СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Књига „На трагу Срба у Аустрији“ успешно представљена у Инзбруку

У суботу, 15. марта 2014. године, у КУД-у „Острог“ у Инзбруку су у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПО(Ј)И успешно представљене књига „На трагу Срба у Аустрији“ и тема „Разлика између национализма и патриотизма.

Гости предавачи били су проф. др Волфганг Рорбах и др Марко Стијаковић из Беча, који су заједно представили најновије издање књиге „На трагу Срба у Бечу“. Затим је проф. др Волфганг Рорбах свим присутнима приближио тему „Разлика између национализма и патриотизма“.

Но, пре него што је дошло до главног предавачког дела, вече је отворио Владимир Влајић, председник Српске православне омладине Инзбрук – СПО(Ј)И, који је представио Омладинску организацију СПО(Ј)И. Објаснио је да је Омладинска организација СПО(Ј)И основана на Цвети, 12. априла 2009. године, у Инзбруку и да је активна на културно-просветном, друштвено-спортском и хуманитарном пољу. Такође је објашњено шта СПО(Ј)И значи у немачком преводу („verbinde“) и да је назив организације уједно и симбол спајања између српског народа у расејању и у Отаџбини, али и симбол спајања са другим добронамерним народима и културама у оквиру интеграционог рада. Пошто Омладинска организација СПО(Ј)И у току ове године обележава 5. године од оснивања организације, представљени су и најуспешнији пројекти до сада.

Почасна плакета је уручена проф. др Волфгангу Рорбаху

После представљања СПО(Ј)И-а, додељене су почасне плакете госпођи Ђуји Тешановић, чланици Скупштине града Салцбурга и Управног одбора Радничке коморе Салцбурга, као и проф. др Волфгангу Рорбаху, као признање за њихове заслуге око Омладинске организације СПО(Ј)И и поводом 5. године од оснивања организације, а плакетама су истовремено именовани за почасне чланове СПО(Ј)И-а.

Почасна плакета је уручена госпођи Ђуји Тешановић из Салцбурга

Затим су почасни гости предавачке вечери, мр Герхард Фриц, председавајући градског већа града Инзбрука, и господин Владимир Новаковић, генерални конзул Р. Србије у Салцбургу, одржали кратке говоре у којима су поздравили све присутне госте, пожелели им пријатно вече, а Омладинској организацији СПО(Ј)И су честитали 5. годишњицу од оснивања.

Почасни гости били су мр Герхард Фриц и господин Владимир Новаковић

Након званичног отварања предавачке вечери др Марко Стијаковић, председник Аустријско Српског Друштва, које је издавач књиге, представио је укратко рад АСД-а. Он је информисао све присутне о активностима АСД-а и појаснио оба мотива којима тежи АСД, а то су  „Gobilateral“ и „Gocultural“, јер се то друштво, које је члан организације Партнер свих нација, залаже с једне стране за добре билатералне односе између Србије, Аустрије и других нација, а с друге стране се концентрише на активности из културног сектора. Др Стијаковић је с тим у вези представио и два најпознатија културна пројекта Аустријско Српског Друштва: Музичко надметање на Дан аустријско-српског пријатељства поводом Едикта о толеранцији између хришћанских вера који је 13. октобра 1781. издао цар Јосиф II, као и Светосавски бал у Бечу, који се сваке године одржава уочи празника Светог Саве. Господин Стијаковић је такође причао о томе како је дошло до најновијег издања књиге „На трагу Срба у Аустрији“, чије је прво издање изашло под насловом „На трагу Срба у Бечу“.

др Марко Стијаковић током свог излагања

Потом се проф. др Волфганг Рорбах осврнуо на историји Срба у Аустрији, нагласивши у том делу свог излагања заједничке позитивне вредности и историјске догађаје, који су повезивали аустријски и српски народ. Истакао је да оно позитивно између народа треба стављати у први план, како би се позитивна енергија одржала – поготово код младих.

Проф. Рорбах је такође објаснио да је за српски народ у Аустрији веома важно да одржава и научи српски језик, јер се тако гради и темељ за успешно савладавање других језика. Нажалост, како истиче проф. Рорбах, данас је код младих Срба проблем што ретко говоре српским језиком, а значајан број се чак и стиди свог језика, што он до сада није могао да примети код других народа попут Француза, Британаца, итд.

Током излагања проф. др Волфганга Рорбаха

Затим је проф. Рорбах објаснио да Срби нису дошли тек 60-их година XXвека у Аустрију, већ 1524. године током битке код Мохача, као и да још од 1683. године у аустријским архивама постоје записи о Србима у Аустрији.

Проф. Рорбах је директно прешао на предавачки део на тему „Разлика између национализма и патриотизма“ о којој је писао за најактуелније издање часописа „СПОЈИ!“.

проф. др Рорбах током свог излагања

„Може се рећи да се патриоте идентификују са својом земљом и својим народом, а при томе не обезвређују друге народе. То значи да они воле своју земљу, али поштују и цене домовину других људи. Националисти са друге стране своју земљу дижу у небеса, а истовремено презиру домовину других људи.“ – истакао је проф. Рорбах.

На крају свог излагања проф. Рорбах је нагласио да би 2014. година, током које се обележава 100. година од почетка Првог светског рата, требала бити година пријатељства и помирења између аустријског и српског народа, у којој ће се причати о позитивним додирним тачкама обеју народа, а не о негативним дешавањима којих је у заједничкој историји ова два народа мање од оних позитивних.

Пре него што је предавачко вече приведено крају уследила је веома интересантна и конструктивна дискусија између предавача и присутних гостију, након које су сви заинтересовани могли да купе књигу „На трагу Срба у Аустрији“ и да у пријатној атмосфери размене утиске о предавању.

Српска православна омладина Инзбрук – СПО(Ј)И захваљује свим гостима, који су својим присуством увеличали ово предавачко вече и наглашава да је овако посећено и конструктивно предавачко вече веома радује и додатно мотивише да убудуће организује слична културна и интеграциона дешавања!

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ!

Српска православна омладина Инзбрук – СПО(Ј)И

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности