СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Гостовање Матије Бећковића и Радована Калабића у знаку подршке и солидарности са жртвама поплава

У суботу, 24. маја 2014. године, на дан Светог Ћирила и Методија, у Инзбруку је у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ одржано предавање академика Матије Бећковића и мр Радована Калабића.

Предавање је одржано у свечаној сали на првом спрату локала Кацунг (Katzung) у Старом граду у Инзбруку, а главне теме биле су „Први светски рат и његове последице“ и „Значај српског језика и ћирилице за очување идентитета у расејању“.

– Гости из Србије су одмах по доласку посетили складиште хуманитарне помоћи СПОЈИ у Инзбруку –

Предавачко вече је почело заједничком молитвом уз присуство свештеника оца Видослава Вујасина, инзбрушког пароха, као и минутом ћутања за све страдале од поплава на Балкану.

Пре него што је дошло до главног предавачког дела, вече је отворио Владимир Влајић, председник Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ, који је представио Омладинску организацију СПОЈИ. Објаснио је да је Омладинска организација СПОЈИ основана на Цвети, 12. априла 2009. године, у Инзбруку и да је активна на културно-просветном, друштвено-спортском и хуманитарном пољу. Такође је објашњено шта значи СПОЈИ и да је назив организације уједно и симбол спајања између српског народа у расејању и у Отаџбини, али и симбол спајања са другим добронамерним народима и културама у оквиру интеграционог рада и позитивног представљања српског народа у свету. Пошто Омладинска организација СПОЈИ у току ове године обележава 5. годину од оснивања организације, представљени су и најуспешнији пројекти до сада и наглашено је да је свако дешавање у току 2014. године јубиларно, али да гостовање академика Матије Бећковића и мр Радована Калабића представља најсветлију тачку ове године.

– Владимир Влајић и отац Видослав Вујасин –

– Миодрагу Пантићу Мићи је такође уручена почасна плакета –

– Владимир Влајић и мр Радован Калабић –

Након што је и детаљно објашњено како СПОЈИ сакупља хуманитарне новчане и материјалне донације за страдала српска домаћинства у Србији и Републици Српској, додељене су почасне плакете оцу Видославу Вујасину, Миодрагу Пантићу Мићи, дугогодишњем председнику удружења „Св. Владика Николај“ из Инзбрука и мр Радовану Калабићу,  као признање за њихове заслуге око Омладинске организације СПОЈИ и поводом 5. године од оснивања организације, а плакетама су истовремено именовани за почасне чланове СПОЈИ-а. Академику Матији Бећковићу је уручена захвалница СПОЈИ-а за свеукупни допринос и залагање у остварењу циљева Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ, на шта је господин Бећковић одговорио поклоном уметничког дела на којем је насликан Св. Сава и исписана његова песма „Прича о Светом Сави“, а које је у име СПОЈИ-а у свечаној атмосфери примио Владимир Влајић.

Затим се као први свим гостима вечери обратио мр Радован Калабић, говорећи на тему „Први светски рат и његове последице“. Он је између осталог рекао: „Истрајавање на доказивању српске кривице за отпочињање Првог светског рата указује на тенденциозне и пропагандно-политичке пориве ревизиониста. За њих је наука пожељна само ако је у служби дневне политике и ако потврђује њихове предрасуде и догматске ставове. Ако подупире њихове стереотипне представе и учвршћује опасне догме о колективној кривици. У таквим случајевима научна објективност се повлачи пред вулгарном пропагандом, која се не обазире ни на генерацијску поуку, ни на миротворну поруку.

Српска влада не само да није стајала иза атентата у Сарајеву, већ је на време упозоравала надлежне у Бечу каквим опасностима излажу Франца Фердинанда на Видовдан 1914. године. Милитантни кругови у Бечу и Берлину, којима је ишло у прилог да се ратосиљају једног непопуларног престолонаследника и да истовремено добију изговор за напад на Србију, једноставно су игнорисали ова упозорења. Рачунали су с тим да ће Србију прегазити за само неколико дана, а да су Русији потребни месеци да мобилише своју војску. Међутим, војнички подвизи на Церу и Колубари задивили су правдољубиви свет, савезницима су донели прве победе у Првом рату, а Србији вратили самопоуздање. И оживели веру у ону народну по којој „бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака“.“

Обраћање господина Калабића је од свих присутних испраћено са великом пажњом и гласним аплаузом, а онда је уследило дуго очекивано обраћање академика Матије Бећковића који је својим стиховима делом и примером објаснио значај српског језика и ћирилице за очување идентитета у расејању и у Отаџбини. О томе како је било предавање најбоље сведоче сузе гостију које су текле због радости и туге, а које су кренуле захваљујући несвакидашњим излагањем академика Бећковића.

Затим су уследила веома интересантна питања гостију на која су мр Радован Калабић и академик Матија Бећковић врло радо и конкретно одговарали, не остављајући простор за било какве нејасноће.

За сам крај, пре него што су сви присутни гости могли да купе књиге уважених предавача из Србије и да приложе добровољне прилоге за угрожене српске породице од поплава, имали су прилике да чују стихове песме академика Матије Бећковића „Кад дођеш у било који град“, која је још једном оставила веома дубок емотивни траг на све присутне госте, а било их је са свих страна – из читавог Тирола, Салцбурга, као и из Штутгарта и Минхена.

Ове вечери је прикупљено 224,68 евра добровољних прилога, као и 305,00 евра од продаје књига, а то су 30% од укупне продаје, које су мр Радован Калабић и академик Матија Бећковић донирали за помоћ угрожених српских породица од поплава.

Следећег дана, у недељу, 25. маја, академик Матија Бећковић и мр Радован Калабић присуствовали су Светој Литургији у Цркви у Инзбруку, након које су одржали кратко предавање, осврнувши се укратко на теме од прошле предавачке вечери и томе додали значајан део посвећен поплавама и страдању српског народа, којим су уједно позвали парохијане у Инзбруку да помогну српском народу када му је најтеже и када му је помоћ најпотребнија.

– Испраћај гостију на аеродрому у Инзбруку – 

Српска православна омладина Инзрбук – СПОЈИ још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима и свим људима добре воље, који су својим пруством увеличали ово, може се слободно без претеривања рећи, историјско гостовање за Србе у Тиролу и шире, јер се оваква гостовања и догађаји овог типа уз овако високе госте веома ретко дешавају на овим просторима. Такође желимо још једном да захвалимо свим донаторима, без којих се не би сакупила помоћ у висини од укупно 529,68 евра за страдала српска домаћинства од поплава у Србији и Републици Српској.

„Ћераћемо се још!“ – академик Матија Бећковић,

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ


>>> ФОТО ГАЛЕРИЈА <<<

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности