СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Кратак поглед Омладинске организације СПО(Ј)И на 2012. годину

Дошло је време да се резимира и 2012. година, коју смо оставили иза нас. Година у којој смо били веома активни на хуманитарном, културно-просветном и друштвено-спортском пољу, на којима делује Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И. Успешно су планиране и спроведене у делу многобројне акције, како појединачне, тако и оне у братској сарадњи са нашим братским организацијама широм света. Успостављени су нови контакти, а учвршћени већ постојећи, који су остварени од самог оснивања организације из алпске покрајине Тирол у Аустрији, а поред тога су покренута неколико нових пројеката, али све ово уз велики труд и пожртвованост сваког појединог члана Омладинске организације СПО(Ј)И, како пуноправног члана, тако и сваког члана донатора и свих пријатеља, подржавалаца и свих људи добре воље, који верују у нас и наш несебичан рад.

Да би добили мало детаљнији преглед свега урађеног у 2012. години, да се осврнемо мало и на статистичке податке:

У 2012. години, активисти СПО(Ј)И успели су да у дело спроведу више од 50 акција, од којих су више од 20 на хуманитарном, 15 на културно-просветном и 20 на друштвено-спортском пољу. У свим овим акцијама прешли су преко 17.006 километара, како би помогли српској деци и српском народу на Балкану и широм Европе, како у хуманитарном погледу, тако и у културно-просветном и друштвено-спортском.

За најбољу акцију у 2012. години је од стране чланова Омладинске организације СПО(Ј)И изабрано гостовање Београдског синдиката у Инсбруку, 9. јуна, када је премијерно у српском расејању одржано њихово предавање на тему „ПРОЈЕКАТ СРБИЈА – Утицај популарне културе на систем вредности“.

Како би добили преглед свих спроведених акција у 2012. години посетите следећи линк: СПО(Ј)И активности у 2012. години

Поред свега већ написаног, вреди напоменути да смо успешно објавили треће и четврто издање „Информативног и интеграционог часописа Споји!“, који је први српски омладински часопис у Аустрији и у Швајцарској. Теме ова два издања су „ПОВРАТАК – Зашто је важно да се вратимо својим коренима и Отаџбини?“ и „Бела куга – где су српске бебе?!“. Ово су можда и два најважнија темата нашег часописа уопште, јер се ради о веома великим проблемима српског друштва данас, који се могу само решити заједничким снагама уз подршку српске државе. Када је реч о часопису „Споји!“ имамо велику част да Вам још једном нагласимо да су се у 2012. години у овај културно-просветни пројекат укључиле и наше братске организације Х.О. „СРБИ за СРБЕ“ и СПКД „Просвјета – Аустрија“, са којима од трећег издања заједничким снагама припремамо и дистрибуишемо часопис „Споји!“. Од четвртог и до сада уједно и најновијег издања, часопис је добио и свој засебан грб, а исто издање су при крају године у Твитер акцији СПО(Ј)И подржале више од 30 познатих личности попут Вука Јеремића, председавајућег Генералне скупштине Уједињених нација, Ивана Ивановића, једног од најпознатијих водитеља у Србији и на Балкану, Иване Максимовић, освајачице сребрне медаље на ОИ у Лондону, Александра Игњовског, репрезентативца Србије у фудбалу и великог пријатеља наше организације, као и Београдског синдиката, Жељка Јоксимовића и многих других, којима смо веома захвални.

Током 2012. године успели смо и да учврстимо и усавршимо друштвено-спортски пројекат, који смо покренули у септембру 2011. године, фудбалску секцију „ФК Споји!“, са којом смо на самом почетку године освојили први пехар (5. место) на турниру у Инсбруку, а уједно можемо с поносом да Вам пренесемо да смо на самом крају године иза нас освојили и најбољи пласман од када је покренут „ФК Споји!“. Било је то 2. место на традиционалном турниру, који сваке године у Инсбруку организује аустријска екипа „FC Saggenbar“.

Иначе, и у 2012. години смо покренули неколико нових пројеката од којих ћемо у овом извештају издвојити два на друштвено-спортском пољу.

То је пре свега 1. интеграциони турнир у фудбалу на песку у Инсбруку (1. IntegrationsBeachsoccer Turnier Innsbrucks) под слоганом „ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“, који смо покренули уз подршку и у сарадњи са Спортском унијом покрајине Тирол, Интеграционим фондом Аустрије, Интеграционим бироом града Инсбрука и замеником градоначелника Инсбрука, Кристофом Кауфманом, а у овом премијерном издању покровитељ нашег турнира био је ФК Црвена Звезда. На турниру су учествовале екипе скоро свих народа, који живе у покрајини Тирол, а било их је са свих континената света. Победник првог издања турнира у фудбалу на песку била је српска екипа, која је поред тога била и најстарија, али зато са оригиналним именом „Young Boys Innsbruck“.

Други пројекат који смо покренули на друштвено-спортском пољу је навијачка секција „Споји орлове!“, која има за циљ да подржи српске репрезентације и српске спортисте у свим спортовима, да шири праву позитивну навијачку културу међу српском омладином и навијачима, као и да представи Србију и српски народ у најбољем и најпозитивнијем светлу на спортским игралиштима и трибинама широм Европе и света.

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И је такође постала и део савеза Организације српских студената у иностранству, коју ће представљати у Тиролу и Аустрији. Уз то смо у 2012. години били номиновани за Културну плакету града Инсбрука и договорили смо са радио Златибором да ћемо од наредне године радити на заједничкој емисији, која ће поред културе дотаћи и остале теме са којима се бавимо.

У 2012. години остварени су и контакти са новим братским удружењима, појединцима, добротворима, иснтитуцијама, компанијама и медијима, од којих би на овом месту издвојили наше нове спонзоре и подржаваоце: Pizzeria Romantica, Tesla EDV, Веолиа транспорт – Литас а.д. Пожаревац, GasthausPizzeria Neuwirt, Cafe-Bar-Restaurant Republica, Bellutti Planen GmbH и Gasthaus & Hotel Dollinger. Као што можете и видети међу нашим подржаваоцима су скоро више аустријских него српских предузећа, те сматрамо да постоји још доста простора за наше људе да се прикључе нашем добротворном раду за помоћ српском народу.

У 2012. години су тачно 572 донатора, добровољно приложили 16.948,60 евра од којих је у хуманитарним акцијама испоручео преко 7.149,00 евра, а на административне трошкове у раду организације је утрошено око 7.932,78 евра (за штампање часописа, просторије, поштарину, организацију предавања и других акција, на фудбалску и навијачку секцију, итд) – тренутно се налази тачно 3.436,40 евра (по 31.12.2012.) на жиро рачуну Омладинске организације СПО(Ј)И.

За сам крај овог прегледа 2012. године, остаје нам да се још једном захвалимо свим људима добре воље, свим вредним појединцима, компанијама, добротворима, братским организацијама, нашим пријатељима и донаторима, који су нам помагали да остваримо постигнуте циљеве у протеклој години, јер без њих све ово неби било могуће! ЗАТО Вам свима желимо срећне и Богом благословене предстојеће Божићне и Новогодишње празнике и уједно Вас позивамо да и у наредној години будете са нама и уз нас, како би заједно вредно радили на очувању српског идентитета у расејању и како би СВИ ЗАЈЕДНО дали свој допринос у ширењу позитивног духа и позитвном представљању Србије у свету, као и у егзистенцијоналном опстанку српског народа на вековним огњиштима на Балкану!

С ВЕРОМ У БОГА И СРПСТВО,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности