), Горан (9) и Павле (7).
Материјал је искоришћен максимално и наставили су са реновирањем. Када смо их посетили, кући су била само деца. Мали Лука нас дочекује као прави домаћин, служи пиће, а касније долази и бака. Родитељи су били одсутни. Опште стање је добро, проблема немају.

KiM 19 jul Ivkovic1 pre

KiM 19 jul Ivkovic2 posle

– Ситуација пре и после код Ивковића из Страже –

Путујемо ка Стражи и породици Ивковић, где кући затичемо женски део породице и децу. Ивковиће чине следећи чланови: деда Иван (51), баба Милева (45), отац деце Милош (26), мајка Александра (23) и њихова деца Катарина (4) и мали Лука (1,5), као и Милошев брат Лазар (29) са својом супругом Јеленом (29) и њиховом ћеркицом Анђелом (4). Њима је прошле године уручен материјал за изградњу купатила и веш машина. Купатило је у међувремену изграђено и кажу да им је много олакшло свакодневицу, посебно деци.

KiM 19 jul Ivkovic2 pre

KiM 19 jul Ivkovic3 posle

KiM 19 jul Ivkovic1 posle

– Од испоручене помоћи за купатило до изграђеног и опремљеног купатила код Ивковића из Страже –

Крећемо назад ка Грачаници преко Новог Брда и успут покушавамо да по други пут неуспешно посетимо породицу Симјоновић у Прековцу којој смо прошле године донирaли ПВЦ столарију. Милош је дошао до информације да су тренутно у Косовској Митровици док је бака одсутна. На њиховој кући уочавамо намештену столарију, која је већ прошле године постављена, као и ситне радове.

KiM 19 jul Simijonovic pre

KiM 19 jul Simijonovic posle

– Постављање столарије код породице Симјоновић је скроз обављено –

У Прековцу одлазимо до друге породице помогнуте прошле године изолационим материјалом за кућу. Породица Ђорђевић има 4 члана: отац Саша (41), мајка Зорица (33) и ћерке Катарина (15) и Лидија (14). Код куће затичемо малу Лидију и увиђамо да је помоћ искориштена, те кућа изглед а другачије и комплетније у односу на пре годину дана.

KiM 19 jul Djordjevic1 pre

KiM 19 jul Djordjevic1 posle

– Видљива је промена на кући код породице Ђорђевић из Прековца. Ситуација 2018. и 2019. –

Такође сазнајемо да су ископали бунар и средили проблем са водом. Родитељи су били на послу, те смо наставили даље под утиском заиста дивног погледа на долине Поморавља, који се пружа из дворишта Ђорђевића.

KiM 19 5

– Поглед из дворишта Ђорђевића задивио је наше представнике и ове године –

Остајемо Новом Брду и упућујемо се ка селу Бостане и породици Костић која је прошле године помогнута ламинатом за дечије собе и собним ПВЦ вратима. Ову породицу чине: отац Иван (50), мајка Данијела (40) и ћерке Александра (17), Анђела (16), Ирена (7) као и син Андрија (10).

KiM 19 jul Kostic1 pre

KiM 19 jul Kostic2 pre

KiM 19 jul Kostic1 posle

KiM 19 jul Kostic2 posle

– Код Костића из Бостана: ситуација 2018. и 2019. –

Код куће нас дочекују мајка Данијела и деца Андрија и Анђела. Отац је био на радном месту у Народној кухињи, док ћерка Александра није била ту. Помоћ су искористили и средили дечије собе, тако да поткровље куће сада изгледа тотално другачије у односу на прошлу годину. Костићи су нам реклу да је малина добро родила али да је проблем откуп јер нема хладњаче. Нажалост нема ни интереса наше државе да се стање промени…

KiM 19 jul Kostic3 pre

KiM 19 jul Kostic3 posle

KiM 19 jul Kostic4 pre

KiM 19 jul Kostic4 posle

– Код Костића, пре и после –

Последња породица, коју смо требали да обиђемо, а којој смо помогли прошле године је породоца Јовановић из Извора. Нису били кући када смо требали да их посетимо, али је помоћ коју смо им испорулили 2018. године (два кревета, ормар и електрични шпорет) још тада била постављена, тако да смо већ имали прилике да се уверимо да им је помоћ од користи и да им додатно олакшава ионако већ тешке околности.

KiM 19 6

– Слика из 2018. код Јовановића када смо им испоручили сву помоћ –

Након што смо обишли и породице које су планиране за овогодишњу хуманитарну акцију, како бисмо сакупили додатне информације и направили додатне фотографије, упутили смо се кући. Иако нам није први пут на Косову и Метохији утисци су увек интензивни. Из опште слике види се велика жеља нашег народа за опстанком на тим страдалним просторима, деце Богу хвала има, ведра су и весела. Уочавају се велики напори наше Свете Цркве као и свештенства на борби за обнову и очување наших светиња и нашег народа.

KiM 19 7

– Испред споменика Милошу Обилићу у Грачаници: И догодине на Косову и Метохиј! –

Нажалост уочавамо и осећамо велику празнину у деловању оних који воде нашу Отаџбину. Да није наше Свете Цркве и добрих и хуманих људи као и наших братских организација српски народ би био препуштен у потпуности сам себи.

И док иза нас остају километри и у мраку се смењују обриси наше вољене домовине у срцу нам стоји вера да ћемо спојени успети још једном. Нових пет породица и Народне кухиње рачунају на нас као и ми на њих…

СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!

  • ТРОШКОВИ:

– Путни трошкови (гориво и путарине): € 74,00

– Намирнице и слаткиши: € 101,03

УКУПНО: €175,03

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности