СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПОЈИ доставио нову помоћ жртвама поплава у Трстенику и Шамцу

Шеста и седма хуманитарна пошиљка Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ, за од катастрофалних поплава погођена домаћинства у Србији и Републици Српској, достављене су 11. јуна у Трстенику и 14. јуна 2014. године у Шамцу.

Овог пута je Омладинска организација СПОЈИ у Трстеник, тачније село Грабовац, одвезла пун камион чији су садржај чинила 175 нових душека, 250 нових ћебади за децу и 214 нових ћебади за одрасле. Вредност ове робе, која је произведена посебно за жртве поплава у Србији, износила је тачно 30.030,36 евра.

У Шамац је пар дана касније одвезен пун комби са преко 1.000 литра воде, 350 кг тестенина, као и 285 мањих и већих пакета која су садржила сапун, шампон, детерџент, средство за чишћење, гумене чизме, гумене рукавице, пумпице за флаше и празне флаше за детерџент, тоалeт папир, памперс, средства против инсеката, папирне ролне за чишћење, лопате, батеријске лампе, радно одело, метле, конзервисану храну, средства за бебе, ћебад и постељину и сличне преко потребне ствари у том тренутку. Вредност ове робе била је преко 5.500,00 евра.

 

– Владимир Влајић (лево), председник СПОЈИ-а, са радницима фирме „Bellutti Planen“ испред камиона фирме „CWA Transporte“ којим је достављена помоћ за породице у Грабовцу –

Помоћ која је достављена жртвама поплава у селу Грабовац код Трстеника произведена је у предузећу „Bellutti Planen GmbH (Белути планен) из Инзбрука, чији је власник Артур Белути (Arthur Bellutti) покренуо производњу 175 душека и 464 ћебади за жртве поплава у Србији, а уз то су му се придружила и партнерска предузећа, па је тако сву помоћ бесплатно са представником СПОЈИ-а одвезло предузеће „CWA Transporte“ (ЦВА транспорте) из Тауера код Инзбрука, чији је возач том приликом био Јозеф Буричић, члан клуба „Точак“ из Инзбрука, који је вредно помагао и на терену када смо помоћ лично достављали у Грабовцу, а предузеће „Eurofoam“ (Еурофоам) уступило је 50 специјалних сунђера за производњу душека.

– Испред царинарнице у Крушевцу –

Што се тиче помоћи која је достављена Шамцу, већи део тог садржаја састоји се од помоћи, коју је донирала фирма Lagerhaus (Лагерхаус) – гумене чизме, лопате, батеријске лампе, радно одело и средства против инсеката, док је фирма Recheis (Рехајс) донирала 350 кг тестенина. Сва ова предузећа у сарадњи са фирмом Белути планен одлучила су да помоћ донирају у склопу хуманитарне акције Омладинске организације СПОЈИ, јер су и претходних година организоване хуманитарне акције у заједничкој сарадњи, између осталог и једна велика акција за српски народ на Косову и Метохији. Помоћ за жртве поплава у Шамцу је такође сакупљена уз подршку фирме DONtravel (ДОН травел) из Вергла која је донирала пре свега средства за хигијену, дезинфекцију и покућство, као и фирма Hollu (Холу) која је донирала детерџент, средства за дезинфекцију, сапун, шампон, и слично, а наравно не сме се заборавити ни помоћ коју су свакодневно доносили донатори СПОЈИ-а.

Помоћ за Трстеник

Путем је све протекло без икаквих проблема, а док је Царинарница Крушевац завршавала неопходну папирологију, искористили смо слободно време како би посетили Лазарев град и Цркву Лазарицу у Крушевцу. У Цркви Лазарици је, по предању, причешћена војска уочи Косовског боја 1389. године. Имали смо такође веома пријатан сусрет са протом Драгим Вешковцем и свештенством у седишту Епархије Крушевачке, када смо као представници Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ примили благодарницу Епископа Крушевачког Господина Давида на чему смо веома захвални, јер нам даје додатне снаге да уз Божију помоћ и даље помажемо угроженом српском народу где год се налазио.

– Душан Драгомировић, Владимир Влајић, прота Драги Вешковац и возач Јозеф Буричић приликом посете седишту Епархије крушевачке –

По завршетку царинске процедуре упутили смо се ка Трстенику где су нас дочекали отац Срђан и ђакон Данијел, који су документовали примљену хуманитарну помоћ у име Српске православне цркве у Трстенику. Након тога одмах смо се сви заједно упутили ка селу Грабовац где смо жртвама поплава лично уручили нове душеке и ћебад за децу и одрасле. Укупно смо помогли 71 породици: породици Саше Јовичића, Мирјане Ристић, Миланка Ђурковића, Велимира Трајковића, Радмиле Милићевић, Ивана Егерића, Милана Лукића, Александра Терзића, Драгана Вукосављевића, Дејана Јовановића, Саше Манчића, Миливоја Бабића, Дениса Милошевића, Бранка Јелаче, Мирослава Вулетића, Зорана Спасојевића, Небојше Радојевића, Здравка Јовановића, Мирослава Радосављевића, Добрице Јовановића, Владе Симоновића, Станке Дашић, Зорана Петрашиновића, Младена Милановића, Споменке Боројевић, Гордане Јаношев, Љубише Живановића, Драгана Здравковића, Јанике Обрадовић, Милорада Петрашиновића, Драгана Петровића, Љубинке Јовановић, Дејана Ђорђевића, Гордане Тодоровић, Свете Ивановића, Зорана Миладиновића, Јасенке Цветковић, Драгослава Мијајловића, Србољуба Драговића, Зорице Палић, Ненада Михајловића, Добринке Петровић, Александра Димитријевића, Лепосаве Пантић, Бобана и Дејана Стојановића, Милосава Гаровића, Саше Јеремића, Мирослава Јовановића, Миодрага Павловића, Стојана Трошића, Слободанке Дамјановић, Милана Пантића, Милана Ђокића, Раденка Ристића, Милице Димитријевић, Новице Стојановића, Хранислава Петровића, Живке Драшковић, Марине Трифуновић, Љиљане Трифуновић, Сање Миловановић, Зорице Тодоровић, Здравка Ристића, Драгомира Пантовића, Небојше Спасојевића, Саше Спасојевића, Добрице Миловановића, Ранка Филиповића, Миодрага Филиповића и Душана Батоћанина.

– Достављање помоћи породици Јовичић на самом улазу у село Грабовац –

Затим смо сви заједно посетили манастир Љубостињу, где смо се у разговору са сестринством манастира духовно окрепили. На овом светом месту смо се поклонили моштима Царице Милице и помолили се за спас српског и свих народа који се тренутно налазе уневољи. Сестринству манастира смо такође оставили помоћ, а затим смо наставили ка Трстенику где су нам за сам крај ове акције отац Срђан и ђакон Данијел показали трстеничку Цркву, која је највећа у крушевачкој епархији, те смо сазнали неколико интересантних података о историји овог Храма.

Помоћ за Шамац

Ка Шамцу је и овог пута све протекло како треба. На граничном прелазу смо неопходну процедуру решили релативно брзо, те смо се упутили ка Српској православној цркви у Модричи, где нас је поново, као и приликом прошле посете Републици Српској, дочекао отац Горан Пањков, који је документовао примљену хуманитарну помоћ у име Српске православне цркве у Шамцу. Одмах по завршетку формалног дела, наставили смо ка Шамцу, где смо сву помоћ истоварили у помоћне просторије Цркве.

– Призор из Шамца –

Приликом истовара нам је помогло неколико мештана Шамца, који су се затекли у Црквеној порти. Сачекали смо да се народ окупи испред Цркве, како би почели са поделом хуманитарне помоћи, коју смо и сада делили лично.

– Истовар помоћи у Шамцу –

Потрудили смо се да сви добију отприлике исту количину помоћи, те смо на крају успели да помогнемо преко 50 породица. За достављање хуманитарне помоћи за Шамац потрошено је тачно 334,00 евра за трошкове транспорта.

– Подела помоћи у Шамцу –

Добровољне новчане донације и наставак хуманитарне акције

Омладинска организација СПОЈИ је одмах првог дана по добијању информације о катастрофалној поплави у Србији и Републици Српској покренула прикупљање добровољних новчаних средстава.

Акција прикупљања добровољних донација за жртве поплава у Србији и Републици Српској трајала је два месеца. Завршена је 16. јула 2014. године, али уколико неко жели и даље да донира за жртве поплава то ће наравно бити могуће, јер свакодневно прикупљамо донације за српски народ на Балкану који је социјално угрожен.

– Александер Рогић (са заставицом) и возач Милош Никодијевић са мештанима Шамца испред шамачке Цркве –

Укупно је до завршетка акције прикупљања донација сакупљено 15.653,13 евра. Очекује се уплата донације у висини од 3.000,00 евра од хуманитарне журке коју је организовала дискотека „Aftershave“ из Инзбрука, као и још неколико мањих најављених донација.

Од прикупљених донација је издвојено 1.713,39 евра за трошкове транспорта 7 хуманитарних пошиљки чија је укупна вредност износила преко 75.445,36 евра, а које смо доставили Смедеревској Паланци, Модричи, Параћину, Трстенику и Шамцу. Уз Божију помоћ, моћићемо са укупно 17.000,00 евра прикупљених донација да наставимо хуманитарну акцију за жртве поплава у Србији и Републици Српској током летњег периода. Планирано је да помогнемо 9-10 породица од којих су 3-4 из Србије и 3 из Републике Српске. Тим, најугроженијим породицама, ћемо купити грађевински материјал, белу технику, кревете и другу помоћ, која би им колико-толико помогла да поново стану на своје ноге и да зиму дочекају у својим топлим домовима.

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима, члановима и свим људима добре воље, који су се од првог часа укључили у велику хуманитарну акцију СПОЈИ-а и тако показали велику љубав према свом народу у Отаџбини који је погођен од катастрофалних поплава, као и свим аустријским пријатељима, другим народима и бројним предузећима као што су на пример „TiroliaSpedition“, „Bellutti Planen GmbH“, „Eurofoam“, „GEJenbach“, „DONtravel“, „WaldeSeifen“ који су се с љубављу одазвали позиву да помогну жртвама поплава у Србији и Републици Српској. Посебно захваљујемо СПЦО Инзбрук и оцу Видославу Вујасину, који нам је од првог дана био велика подршка у овој великој хуманитарној акцији, али и свим другим свештеницима који су нас дочекали и помогли нам на терену приликом достављања помоћи и проналажења најугроженијих породица.

У нади да ће српски народ након ових поплава да се обожи, сложи и умножи, како би што јачи изашао из ових невоља, позивамо Вас да се и убудуће укључите у хуманитарне акције Омладинске организације СПОЈИ и да тако покажемо свету како је српски народ увек сложан, не само за време великих непогода!

СЛОГА БИЋЕ ПОРАЗ ВРАГУ!

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ

>> ФОТО ГАЛЕРИЈА ТРСТЕНИК 

>> ФОТО ГАЛЕРИЈА ШАМАЦ

Донације за социјално угрожене српске породице на Балкану можете у сваком тренутку уплатити путем званичног жиро рачуна организације, као и путем следећих начина:

TIROLERSPARKASSEBANKAGINNSBRUCK
BLZ
(број банке): 20503
IBAN
: AT482050303300678129
BIC
: SPIHAT22XXX
VERWENDUNGSZWECK
(сврха): donacijazaSrbenaKosmetu / uRS / uSrbiji / …

EMPFÄNGER (прималац): JugendvereinSPOJI

– Путем SOFORTÜBERWEISUNG (без регистрације директно путем интернета): на нашем сајту са леве стране

– Путем WESTERN UNION – контактирајте нас: uprava@spoji.org

– Директно код наших представника у Аустрији, Немачкој и у Србији

– Контакт: uprava@spoji.org

– Више информација: www.facebook.com/spoji.org

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности