СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПО(Ј)И спаја орлове: Од Београда, преко Јесеница до Кардифа

БЕОГРАД / ЈЕСЕНИЦЕ / КАРДИФ- Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И искористила је последње дане одмора како би почетком септембра широм Европе била уз кошаркашку и фудбалску репрезентацију Србије и тако им дала подршку у својим спортским окршајима.

Прва станица нам је била на популарној Маракани у Београду, у петак, 6. септембра 2013. године, на утакмици Србија – Хрватска, на коју смо из Аустрије заједно отишли са члановима СПО(Ј)И из разних делова Србије. За ову прилику су поједини чланови Омладинске организације СПО(Ј)И прешли преко 1.000 километара вожње како би били уз Србију.

Било нам је неописиво драго што смо успели да присуствујемо овој утакмици и тако са трибина пружимо подршку нашој вољеној селекцији.

Атмосфера је била, као и увек када играмо са нашим балканским комшијама, одлична, а током интонирања химне Боже правде срце је куцало снажније док се кожа јежила од главе до пете.

Нажалост нисмо победили, али можемо рећи да смо видели веома одличну и лепу игру наших фудбалера која обећава за будућност.

После утакмице са Хрватском, наши путеви су се поделили. Један део чланова СПО(Ј)И је остао у Србији, други су кренули према словеначким Јесеницама на Евробаскет а трећи су чекали лет за Лондон одакле су возом стигли до Кардифа.

На Евробаскету у Словенији, односно Европског првенства у кошарци, наши представници су били уз орлове у недељу, 8. септембра, против Летоније и у понедељак, 9. септембра, против Црне Горе.

Атмосфера у Јесеницама је била веома лепа, као и сам градић у подножју Караванки у којем је играла група Б која се може назвати и балканско-балтичком групом с обзиром да су се у њој нашле Србија, Босна и Херцеговина, БЈР Македонија, Црна Гора, Литванија и Летонија. У самом граду су навијачи из сваке земље имали своју кафану и сви су једни друге поштовали у спортском духу.

Представници СПО(Ј)И су у Јесеницама на утакмицама против Летоније и Црне Горе могли да виде добру кошарку, као и веома младу српску екипу са чак деветорицом дебитаната, који су пре свега пружили одличну партију против Летонаца док су несрећно изгубили против Црне Горе, која је била посебно мотивисани да игра против наше селекције.

У Јесеницама смо имали прилике да сретнемо бројне српске спортисте и личности. На пример, Вању Удовичића, бившег најбољег ватерполисту на свету и новог министра за омладину и спорт у Влади Р. Србије, као и наше кошаркаше који су били видно расположени за дружење после победе са Летонцима. Ту су били и Слободан Шаренац и Зорана Аруновић, спортски стрелац Србије, а посебну драж је представљао сусрет са Дејаном Бодирогом, легендом наше кошарке.

Једино што нам је мало засметало у дворани Подмeжакла у Јесеницама било је слабо навијање српских навијача, којих је било у значајном броју, али су поготово против Црне Горе пружали веома слабу подршку нашим кошаркашима а тада им је била више него потребна. Овде ни покушаји чланова СПО(Ј)И да покрену мало јаче навијање нису уродили плодом, али смо могли задовољни да кренемо кући јер је Србија са првог места у својој групи изборила пласман за наредни круг такмичења.

Као задња станица Омладинске организације СПО(Ј)И на овој европској турнеји била је Велика Британија и Велс где је, у уторак, 10. септембра 2013. године, одиграна квалификациона утакмица између Србије и Велса у којој је наша екипа суверено победила са 3:0 и поново показала одличну игру на терену.

Током боравка у Велсу је Александер Рогић, координатор наше фудбалске секције „ФК Споји!“ и члан скупштине СПО(Ј)И, уручио поклон Омладинске организације СПО(Ј)И Синиши Михајловићу, селектору Србије. То се догодило након тренинга фудбалера Србије у Кардифу, дан пред утакмицу, а поклон је била мајица са грбом СПО(Ј)И и натписом ВУКОВАР, који је био написан на српском језику и српском ћириличном писму.

Фотографија са уручивања поклона Синиши Михајловићу је објављена дан након утакмице са Велсом а затим се дигла прашина на спортско-друштвеном простору Балкана, од Хрватске до Румуније.

Док су једни писали негативно о том гесту и сликања Михајловића са мајицом „ВУКОВАР“, други су имали позитивне тонове о томе а трећи су гледали из објактивнијег угла на све ово.

Пошто су наш поклон Синиши Михајловићу, мајицу са натписом ВУКОВАР многи погрешно протумачили желимо да Вам појаснимо целу ситуацију.

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И је овим поклоном хтела да да подршку селектору Синиши Михајловићу и српским фудбалерима и уједно да пошаље знак подршке српском народу у Вуковару, чија су људска права на том подручју угрожена. Селектор наше репрезентације је рођен у Вуковару, где још увек живи један значајан број српског народа. Ћирилица је у Европској унији једно од званичних писама, тако да је и у Хрватској званично признато. Овом мајицом нисмо никог хтели да провоцирамо нити имамо нешто против хрватског народа, већ напротив, свако ко зна наше младе чланове који живе у Аустрији у којој живе разне националности, могао је до сада да се увери да смо отворени према свим добронамерним народима и појединцима који нису против нас и да имамо здрав однос према њима, тако да не видимо ништа спорно у нашем поклону који смо уручили господину Михајловићу.

Воли своје а поштуј туђе,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

ФОТО ГАЛЕРИЈА: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151935038722704.1073741838.266899027703&type=3

Реакције медија:

– Јутарњи лист (хрватска)

– 24 сата (хрватска) 

– Гол (хрватска)

– Про спорт (румунија)

– Моцарт спорт

– Вести 

– Спортске

– Ало

– Курир

– Спортски журнал 

– Мондо

– Телеграф 

– Спортал 

– Спортска централа

– Србин инфо

Повезане вести:

– Спорт (босна и херцеговина)

– Спортал 

– Курир

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности