СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Прва трибина СПО(Ј)И у Србији

У петак, 28. септембра 2012. године, одржана је прва трибина Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И у отаџбини Србији. Овде је конкретно реч о промоцији сва три досадашња издања „Информативног и интеграционог часописа Споји!“, која је одржана у Петровцу на Млави и то под покровитељством Министарства културе и информисња Републике Србије уз подршку Срдење школе „Младост“.

Говорници прве трибине Омладинске организације СПО(Ј)И у Србији, која је одржана у Средњој школи „Младост“ у Петровцу на Млави, били су Дарко Прокић, један од активиста СПО(Ј)И у Србији, директорка школе, госпођа Јадранка Цветковић, као и мр Радован Калабић, књижевник, историчар и публициста из Београда и господин Драган Коларевић, помоћник Министра културе и информисања у Влади Републике Србије.

 

Промоцију часописа „Споји!“ у Србији, на којој је присуствовао значајан број гостију из Петровца на Млави и околине, отворио је Дарко Прокић испред Омладинске организације СПО(Ј)И. Он је у свом излагању у кратким цртама свим присутнима представио најважније детаље првог српског омладинског часописа у Аустрији, који је покренула Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И у октобру 2010. године.

Часопис „Споји!“ има за циљ да информише српску омладину и остале Србе, како у дијаспори, тако и у нашој отаџбини о важним питањима у вези са очувањем српског језика и писма, српске историје и традиције, српске културе и духовности и да им приближи светосавску и православну веру, а све са циљем да се тако појача и прошири борба за очување српског националног, културног и духовног идентитета.

Изнето је да је сваки број часописа посвећен посебној теми, а да су истовремено сталне рубрике „Култура“, „Историја“, „Православље“ и „Интеграција“ од великог значаја, као и да је један већи део садржаја на немачком или енглеском језику, како би и остале добронамерне народе упознали са нашим деловањем и тако даље радили на исправљању искривљеног рама са сликом Србије у свету.

Речено је и да часопис излази два пута годишње о православним празницима и да се штампа у српској штампарији „Стојадиновић“ у Петровцу на Млави, што представља и подршку нашим малим предузетницима у отаџбини.

За сам крај свог излагања, Дарко је напоменуо да се часопис може набавити у скоро свим Храмовима СПЦ у Аустрији, као и у Немачкој, а да ће га од наредног 4. броја, који излази 21. новембра на Аранђеловдан, са главном тематиком „Борба против беле куге“, бити и у појединим Храмовима у Канади и у САД. За сада се у Србији може набавити у Храму у Петровцу на Млави, као и у неким Храмовима у Нишу, а најважније је у томе, што је сав приход од часописа намењен најугроженијим српским породицама којима помажемо кроз хуманитарне акције на просторима бивше Југославије. Часопис „Споји!“ се такође може наручити путем е-поште casopis.spoji@gmail.com и биће достављен на кућну адресу.

Након уводног говора Дарка Прокића, реч је преузела директорка гимназије „Младост“, Јадранка Цветковић, која је као домаћин поздравила све присутне госте и пожелела им срдачну добродошлицу, а којој се овом приликом још једном захваљујемо на великој подршци приликом организације прве трибине СПО(Ј)И у нашој отаџбини.

После уводних говора уследио је главни део промоције у оквиру којег су предавачи мр Радован Калабић и господин Драган Коларевић изнели своја мишљења о овом пројекту омладине из дијаспоре и матице.

Као прво је магистар Калабић, као један од аутора у свим досадашњим издањима часописа „Споји!“ представио главне теме првог, другог и трећег броја, а то су: „Млада историја младог удружења – 2 године СПО(Ј)И“ са главном темом „СПО(Ј)И и српски патриотски НВО сектор“, затим „Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!“ са главном темом „Очување ћирилице“ и актуелно издање „ПОВРАТАК – Зашто је важно да се вратимо својим коренима и отаџбини?“ са главном темом „Одлив становништва и младих и вредних снага из српских земаља у иностранство и како их и зашто вратити“.

Господин Калабић је свим присутнима на најбољи могући начин у најважнијим цртама приближио главне теме првих издања часописа „Споји!“, мада је потребно издвојити за свако издање најмање једну посебну трибину.

Завршница предавачког дела припала је господину Драгану Коларевићу, помоћнику Министра културе и информисања Републике Србије, који је свим присутнима објаснио од каквог су значаја пројекти младих попут часописа „Споји!“, јер имају за циљ да очувају српски културни, духовни и национални идентитет, како у дијаспори, тако и у расејању, а уз то спајају Србе широм планете и представљају Србију и српски народ на најбољи могући начин у разним крајевима дијаспоре где год се налазили. Зато је господин Братислав Петковић, министар културе и информисања Републике Србије и примио Српску православну омладину Инсбрук – СПО(Ј)И почетком августа 2012. године у свом кабинету, јер заправо њихова дела говоре о њиховим намерама и њиховом раду и зато ће Министарство културе и информисања Републике Србије подржавати Омладинску организацију СПО(Ј)И, не само у моралном смислу, већ ће и финансијски подржати наше пројекте у будућности.

Затим су предвачи одговарали на разна питања присутних гостију, након чега је уследило дружење у пријатељској атмосфери у холу гимназије „Младост“ у Петровцу на Млави.

Интересантно је напоменути и податак да је на дан промоције часописа „Споји!“ у Петровцу на Млави, на нашу адресу е-поште стигло писмо подршке од Јалтинских Срба из Украјине, које је послао господин Недељко Курилић у којем између осталог пише: „Пренесите поздраве  из историјске Јалте вашим гостима, који на високом нивоу могу да предузму конкретне мере да се донесу Закони о језику, да се српско писмо озакони у Србију, да буде понос српског бића, управо како ви у свом слогану кажете. Ћирилица је најјача сила која спаја све србе, па и све словенске православне народе.

Ја сам овде обавестио Козачку организацију о вашим активностима, они су одушевљени вашим акцијама за спас и уједињење српског народа, сагласности по свим националним и државним питањима. Оцењујемо да је српска дијаспора толико јака, да јој треба омогућити да игра најзначајнију улогу у изградњи српског јединства.

Поздрав домаћинима Општини Петровац на Млави. Изабрали сте историјско место где расте  здраво младо поколење.

Посебан поздрав  цењеним предавачима, помоћнику Министра културе Коларевићу и магистру Радовану Калабићу, књижевнику и историографу. Познато нам је да су се заузели за препород српске културе. Данас они  носе барјак препорода и треба да их свестрано подржимо.“ 

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И овом приликом жели још једном да упути речи захвалности нашим цењеним предавачима, магистру Калабићу и господину Коларевићу, као и Министарству културе и информисања Републике Србије, директорки СШ „Младост“ Јадранки Цветковић, затим ТВ „Руф“ и ТВ „Млава“ из Петровца на Млави и Радију Петровац, који су испратили цео догађај и наравно свим присутним гостима, који су увеличали премијерну трибину СПО(Ј)И у матици Србији. Посебно смо захвални и свим донаторима, који су својим донацијама обезбедили часопис „Споји!“ на хуманитарном штанду после промоције и тако помогли да се на крају заједничким снагама сакупе 10.930 динара за помоћ вишечланим срспким породицама у невољи на просторима бивше Југославије.

Како радили тако нам Бог помогао,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности