СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

О ДЕЛУ ДИАНЕ БУДИСАВЉЕВИЋ НА АНТИФАШИСТИЧКОЈ ШЕТЊИ У ИНСБРУКУ

У суботу, 12. новембра 2011. године у Инсбруку је по други пут одржана „Антифашистичка шетња“ од стране „RennerInstitut“ на којој је, као и прошле, 2010. године, учествовала Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И.

Циљ ове „Антифашистичке шетње“ су борба против фашизма, као и подсећање великог страдања свих жртава које су дале свој живот у погрому 9.11.1938. године и свим жртвама Другог светског рата у Инсбруку и одавање почасти истим тим жртвама, међу којима су били Јевреји, Срби, Роми и други народи који су устали против нацизма и фашизма за време Другог светског рата, а посебан акценат, ове године, је стављен на дело Диане Будисављевић, која је спасила 12.000 српске, јеврејске и ромске деце из усташких логора током Другог светског рата.

 

На слици: Почетак шетње испред синагоге у Инсбруку

Шетњу је и ове године предводио Марко Милорадовић, члан нашег удружења, који је све учеснике и грађане Инсбрука водио на најважнија места на којима је страдао недужан народ као и противници против нацизма и фашизма за време Другог светског рата у Инсбруку.

О делу велике хероине, Диане Будисављевић, је причала наша чланица, Маријана Милошевић, студент на германистичком факултету Универзитета у Инсбруку, а подршку јој пружила, Милостива Миливојевић, чланица СПО(Ј)И из Вергла, која је за ову прилику допутовала из града, удаљеног око 60 километара од Инсбрука.

На слици: Обилазак споменика у част страдалих у Другом светском рату

Шетња је започета окупљањем у 15 часова испред синагоге (ул. Sillgasse 15)  у Инсбруку, где су сви присутни имали могућност да чују најважније податке о том месту као и званично отварање шетње, након чега су сви учесници шетње кренули ка најважнијим тачкама антифашистичке шетње, међу којима су биле зграде недужно страдалих јеврејских породица у центру града, као и разна спомен обележја, која су посвећена свим страдалим народима током Другог светског рата на подручју града Инсбрука.

Једна од посебно интересантних тачака шетње, била је зграда рођења Диане Будисављевић, која се налази у најпознатијој пешачкој зони у аустријској покрајини Тирол, у Maria-Theresien-Strasse, испред које је Маријана Милошевић одржала кратко предавање  о једној жени, Аустријанки, која је 1891.  рођена на том месту, у згради, која и дан данас носи натпис „OBEXERHAUS“ (Обексер је девојачко име Диане Будисављевић), а у којој се данас налази књижара TYROLIA.

На слици: Маријана Милошевић говори о делу Диане Будисављевић испред зграде у којој је рођена велика хероина

За време Другог светског рата из усташких логора спасила је 12.000 већином српске деце, међу којима је било и јеврејске и ромске деце – њено дело је можда и највеће хумано дело за време Другог светског рата, било је прећутано и није се скоро ништа чуло о томе. Тога несме бити, јер је ова хероина просто заслужила да се њено име спомиње у историјским књигама, а њено дело мора бити одржано у сећању заувек!

Кратко предавање чланице СПО(Ј)И је поздрављено великим одушевљењем и аплаузом од стране грађана Инсбрука, који су учествовали у шетњи, а по изразу њихових лица могло се видети да је већина учесника први пут чуло за име Диане Будисављевић и њено дело.

На слици: OBEXER-HAUS зграда у којој је рођена Диана Будисављевић, по рођењу Обексер у 1891. години у Инсбруку

Између осталог, чланови СПО(Ј)И су на „Антифашистичкој шетњи“ обавестили све учеснике, да је 22. септембра 2011. године скупштина града Инсбрука једногласно прихватила заједничку иницијативу Српске Православне Омладине Инсбрук и Антифашистичког покрета Тирола, да се Диани Будисављевић постхумно додели орден за њено хуманитарно дело, што значи да ће јој до краја 2011. године постхумно бити додељен „Орден II степена града Инсбрука“.

Током шетње су додирнута и зграда у којој је Диана Будисављевић живела до њене смрти 1978. године у улици Anichstrasse, након чега су се сви учесници упутили ка западном гробљу града Инсбрука, где је одата пошта свим жртвама Другог светског рата и Диани Будисављевић, која такође почива у миру на гробљу у Инсбруку.

На слици: Место на којем је сахрањена Диана Будисављевић и породица Обексер западно гробље у Инсбруку

Желимо посебно напоменути да  је ово доказ да се сваке године требамо сећати жртава великог рата и требамо бити свесни да нас ова шетња треба спајати и никако не сме да нас раздвоји – када кажемо НАС мислимо поготово на јеврејски и српски народ који су заједно страдали у логорима у Другом светском рату и такo деле исту судбину, али такође и са аустријским народом са којим живимо на овим просторима у њиховој држави, а који је у својим редовима такође имао борце против фашизма и нацизма, а Диана Будисављевић је заправо највећи доказ тога!

Њено велико добро дело, које је до пре годину дана било скоро непознато широј јавности у Инсбруку, биће отргнуто од заборава оваквим шетњама, а уз то је покренута  „градња мостова“ између српског и аустријског народа на овим просторима, које управо Диана Будисављевић спаја – жена аустријског порекла, која је спасила 12.000 већином српске деце из усташких логора за време Другог светског рата!

ДА СЕ НИКАД НЕ ПОНОВИ

+ СМРТ ФАШИЗМУ +

 

Повезани линкови:

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности