СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Незаборавно Вече поезије и традиционалне музике уз „Калем“ и Чуровиће одржано у Инзбруку

У Инзбруку је у петак, 18. октобра 2024. године, у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ, одржано Вече поезије и традиционалне музике у оквиру које је наступао састав „Калем“ и глумачки и брачни пар Тијана и Славиша Чуровић.

Ово вече поезије и традиционалне музике, било је прво овог типа у Тиролу. Одржано је у гостионици културе Бирштиндл (Kulturgasthaus Bierstindl), која се у историјским списима по први пут спомиње 1681. године, само две године пре првих записа о Србима у Аустрији. Културно вече, на које су гости пристигли из читавог Тирола, као и из суседних покрајина Форарлберг и Салцбург, почело је вечером коју су гости могли да изаберу при резервацији места, неколико седмица раније.

У улози домаћина вечери у име СПОЈИ-а био је мр Владимир Влајић, један од оснивача и члан Управног одбора, који је свим присутним гостима пожелео пријатну вечеру, захвалио им што су својим доласком дали допринос циљевима овог догађаја – неговању и очувању српског културног идентитета, представљању српског народа у позитивном светлу пред другим народима, као и помоћи социјално угроженим породицама на Балкану и најугроженијим случајевима у Тиролу.

Вечера је протекла у најпозитивнијој атмосфери уз позадинске звуке староградске музике, севдалинки и класике народне музике. Затим је полако угашено светло у сали, те је уз трептање горућих свећа, које су створиле врло пријатну и интимну атмосферу, отворена завеса на бини. Први на исту су изашли професионални академски музичари, Стефан Илић (вокал, виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара), који чине састав „Калем“ из Србије, који од 2017. године промовише традиционалну музику са Балкана одевену у ново рухо.

Стефан Илић
Душан Поповић Липовац

Вече су отворили песмом „Имам једну жељу“, која је увела све присутне госте у ово дуго исчекивано вече поезије и традиционалне музике. Након првог извођења „Калема“ на бини су им се придружили Тијана и Славиша Чуровић, наши познати позоришни, филмски и телевизијски глумци из Србије и Црне Горе, који су читали поезију, песме неких од наших највећих песника. Славиша Чуровић је вече отворио песмом „Балада о Стојковићима“ Љубомира Симовића, док га је његова супруга Тијана Чуровић испратила са песмом „Пророци на Косову Пољу“ такође Љубомира Симовића. Затим су се наизменично смењивали „Калем“ и Чуровићи са једном традиционалном отпеваном и одсвираном песмом из Србије и са Балкана од стране Стефана Илића и Душана Поповића Липовца, и две поетске песме које су говорили, читали и рецитовали Тијана и Славиша Чуровић.

Тијана Чуровић

Тако су гости ове вечери у првом делу од „Калема“ могли да чују песме попут „Маријо, дели бела кумријо“, „Врањанка“, „Кафу ми драга испеци“, „Снијег паде на бехар на воће“ и друге, док су Чуровићи извели следеће песме: „Онамо намо“ (Краљ Никола), „Чудо“ (Будимир Нешић), „Како Ана решава укрштене речи“ (Брана Петровић), „Међу јавом и мед сном“ (Лаза Костић), „Вучје порекло“ (Васко Попа) и друге. Најупечатљивији тренутак првог дела био је сигурно када је скоро цела сала почела да пева „Врањанку“ са Стефаном, што се касније наставило и код других песама.

Славиша Чуровић

После првог дела уследила је кратка пауза у којој је Филип Влајић, председник и најмлађу оснивач СПОЈИ-а, уз помоћ Владимира Влајића, уручио захвалнице почасним гостима ове вечери. Најпре је уручена захвалница Јану Кахи (Jan Kacha), власнику култне гостионице Бирштиндл, као и Вери Вукићевић, генералном конзулу Републике Србије у Салцбургу/Аустрији, Дејану Удовичићу, конзулу Републике Србије у Салцбургу/Аустрији, Небојши и Кристијану Младеновић из Форарлберга, КСК-у „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена, КСУД-у „Братство“ и КУД-у „Ђурђевдан“ из Инзбрука, као и Сигфриду Кершбаумеру, некадашњем градоначелнику Гриса на Бренеру и почасном члану СПОЈИ, као и Александеру Гајеру из Инзбрука.

Јан Каха

„Драго ми је бити на манифестацијама организације СПОЈИ. Они су за мене пример како треба радити и организовати програме. Честитам им и желим им да тако наставе, јер ово раде заиста веома добро.“ – изјавила је госпођа Вера Вукићевић, генерални конзул Републике Србије у Салцбургу.

Вера Вукићевић

Сигфрид Кершбаумер је том приликом рекао: „Захваљујем СПОЈИ-у на позиву. Увек се радујем када могу да будем на неком догађају попут овом. Ово је права жива култура и интеграција. То ме радује, а вас може учинити веома поносним.“

Филип Влајић, Сигфрид Кершбаумер и Владимир Влајић

Други део ове заиста посебне и незаборавне вечери пуне емоција отворио је састав „Калем“ са ауторском песмом „Месече“ са њиховог дебитантског албума, након чега је Славиша Чуровић изрецитовао изворну верзију песме „Иде Миле Лајковачком пругом“, која је и код оних најтврђих у публици изазвала јаке емоције и навела их на сузе у очима, а чуло се и „браво! браво!“. Наставило се врло познатом песмом „Санта Мариа дела Салуте“ (Лаза Костић), коју су Чуровићи заједно врхунски извели, а која је још више продубила снажне емоције коју су многи у сали осетили и наградили их снажним аплаузом.

Тако су се и у другом делу смењивали „Калем“ и Чуровићи. Славиша Чуровић је у другом делу рецитовао „Балада о Џамбасу и крчмарици“ (Брана Петровић), која је у публици изазвала и смех. Тијана Чуровић је сјајно извела „Шашаву песму“ (Мика Антић), као и „Пркосну песму“ (Добрица Ерић), док је песнички део вечери затворио Славиша Чуровић песмом „Господе помилуј“ (Матија Бећковића), која оставила снажан утисак на већину у сали. Званичну прву тачку на програм ове вечери ставили су Стефан и Душан са песмом „Мој голубе“, коју су извели заједно са публиком коју су великим делом чинили млади, а један део и они најмлађи, што је додатна лепа страна ове вечери, а тренуци заједничког извођења ове песме у посебно пријатној атмосфери остаће засигурно урезани у сећања свих који су имали прилике да буду део ове вечери.

Уследиле су овације за Стефана Илића, Душана Поповића Липовца и Чуровиће и наравно, након одласка са бине, гости су тражили да изађу на бис. Први се појавио Славиша Чуровић са песмом „Очај“ (Витомир Вито Николић), након чега изашао и састав „Калем“ на бину, који је наставио скоро до поноћи са песмама попут „Не клепећи нанулама“, „А што ћемо љубав крити“, „Мој дилбере“… Поново је публика заједно певала са њима, али и плакала уз њихове звуке и анђеоски глас Стефана Илића. Емоције су те вечери биле заиста дубоке, посебне и незаборавне. „Калем“ и Чуровићи су затим поново добили стајаћи аплауз, који је трајао до после поноћи и наредног дана…

Уследило је дружење до ситних сати са гостима у Бирштиндлу…

Са сигурношћу можемо рећи да је Вече поезије и традиционалне музике у потпуности успело. Дало је не само значајан допринос очувању и промоцији српске културе и идентитета на овом поднебљу, већ је кроз песме „Калема“, извођење поезије од стране брачног пара Чуровић, као и кроз врло позитивну и пријатну атмосферу, допрло у дубину сваког који је те вечери био ту и имао среће да доживи ово јединствено искуство, које ће се памтити.

Главни актери вечери, којима су уручене захвалнице после званичног дела, са члановима и пријатељима СПОЈИ

За социјално угрожене породице на Балкану као и најугроженије случајеве у Тиролу, на крају је по одбитку свих трошкова сакупљен износ од око 1.100 евра, на чему смо свима од срца захвални у име оних којима СПОЈИ кроз своје хуманитарне акције помаже.

За свесрдну подршку, без које не би било могуће овако успешно организовати ову манифестацију, која је део овогодишњег пројекта СПОЈИ поводом 15. годишњице од оснивања под називом „15 ГОДИНА СПОЈИ – ДИЈАСПОРА И МАТИЦА, СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!“ од срца захваљујемо:

  • Покровитељу догађаја – Амбасади Републике Србије у Бечу/Аустрији
  • Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Републике Србије
  • Бирштиндлу / Bierstindl
  • ресторану „Das Schnitzerl“
  • имбису „Leckerland“

>>> ФОТО ГАЛЕРИЈА

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn