СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПО(Ј)И помаже на штанду српске уметнице

2. Фебруара текуће године, у среду увече у Инсбруку је одржано отварање међународног сајма за савремену  уметност под именом „Art Innsbruck“. Те вечери је „ART“ славила свој петнаестогодишњи јубилеј, а угостиће многобројне госте од 3. до 6. фебруара у Инсбруку са 70 излагача из 10 различитих земаља.

Наравно да ће бити многобројних излагача из свих крајева света, али је лако приметити да су изложена уметничка дела већином од западноевропских уметника. Међу њима су претежно уметници из Аустрије, Немачке, Швајцарске, Италије, Француске и Шпаније, али само мало њих из источне Европе.

 

 

Интересантно је да се међу малобројним источноевропским уметницима налази тачно једна српска уметница на сајму „Art Innsbruck“. Њено име је Ангелина Андровић Градишник, српкиња је, живи већ 48 година у Немачкој, а на сајму за савремену уметност представља је кустос др Мартин Шмит (Dr. Martin Schmidt) из Оберурсела у Таунусу у Немaчкој (Oberursel im Taunus).

Госпођа Градишник раније је представљала своје слике на разним изложбама, а међу којима су најважније биле у Берлину и Паризу, као и изложбе у српској националној галерији у Београду.
Својим сликама жели да адресира разне генерације, млађу генерацију, али такође и оне мало старије међу нама, како би управо преко уметности приближила једне другима.

 

 

У њеним сликама се сусреће култура њеног завичаја Србије са културом њеног „другог“ завичаја Немачке односно западноевропске културе и баш та миграциона позадина даје њеним посетиоцима додатан подстицај да се позабаве сликама и уметничким делима госпође Градишник.

Тим што је једна српска уметница, као госпођа Градишник, представљена на сајму „Art Innsbruck“ то ће обрадовати Српкиње и Србе у Инсбруку и дати им додатан мотив да дођу на „ART“.

 

 

То се могло приметити у среду увече на отварању сајма, када је група младих Српкиња и Срба посетила штанд госпође Градишник. Радило се о групи чланова Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, чији значај имена значи да се требамо повезивати и тако ближњем својим помагати у невољи и подржавати га када год је подршка потребна.

Тај дух, који следе чланови СПОЈИ-а могао се осетити и у среду увече када су заједно са госпођом Градишник и кустосом др Мартином Шмитом интерактивно размењивали мишљења о уметности, као и о сликама српске уметнице.

 

 

Након тога др Мартин Шмит водио је младе Србе из Инсбрука кроз галерију госпође Градишник, која је на крају крунисана заједничком фотографијом.  

Посета њених српских сународника обрадовала је госпођу Градишник, која је била одушевљења тим јако младим људима, а са сигурношћу можемо рећи да када ти омладинци купе своју прву слику, сетиће се да је некада све почело у Инсбруку…

 

 

За сам крај је важно напоменути да сусрет са једном изванредном уметницом са миграционом позадином,  као што је госпођа Градишник представља право интеграционо богатсво на овим просторима, као и за сајам савремене уметности „Art Innsbruck“ јер су се среле три различите културе: Аустријска, Немачка и Српска!

 

 

Др Мартин Шмит ће заједно са двојица практиканта из СПОЈИ-а  излагати слике госпође Градишник до краја сајма „ART“ у Инсбруку – након тога, следеће место догађаја је Беч, где можете од 6. Априла посматрати уметничка дела госпође Ангелине Андровић Градишник у галерији „KoKo“, Mittelgasse 7, Wien – Mariahilf.

 

Линкови:

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности