СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПОЈИ доставио помоћ Смедеревској Паланци

– Породица Тодоровић из села Водице код Смедеревске Паланке –

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ је одмах након сазнања о једној од највећих елементарних непогода у последњих 120 година које су задесиле Србију и Републику Српску покренула велику хуманитарну акцију за српске породице које су погођене од поплава.

С једне стране је покренут фонд за угрожене српске породице у оквиру којег ће се до средине јула месеца 2014. сакупљати добровољне новчане донације за отклањање и санирање штете у Србији и Републици Српској, а планирано је да се у вредности прикупљених донација породицама купи неопходна дугорочна помоћ која ће им помоћи да поново стану на своје ноге.

 

– Полазак из Инзбрука –

С друге стране Омладинска организација СПОЈИ је покренула сакупљање материјалних средстава, које су се сакупљале у складишту организације у Инзбруку од другог дана од како су поплаве задесиле нашу Отаџбину – сакупљање је трајало око две седмице, а и даље стижу још раније најављене помоћи од разних аустријских фирми.

– Гранични прелаз Хоргош –

На велико одушевљење свих нас, апелу СПОЈИ-а одазвали су се многи чланови и пријатељи организације, као и аустријске фирме, али и школе – сви они су свакодневно до раних јутарњих сати сакупљали и паковали хуманитарну помоћ.

– Утовар 350 кг брашна (150 кг одвезено у Параћин, 150 кг у Трстеник и 50 кг у манастир Љубостиња) у селу Ђурђево. Захваљујемо нашем пријатељу Душану Влајанкову на организацији ове помоћи. –

Складиште СПОЈИ-а се након само пар дана више пута препуњавало што указује на велики одзив српског народа у Тиролу, али исто тако и аустријског, турског, хрватског и других народа који су се одазвали – исти случај је и са новчаним донацијама.

За то време су чланови повереништва СПОЈИ у Србији већ помогли у одбрани Свилајнца од поплава и у копању канала на кеју реке Чокордин у Рашанцу, како би се вода одливала, а уз то су се прикључили акцији прикупљања материјалне помоћи за Свилајнац и Петровац на Млави, коју је покренуо КУД „Полет“ из Великог Лаола.

– Истовар хум. помоћи у привремено складиште у Смедеревској Паланци –

Прва хуманитарна пошиљка Омладинске организације СПОЈИ кренула је 22. маја 2014. године из Инзбрука ка Смедеревској Паланци. Радило се о препуном комбију са приколицом, који је био напуњен пакетима са најнеопходнијим потрепштинама, као и са одећом и обућом. Вредност прве пошиљке била је преко 9.000 евра, а одвезли су је чланови СПОЈИ-а, лично, на челу са Оливером Ранисављевићем, чланом Управног одбора.

– Истовар хум. помоћи у привремено складиште у Смедеревској Паланци –

Што се ситуације на граничним прелазима и царинарницама тиче, гранични прелаз Хоргош смо пасирали у петак, 23. маја 2014, без већег задржавања и тако брзо ушли у Србију с тим што су нас са границе послали на царински терминал у Београду. Тамо нас је затекла велика гужва и нељубазни службеници који су нас послали на царинарницу у Смедеревској Паланци уз напомену да се тамо не би требали дуже задржавати од 20-ак минута с обзиром да имамо потпуно припремљену документацију.

– Истовар хум. помоћи у привремено складиште у Смедеревској Паланци –

Међутим, када смо стигли тамо били смо затечени веома лошом ситуацијом, јер је кризни штаб био потпуно неорганизован, а царински службеници потпуно нељубазни, бахати и пасивни, док инспектори за проверу наше хуманитарне пошиљке нису били спремни да у брзом поступку провере робу, како би смо брзо могли да наставимо даље, да би уручили помоћ онима којима је и најпотребнија. Царинарници су нам рекли да роба мора да остане код њих најмање три дана како би прошла све процедуре провере исправности на шта ми нисмо ни у ком случају хтели да пристанемо знајући да имамо потпуно припремљену и детаљну спецификацију робе.

– Истовар хум. помоћи у привремено складиште у Смедеревској Паланци –

Након мало дужег задржавања на царинској испостави у Смедеревској Паланци и укључења Конзулата Републике Србије у Салцбургу, који је звао одговорне институције да убрзају процез и уз притисак на лицу места који смо здравом аргументацијом према државним „службеницима“ вршили на крају смо коначно дошли до, за обе стране, прихватљивог решења. Одлучено је да се хуманитарна пошиљка Омладинске организације СПОЈИ одвезе у привремено складиште да би следећег дана дошли одговорни инспектори да прегледају робу, како би се она затим могла одвести лично породици Тодоровић у село Водице и остатак у главно складиште кризног штаба Смедеревске Паланка.

– Истовар хум. помоћи у привремено складиште у Смедеревској Паланци –

Иначе, на овом месту захваљујемо и нашем пријатељу Борису Малагурском, младом и веома перспективном српско-канадском редитељу, који нас је пратио од Београда и снимао је целу хуманитарну акцију. Врло непријатне утиске са царинарнице у Смедеревској Паланци можете видети ОВДЕ! Он нам је пружио велику подршку на терену и сигурни смо да је присуство камера такође имало свој удео у убрзавању процеса на лицу места, али нам је такође веома битно да шира јавност види како се такозвани српски „службеници“ односе према свом радном месту, према свом послу, према младим људима из дијаспоре који желе да помогну свом народу у тешкој ситуацији. Пре пар дана смо у медијима прочитали вест да је шеф царинарнице у Смедеревској Паланци смењен што нас је веома обрадовало, јер показује да се и у Србији одговара за прекршаје и неодговорно понашање особа на веома значајним положајима.

– Део помоћи је директно довезен до породице Тодоровић из села Водице –

Када је роба у суботу, 24. маја 2014, на дан Светог Ћирила и Методија, проверена од стране инспектора у привременом складишту у Смедеревској Паланци, одвезена је уз помоћ нашег пријатеља Саве Самарџића из Смедеревске Паланке, којем посебно захваљујемо на великој подршци на лицу места,  до вишедетне породице Ратка и Земке Тодоровић из оближњег села Водице. Породица Тодоровић броји шест деце: Ивана (24), Његош (13), Јована (10), Јован (8), Лука (7), Стефан (5). Њима је поплава уништила башту, те су се након поплаве неколико дана хранили само кромпиром и водом. Надамо се да им је прва пошиљка хуманитарне помоћи Омладинске организације СПОЈИ колико-толико помогла да лакше поднесу новонасталу ситуацију после поплаве.

– Део помоћи је директно довезен до породице Тодоровић из села Водице –

Остатак хуманитарне пошиљке је одвезен у званично складиште кризног штаба Смедеревске Паланке које се налази у Основној школи „Радмила Шишковић“ одакле ће се поделити оним грађанима Паланке, који су најтеже погођени од страшне поплаве.

Рачуни путних трошкова. Укупно потрошено за транспорт хуманитарне помоћи за Смедеревску Паланку:  365,46 евра –

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима, члановима и свим људима добре воље, који су се од првог часа укључили у велику хуманитарну акцију СПОЈИ-а и тако показали велику љубав према свом народу у Отаџбини који се налази поново у веома тешкој ситуацији. Такође захваљујемо нашим вредним пријатељима из КУД-а „25. мај“ из Ватенса који су сакупили пун комби са приколицом са материјалном помоћи и аустријским фирмама „WALDE“, „Metasys Medizintechnik“, „GE“ из Јенбаха, као и Средњој школи у Швацу (BundesschulzentrumSchwaz) чији су ђаци сакупили 392,00 евра за помоћ српском народу, и студентима и радницима највећег приватног Универзитета у Аустрији „UMIT“ који су сакупили пун аутомобил са материјалном помоћи.

Посебно захваљујемо оцу Видославу Вујасину, инзбрушком пароху, са којим смо од првог дана сакупљања материјалне помоћи искоординирали хуманитарну акцију и заједно са нашом Црквом у Инзбруку сакупили значајну помоћ за нашу Отаџбину, као и нашем пријатељу Сави Самарџићу из Смедеревске Паланке, који нам је помогао у координацији хуманитарне акције као и на самом терену, као и Борису Малагурском који је целу акцију снимио, помогао на терену и широј јавности показао какво је заиста стање било на лицу места. Омладинска организација СПОЈИ није обесхрабрена стањем на терену, већ јој је то дало додатан мотив да се помогне напаћеном српском народу у овој катастрофалној ситуацији, те позива све људе добре воље да се укључе у сакупљање хуманитарних донација, како би током лета СВИ ЗАЈЕДНО могли да помогнемо погођеним домаћинствима у Србији и Републици Српској да санирају и отклоне штету и поново стану на своје ноге!

СЛОГА БИЋЕ ПОРАЗ ВРАГУ!

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ

 

 > ФОТО ГАЛЕРИЈА

 

Донације за угрожене српске породице у Србији и Републици Српској можете уплатити путем званичног жиро рачуна организације, као и путем следећих начина:

TIROLERSPARKASSEBANKAGINNSBRUCK
BLZ
(број банке): 20503
IBAN
: AT482050303300678129
BIC
: SPIHAT22XXX
VERWENDUNGSZWECK
(сврха): Poplava 2014

EMPFÄNGER (прималац): Jugendverein SPOJI

– Путем SOFORTÜBERWEISUNG (без регистрације директно путем интернета): на нашем сајту са леве стране

– Путем WESTERN UNION – контактирајте нас: uprava@spoji.org

– Директно код наших представника у Аустрији, Немачкој и у Србији

– Контакт: uprava@spoji.org

– Више информација: www.facebook.com/spoji.org

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности