СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Трибина Београдског синдиката први пут у Петровцу на Млави

У четвртак, 21. фебруара 2013. године одржана је прва трибина Београдског синдиката у Петровцу на Млави у организацији огранка Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И у Србији.

Тема трибине је била „ПРОЈЕКАТ СРБИЈА – Утицај популарне културе на систем вредности“ о којој је говорио Бошко Ћирковић, познатији као Шкабо, испред Београдског синдиката. Ово је била друга трибина Београдског синдиката у организацији Омладинске организације СПО(Ј)И, после премијерног предавања у српском расејању, које је одржано 9. јуна 2012. године у Инсбруку.

Трибина која је отворена од стране Стевана Јаношевића, једног од чланова огранка СПО(Ј)И у Србији и Владимира Влајића, председника и једног од оснивача СПО(Ј)И, посећена је од великог броја омладине, али и оних мало старијих међу нама, те се у гимназији „Младост“ у Петровцу на Млави окупило нешто мање од 100 гостију, који су дошли да чују Бошка Ћирковића.

На самом почетку трибине Бошко Ћирковић је поздравио све госте и објаснио да је први пут у Петровцу на Млави и да му је веома драго због тога, да нажалост нису могли да дођу и остали чланови Београдског синдиката због својих обавеза, али да то не значи да се неће појавити неком другом приликом у већем броју пред омладином из Петровца на Млави.

На предавању које не представља класично предавање, већ један активан разговор између предавача и свих присутних Шкабо је објаснио како је дошло до „Пројекта Србија“ и да је све почело на Православном Богословском факултету у Београду, након чега је трибина одржана и у другим градовима широм Србије.

Речено је између осталог да млади данас у Србији не знају где тачно и чему тачно припадају, а жеља за припадањем је са друге стране изузетно велика, а веома је важно да се младима да сигурност у припадању заједнице. Без тога би се поново вратили на популарну културу у којој постајемо грађани света, који су некако расути свуда и који више немају корен са својом суштином, постају битне неке „популарне звезде“ или неки други небитни људи и ту се губи систем вредности.

С тим у вези Бошко Ћирковић је навео и пар примера са светске музичке сцене и прочитао преводе три водеће песме са Јутјуба, по којима се може видети да већина тих комерцијалних песама нема неку дубљу поруку, већ да се скоро сви текстови врте око пара и искривљених „љубавних“ вредности и порука.

За Београдски синдикат су најбитнији атрибути система вредности: љубав, искреност, поштење, заједништво и патриотизам!

Током предавања је Бошко Ћирковић објаснио и део Блаже Вујовића, такође члана „БС-а“, у којем се говори о јавном мњењу и светској машинерији маркетинга – колики је утицај јавног мњења и медија уопште. Он је објаснио да је „БС-у“ важно да младима покаже колики је утицај заједничког фронта, који чине музика, филмови, разни информативни садржаји у свакодневном животу и како они делују на нас. Бошко је преко историјских примера показао како та машинерија сваког дана делује на наше друштво.

Бошко је између осталог изнео да је најлепши осећај када може неком да се помогне и за сам крај свог излагања је испричао причу о зецу и корњачи у којој зец сусреће корњачу на ходочашћу и упита ју је куда је пошла и да никад неће стићи до свог циља, јер је тако спора, на шта корњача одговара, да можда неће стићи до свог циља, али јој најважније и најдраже умрети на путу ка свом циљу. Ова прича на неки начин и описује рад и циљеве Београдског синдиката и својих пријатеља, оних правих дискретних хероја.

Након излагачког дела прешло се на дискусију између предавача, организатора и свих гостију у којој су постављена разна питања. Како на главну тему трибине, тако и у вези музичког програма Београдског синдиката и њихових будућих планова.

Како је Бошко након предавања навео, било је питања и рекација од стране гостију са којима се слаже 100%, а једна од порука је на пример била да ако желимо да мењамо свет око себе, прво морамо променити неке своје навике и себе и ако се нисмо покренули, да то учинимо, јер нико неће решавати наше проблеме осим нас самих, али да то с друге стране не значи да постанемо слепи за проблеме наших ближњих, већ да помажемо једни другима и тако СВИЗАЈЕДНО радимо на очувању система вредности нашег народа и за боље сутра свих нас!

Ову трибину су својим активним присуством пропратиле локалне петровачке телевизије ТВ Млава, ТВ Руф и радио Петровац.

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се још једном захваљује свим члановима, пријатељима, саборцима и донаторима, који су својим доласком увеличали веома пријатно и конструктивно вече са Бошком Ћирковићем у Петровцу на Млави, као и госпођи Јадранки Цветковић, директорки Средње школе „Младост“ на подршци и уступању просторија, представницима медија и наравно нашим пријатељима из Београдског синдиката у нади да ћемо се ускоро поново видети и причати о неким другим темама!

Останимо здрави у глави,

СВИЗАЈЕДНО!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности