СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Српски ентитет у Босни и Херцеговини – 20 година Републике Српске

 

 

У Инсбруку је у суботу, 17. новембра 2012. године у организацији Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И одржано последње предавање на немачком језику за 2012. годину, на тему „Српски ентитет у Босни и Херцеговини – 20 година Републике Српске“.

Предавање је одржано у познатом кафеу Кацунг (Katzung) у Старом граду у Инсбруку, а предавач је био Марко Милорадовић, студент Правног факултета Универзитета у Инсбруку и један од првих чланова Омладинске организације СПО(Ј)И.

 

На слици: Председник скупштине града Инсбрука, мр Герхард Фриц поздравља госте


Предавању је присуствовао значајан број гостију, међу којима су претежно били Аустријанци и Срби. Испред града Инсбрука присуствовао је мр Герхард Фриц, председник Скупштине града Инсбрука, а испред Заједнице Срба у Тиролу, председник те кровне организације, господин Гостимир Марић. На предавању о Српској је такође присуствовао и мр Младен Филиповић, директор Регионалног представништва Републике Српске у Аустрији, који је за ову прилику допутовао чак из Беча, што је за сваку похвалу и пример како се поштује свој народ.

На слици: Предавач Марко Милорадовић

На самом почетку предавачке вечери је Владимир Влајић, председник и један од 9 оснивача Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, поздравио све присутне госте и објаснио је како је изабрана тема ове предавачке вечери. Он је објаснио да је током претходних 20 година проширено много негативних лажи о српском народу и да су Срби представљени као једини кривци за несрећни рат у бившој Југославији, али да то не може никако бити тачно, јер су за сукоб потребне најмање две стране, а пошто истина није тако црно-бела, као што је представљена у многим медијима, Омладинска организација СПО(Ј)И је одлучила да последње предавање на немачком у 2012. посвети управо српском ентитету у Босни и Херцеговини, Републици Српској, која обележава 20. годишњицу постојања и да на том примеру представи ситуацију на Балкану из једног другог угла, из перспективе младог емигранта најновије генерације.

С друге стране много је и несугласица међу српским народом, јер многи Срби из Србије оптужују браћу преко Дрине да нису „прави“ Срби, већ нешто друго, те је још један од циљева овог предавања било да се и то размотри и да се свима стави до знања да смо сви, без обзира да ли смо из Србије или Републике Српске припадници српског народа и да се не требамо делити, по неким подметнутим основама.

На самом уводу предавачке вечери свим присутнима је објашњено да је циљ предавања, да се овакве табу-теме размотре заједно у једној објективној и мирној атмосфери без превише емоција, да се сагледају различите перспективе ситуације на Балкану и да се заједно дође до решења, јер омладини припада будућност и зато омладина свих народа са Балкана треба заједно да изграђује мирну будућност и сарадњу на просторима на којима живи, као на пример у Тиролу и Аустрији.

Затим је у кратком обраћању све присутне госте веома срдачно поздравио мр Герхард Фриц, председник Скупштине града Инсбрука, који је између осталог задужен за интеграцију. Он је напоменуо да не воли реч интеграција, јер се често мења са асимилацијом и зато се мр Фриц са својим сарадницима залаже за разноврсност култура, традиција и историја у Инсбруку, јер сматра да не морамо сви бити исти да би се слагали. Пожелео је пуно успеха у даљем раду Омладинској организацији СПО(Ј)И и истакао је да подржава предавачке вечери попут ове, а уз то је показао да се по мало служи и српским језиком.

Одмах после излагања мр Герхарда Фрица, Марко Милорадовић је започео предавачки део, током којег је за почетак свима представио мапу Босне и Херцеговине са својим ентитетима, објашњавајући колико данас становника живи у Босни и Херцеговин и појединим ентитетима. Марко Милорадовић је гостима такође објаснио шта је то Босна и Херцеговина, ко у њој живи и како тај суживот функционише са два ентитета – Републиком Српском и Федерацијом, како би сви присутни гости, Аустријанци и Срби, млађи и мало старији, добили јасан преглед на самом почетку његовог предавања.

Након тога, свима је предочио како је изгледао састав становништва пре и током рата, а како изгледа данас, додајући да данас у Републици Српској већину чине Срби, а у Федерацији Хрвати и Бошњаци и да често долази до политичких блокада од једне и друге стране.

Марко је такође појаснио како је дошло до мировног споразума у Дејтону 1995. године и како се данас у Босни и Херцеговини разматра тема рата и блиске прошлости. Током излагања у оквиру ове тачке, Марко је напоменуо да је за њега као студента правног факултета, одлука Међународног суда правде у Хагу велико негативно изненађење, које задаје огроман ударац правди, додајући да се тако сви напори, да се изгради стабилна и мирна будућност на Балкану баца у воду и да то може имати озбиљне последице у односима између народа бивше Југославије и да тако може бити угрожена идеја о помирењу.

Тако се прешло на тему о будућности Босне и Херцеговине и читавог Балкана. Марко Милорадовић је свима представио три могућа решења, а то су припајање Републике Српске Србији, независност Српске или Босна и Херцеговина у сличном саставу у којем се и данас налази. Уједно је покренута отворена, објективна и мирна дискусија између предавача и публике у којој су учествовали скоро сви гости, а на питање како Марко Милорадовић види Републику Српску и ситуацију на Балкану из своје личне перспективе, он је одговорио да је његов сан да Србија и све земље на Балкану постану „најдосадније“ земље, без ратова и конфликта у којима народ неће више живети на ивици егзистенције, већ да ће имати стално запослење и да неће морати да брине за будућност своје деце.

На слици: Владимир Влајић, председник СПО(Ј)И затвара предавачко вече 

По завршетку предавачке вечери сакупљена је и хуманитарна помоћ за Жељка Томића из Републике Српске, који је оболео од леукемије и којем је потребна финансијска помоћ за терапију, а износ који је сакупљен ове вечери износи тачно 170,70 евра. Сав предавачки догађај је забележен од стране Александра Михаиловића испред Медија за за дијаспору.

На слици: Гостимир Марић, председник Заједнице Срба у Тиролу и Владимир Влајић у интервјуом са Александром Михаиловићем за српске медије за расејање

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И овом приликом још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима и гостима, а посебно мр Герхарду Фрицу, мр Младену Филиповићу, господину Гостимиру Марићу и представнику српских медија за дијаспору, Александру Михаиловићу, који су својим присуством увеличали последње предавање наше организације на немачком језику у 2012. години, у нади да ћемо се ускоро поново видети на једној од следећих активности Омладинске организације СПО(Ј)И.

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

 

Повезани линкови:

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности