СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ПОМОЗИМО ПОРОДИЦАМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

– Породица Симић из Врбовца –

|| DEUTSCH || ENGLISH || ЛИСТА ДОНАТОРА || СЛИКЕ ПОРОДИЦА ||

Од свог оснивања 2009. године, Хуманитарна организација СПОЈИ помаже социјално угроженим породицама на Балкану и болесној деци у Тиролу. Сваког лета чланови СПОЈИ-а путују на Косово и Метохију да лично испоруче помоћ породицама које живе у веома тешким условима. Посљедњих година СПОЈИ је уз помоћ својих донатора сакупио и у тој вредности испоручио хуманитарну помоћ вредну нешто мање од 100.000 евра. Исто то планирамо да спроведемо током лета 2020. године, а сви знамо да је коронавирус-криза додатно погоршала тешку ситуацију породица на Косову и Метохији.

КОМЕ ХОЋЕМО ДА ПОМОГНЕМО?

Укупно 7 породица и Народна кухиње на Косову и Метохији (КиМ) желимо да помогнемо у оквиру ове хуманитарне акције. Сакупљање донација трајаће до 31. јула 2020.

(1) Шесточлана породица Ђурић из Осојана у Метохији: Никола (21), Слађана (19) и мали Дамјан (1) живе с Николиним родитељима и његова три брата и сестром. Нико није запошљен, а добијају минималну подршку државе Србије.

Наша братска организација „Срби за Србе“ недавно им је изградила шталу. Обезбедили бисмо им додатни грађевински материјал (6х прозора, 2х врата, јасле, појилице, …) у вредности од 1.500 евра. По комплетном завршетку штале могли би да набаве краве и телад и да почну да се баве сточарством.

(2) Још једна млада породица су Чукарићи из Велике Хоче: Александар (33), Милка (28), Магдалена (6), Огњен (5) и Вукан (0). Ни код њих нажалост нико није запошљен. Александар је радио у манастиру Високи Дечани, али је морао да престане због коронавирус, паје смештен у кућни карантин.

„Српски центар“ из Беча им гради кућу, а ми бисмо им обезбедили веш-машину, електрични шпорет, можда и пећ на дрва и намештај – у вредности од 1.000 евра.

(3) Многобројна фамилија Мицић такође из Велике Хоче: Љубиша (56), Далиборка (42), Александра (23), Николија (21), Јелена (17), Јулија (5). Бака Радмила и деда Станиша, који су били жртве напада током Мартовског погрома 2004. године у Метохији, такође живе са њима у истом домаћинству. Нажалост, сви су незапошљени и живе од око 230 евра месечно (социјални и дечји додатак). Поред тога, мајка Далиборка је оболела…

Њима желимо да набавимо пећно грејање за предстојећу зиму у вредности од 1.500 евра.

(4) На истом подручју желимо да помогнемо и младој породици Дубић, коју стварају Леонид (28) и Јасмина (22) из Осојана, који су се недавно узели. Донедавно су живели у селу Лукавац код Леонидове мајке, браће и сестара, али због недостатка простора привремено су се преселили у мали стан у Осојану. Леонид је тренутно незапошљен, али жели да се бави пољопривредом. Јасмина студира педагогију и ради као учитељица у основној школи у Осојану и прима плату од око 250 евра месечно.

Министарство за повратак жели да им сагради кућу, али услов је да имају свој плац на којем би се градила кућа. Нашли су плац за 4.500 евра и узели кредит од 2.500 евра. Са преосталим износом од 2.000 евра, желимо да им помогнемо да свој сан остваре брже и да се стабилизују у Метохији.

(5) Породица Стојановић из Новог Насеља на Косову: Радојче (46), Наташа (41), Јован (18), Душан (15) и бака Дуња (70). Радојче ради као портир у школи. Поред његових скромних примања, примају и малу пензију његове мајке Дуње.

Желимо да им набавимо нове ПВЦ прозоре и врата у вредности од 1.000 евра како би кућа губила мање топлоте наредне зиме.

(6) Породица Стојковић из Кусца такође са Косова: Слободан (30), Јелена (23), Марко (28), Драгана (24), Андреј (6 месеци), Златко (54), Јаворка (54). Још једна многобројна фамилија која живи заједно у истом домаћинству.

Отац Златко, који болује од артритиса, прима минималац, а Слободан и Марко су запошљени, али као и свуда, плате су врло скромне и не могу се упоређивати са оним у Западној Европи. Примају једино још дечији додатак за малог Андреја. Тако се сналазе од месеца до месеца.

Желимо да им изградимо потпуно ново купатило у вредности од 1.500 евра.

(7) Седма породица у склопу ове акције – Симићи: Далибор (36), Сања (32) и Андреја (12). Тренутно мања породица која такође жели да остане на Косову и Метохији и настави да се шири. Једино Сања има стално запослење и примају дечји додатак. Као и у свим породицама, живе у веома тешким финансијским околностима.

С обзиром да тренутно граде сопствени дом, желимо да им обезбедимо додатни грађевински материјал у вредности од 1.000 евра.

(8) Поред породица, желимо да помогнемо и Народној кухињи у Прековцу, која брине о стотине људи, куповином намирница у вредности 1.000 евра.

Може се приметити да су ово све махом младе породице, које све живе у тешкој финансијској ситуацији. Уз то долази још и нестабилна политичка ситуација, као и веома лош положај српске мањине на Косову и Метохији. Иако живе у Европи они нажалост немају ни изблиза она права и слободе које ми имамо на Западу. Но, упркос свему томе све ове породице имају дугорочан циљ да остану на Косову и Метохији, а у чему ми желимо да их подржимо.

Из тог разлога је свака донација од велике важности, како би ова хуманитарна акција, која скромно подсећа на развојну помоћ, постала стварност и како би се реализовала!

Циљ донација је куповина следећих ствари:

– Грађевински материјал за шталу: 1.500 евра

– Веш-машина, електрични шпорет, евтл. шпорет на дрва и намештај: 1.000 евра

– Пећни систем грејања: 1.500 евра

– Плац за кућу: 2.000 евра

– ПВЦ столарија: 1.000 евра

– Комплетно ново купатило: 1.500 евра

– Грађевински материјал за кућу: 1.000 еура

– Намирнице за Народну кухињу: 1.000 евра

>>> УКУПНА ВРЕДНОСТ: 10.500 евра

 

КАКО МОЖЕТЕ ДОНИРАТИ?

1.) ЖИРО РАЧУН ЗА ЕУ И ШВАЈЦАРСКУ: (без провизије)

JUGENDVEREIN SPOJI

IBAN: AT48 2050 3033 0067 8129

BIC: SPIHAT22XXX

Zweck (сврха): Familien KiM 2020

2.) Хуманитарни позивни број за Аустрију: (Позив кошта 7€; од тога се донира 5,25€)

0901 700 525

3.) PayPal – Moneypool: (без провизије)

http://www.spoji.link/moneypool

4.) PayPal – Donate: (3,40% + 0,35 EUR провизија)

http://www.spoji.link/paypal/donate

5.) Facebook Donate: (1,50% + 0,30 EUR провизија)

http://www.spoji.link/FB/donate

Хвала вам у име свих породица за вашу подршку и помоћ!

СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!

 

 

 

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести