СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПО(Ј)И на пријему у Патријаршији и на састанцима са пријатељима организације у Београду

Главни представник СПО(Ј)И у Њемачкој са сједиштем у Берлину, Дејан Сенић, се састајао у уторак, 21. августа 2012. године са младим српско-канадским редитељем Борисом Малагурским, који је иначе родом из Суботице, а тренутно живи и ради у Београду. Познат је постао по филмовима „Косово – можеш ли замислити?“ (Kosovo – Can youimagine?) и „Тежина ланаца“ (TheWeightofChains), који су добили разне награде.

Нажалост, млади редитељ у Србији за сада није добивао  нити има подршку од државних институција и медијских кућа, тако да се још увијек његове филмове систематски игноришу. У састанку са Дејаном Сенићем је истакао, да је подршка његових филмова знатно већа у Републици Српској, јер су та два филма већ били пуштени на РТРС-у и БН Телевизији. Борис Малагурски и Дејан Сенић су се на састанку договорили, да по могућности  њемачка примијера „Тежина ланаца“ буде одржана у недељу, 17. фебруара 2013. у Берлину, јер се тог дана управо навршава пет година од једностраног проглашења независност Косова.

У сриједу, 22. августа је наш представник Дејан Сенић био примљен од историчара, књижевника,публицисте и великог пријатеља СПО(Ј)И мр Радована Калабића, гдје је њему међу првим уручена његова најновија књига „Равногорски венац – Субјел“, која говори о првој герили Четника у окупираној Европи, јер је познато да су Четници као први пружали отпор њемачком окупатору. Договорили су се Дејан Сенић и Радован Калабић да се промоција његове књиге по могућности врши 17. марта 2013. године, дан пре почетка Часног поста и истовремено осма годишњица од погрома Срба на Косову и Метохији 2004. године.

Затим је представник СПО(Ј)И за Њемачку имао част да у четвртак, 23. августа 2012. године буде примљен у име Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И у Патријаршији Српске Православне Црке од стране оца Стојадина Павловића, директора канцеларије Патријаршије. Дејан Сенић је оцу Стојадину представио Омладинску организацију СПО(Ј)И и њен рад  као и даље циљеве и планове организације. На крају је оцу Стојадну уручен часопис „Споји!“, који ће бити прослијеђен Његовој Светости, Патријарху српском Господину Иринеју.

На крају своје посете Београду, у петак, 24. августа наш представник Дејан Сенић се састао са легендом српског рока Борисавом Ђорђевићем – Бором Чорбом, пјевачем легендарне рок групе Рибље Чорбе. Крајем јуна 2012. одржан је хуманитарни концерт Боре Чорбе у Инсбруку, па се још тада имало у виду, да се иста ствар одржава у Берлину. Договорили су се Дејан Сенић у име СПО(Ј)И и Бора Чорба да се по могућност  одржи промоција његове књиге „ Шта је аутор хтео да каже“ као и хуманитарни концерт у суботу 16. марта 2013. године. Након разговора Бора Чорба је позвао Дејана да присуствује пробама новог албума Рибље Чорбе, који би требао бити готов почетком септембра, у њиховом студију. Поред нашег пријатеља Боре, били су присутни сви чланови Рибље Чорбе као и познати лондонски  продуцент Џон Мек Кој.

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И, овом приликом се још једном свим саговорницима и пријатељима захваљује на издвојеном времену и на подршци у остваривању будућих пројеката, који су у плану.

Како радили, тако нам Бог помогао!

Напомена:

Све наше активности су у складу са Српском Православном Црквом. Зато смо одлучили да најкаснији термин за хуманитарни концерт буде субота, 16. март 2013. године, јер 18. марта почиње Васкршњи (Часни) пост.

Многи наши вјерници и читаоци новина ВЕСТИ се можда питају, зашто вршимо пројекцију филма „Тежина ланаца“, кад се ДВД тог филма може управо преко тих новина набавити. У разговору са Борисом Малагурским смо дошли до информације да се ДВД-ови режу и дистрибуирају без његовог одобрења, и да он сем продаје његових филмова нема никакве друге приходе. Рекао нам је да је у више наврата замолио људе из ВЕСТИ, да се више не режу филмови, али су нажалост ту молбу игнорисали и наставили са нелеганим резањем.

 Ми из СПО(Ј)И зато апелујемо на главног уредника ВЕСТИ, да се поштује ауторско право и да се обустави нелегално резање и дистрибуција ДВД-ова нашег пријатеља Бориса Малагурског.

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности