СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Одржана промоција трећег броја часописа „Споји!“ у Инсбруку

У суботу, 28. априла 2012. лета Господњег у Инсбруку одржана је промоција трећег броја часописа „Споји!“ у организацији Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

Промоција трећег броја, првог српског омладинског часописа у Аустрији, који је покренула Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И крајем 2010. лета Господњег, одржана је у центру Инсбрука, у књижари „Buchgalerie“, где СПО(Ј)И већ три године одржава разне трибине, пројекције и друге активности.

Предавачи су били, Оливер Ранисављевић (21), запослен у Железари Аустрије и члан Управног одбора СПО(Ј)И, затим Филип Влајић (18), ђак из Инсбрука, члан Управног одбора и један од оснивача СПО(Ј)И, као и Владимир Влајић (21), тренутни председник Омладинског удружења СПО(Ј)И и један од оснивача.

На промоцији трећег броја су представљени општи детаљи часописа „Споји!“, као на пример, да је >Информативни и интеграциони часопис „Споји!“< од стране Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, покренут 17. октобра 2010. лета Господњег по одлуци седнице Управног одбора, као пројекат на просветном пољу и то као додатни инструмент са којим би се појачала борба у очувању српског националног, духовног и културног идентитета, у сарадњи са братским организацијама, како у расејању, тако и у Отаџбини.

Такође је изнето да часопис „Споји!“ излази два пута годишње, увек о православним празницима, да се тренутно може набавити по донацији од најмање 5 евра у скоро свим Храмовима СПЦ у Аустрији, у неколико Храмова у Немачкој, као и у српским земљама преко представника СПО(Ј)И, а да је од трећег броја планирано проширење на готово целу Немачку, шире делове Европе и Америку. Сав приход од продаје часописа намењен је хуманитарним акцијама за помоћ српским вишечланим породицама у невољи на подручјима широм света где живе Срби.

У вези са трећим бројем часописа, који носи наслов „ПОВРАТАК – Зашто је важно да се вратимо својим коренима и Отаџбини?“ уз главну тематику „Одлив становништва и младих стручњака из Србије и српских земаља у иностранство, како их и зашто вратити у Отаџбину и због чега Србија и српске земље немају будућност без својих младих паметних и вредних глава“, представљен је детаљни извештај финансирања трећег броја часописа, због важности транспарентности, којој теже организације које су укључене у овај пројекат.

С тим у вези је наглашено да је фаза припрема трећег броја часописа „Споји!“ представљала пробну фазу сарадње три оранизације у овом пројекту, а то су поред покретача пројекта часописа, Омладинског удружења СПО(Ј)И, и Хуманитарна организација „Срби за Србе“, која је већ у првом и другом броју помагала редакцијски и финансијски, као и СПКД „Просвјета“ из Беча, која такође жели да се трајније укључи у овај јединствени пројекат у Аустрији.

Предавачи су изнели да сматрају да је пробна фаза успела и да се ради на томе да ова сарадња у оквиру пројекта часописа до четвртог броја буде и озваничена потписивањем договора о заједничкој сарадњи у часопису „Споји!“ и даљим конкретним корацима ка усавршавању часописа.

Један од новитета који ће красити часопис „Споји!“ од трећег броја јесу нове уведене сталне рубрике на немачком и српском језику – ИНТЕГРАЦИЈА, КУЛТУРА, ИСТОРИЈА и ПРАВОСЛАВЉЕ – које су уведене током припрема за трећи број, дакле током пробне фазе у сарадњи три организације на часопису.  

Током припрема за трећи број формирана је и репрезентативна редакција у којој учествују чланови из све три већ поменуте организације, као и уредништво које се састоји од три уредника, по једног испред сваког удружења: Владимир Влајић из Инсбрука испред СПО(Ј)И, Душан Ђаковић из Швајцарске испред Х.О. „Срби за Србе“ и проф. Срђан Мијалковић из Беча испред СПКД „Просвјета“.

Главни део промоције у Инсбруку чинило је представљање главне рубрике, која говори о повратку српског народа и српских младих стручњака и радника у Отаџбинске земље, како би својим стеченим знањем и радном навиком у иностранству, коју би применили у српским земљама, дуготрајно помогли у опстанку своје Отаџбине и свог народа.

Трећи број часописа „Споји!“ излази у недељу, 6. маја на велики празник Ђурђевдан, када ће испред Храма рођења Светог Јована Крститеља у Инсбруку бити приређен хуманитарни штанд на којем ће парохијани у овом алпском граду моћи себи да обезбеде први примерак новог броја и тако донацијом од најмање 5 евра директно помогну српској деци и српском народу у Отаџбинским земљама.

Следећа промоција трећег броја часописа „Споји!“ одржаће се у недељу, 20. маја 2012. лета Господњег у Берлину, а главни предавач поред младих ђака и студената из Омладинског удружења СПО(Ј)И биће господин Бранко Драгаш, познати банкар и економиста из Београдa.

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима и читаоцима, који су својим присуством увеличали промоцију трећег броја „Споји!“ у Инсбруку и уз чију је помоћ те вечери прикупљена хуманитарна помоћ од 155 евра, а посебно се захваљујем свим братским удружењима, организацијама и донаторима, који су помогли штампање трећег броја!

Вратимо се својим коренима и Отаџбини!

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности