СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПО(Ј)И на Антифашистичком викенду у Инсбруку

У суботу, 9. новембра, и у недељу, 10. новембра 2013. године, чланови Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И су присуствовали комеморацији за жртве Кристалне ноћи у Инсбруку 09.11.1938. као и Антифашистичкој шетњи.

На овим догађајима, чији је организатор између осталог био и  Покрет ослободилаца Тирола,  били су присутни и чланови КСУД-а „Братство“ и КУД-а „Острог“ из Инсбрука.

У суботу, 9. новембра 2013. године, на Западном гробљу града Инсбрука одржано је сећање на јеврејске жртве које су страдале током Кристалне ноћи 09.11.1938. године. На Западном гробљу говоре су држали мр Кристине Опиц-Плерер (Mag. ChristineOppitz-Plörer), градоначелница Инсбрука, Софиа Рајсекер (SophiaReisecker), чланица Општинског савета града Инсбрука, као и Хелмут Муиг (HelmutMuigg), председавајући Покрета ослободилаца Тирола.

После тога су сви учесници у „тихом маршу“ (Schweigemarsch) шетали од Западног гробља до Покрајинског трга у центру Инсбрука где је Јеврејска заједница Тирола одржала Кадиш (парастос).

У недељу, 10. новембра, водила нас је Антифашистичка шетња од Синагоге у Инсбруку до историјских локација Кристалне ноћи која се одиграла између 9. и 10. новембра 1938. године. У тој ноћи су убијена 4 јеврејска суграђана, док је било 18 ухапшених и до 100 нападнутих и тешко повређених.

Шетњу је водио Марко Милорадовић, који је испред најважнијих тачака маршуте свим учесницима одлично објаснио историјске факте тих немилих догађаја.

Једна од тачака на маршути Антифашистичке шетње била је и кућа у улици Марије Терезије у самом центру Инсбрука у којој је рођена Диана Будисављевић (девојачки Обексер). Кућа и дан данас носи натпис „OBEXER-HAUS“. Диана Будисављевић је током Другог светског рата од 1941. до 1945. године спасила 12.000 претежно српске деце из усташких логора смтри у тадашњој Независној држави Хрватској (НДХ). Ова хероина је сахрањена на Западном гробљу у Инсбруку испод свода 48 (Arkade 48).

Да се никад не заборави, јер: „Догодило се, дакле, може се поново догодити.“ –

Примо Леви (антифашиста који је преживео Аушвиц)

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности