СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

„СПОЈИ“ помогао поплављенима у Свилајнцу, Параћину и Трстенику

– Помоћ је достављена и породици Шукунда из Свилајнца –

|| ФОТО ГАЛЕРИЈА, РАЧУНИ И ПОТВРДЕ ||

Српска православна омладина Инзбрук – „СПОЈИ“ је у мају, чим је сазнала за историјске поплаве на подручју Србије и Републике Српске, покренула хуманитарну акцију прикупљања добровољних новчаних донација, као и прикупљање материјалне прве помоћи за поплављена подручја.

Тако је у мају и јуну у оквиру седам (7) хуманитарних пошиљки лично испоручена материјална прва помоћ у вредности од више од 75.445,36 евра Смедеревској Паланци, селу Грабовац код Трстеника, манастиру Љубостиња, Параћину, Свилајнцу, Шамцу и Модричи.

Поред тога су у хуманитарној акцији прикупљане добровољне новчане донације од средине маја до почетка августа. Укупно је сакупљено тачно 18.791,46 евра од којих је у вредности од тачно 17.258,94 евра купљена и лично испоручена помоћ за 11 породица у Србији и Републици Српској, док је за путне трошкове допремљене помоћи потрошено 2.005,94 евра.

 

Poplava 2014

Poplava 2014

poplava2014

– Набавка помоћи за породицу Миљковић из Свилајнца –

Српска православна омладина Инзбрук – „СПОЈИ“ је почетком августа 2014. године посетила породице Миљковић и Шукунда из Свилајнца, породицу Ђорић из Параћина и породице Јовановић и Јовичић из села Грабовац код Трстеника како би им купила и лично испоручила помоћ у укупној вредности од 8.555,94 евра. Путни трошкови за доставу те помоћи износили су 43,48 евра.

Прва станица ове хуманитарне акције био је Свилајнац где смо помоћ купили породицама Миљковић и Шукунда.

poplava2014

poplava2014

poplava2014

– Код породице Миљковић у Свилајнцу –

Породица Миљковић броји четири (4) члана породице: отац Мирослав (50 год), мајка Горица (45), син Александар (17) и ћерка Марта (7). Мирослав је грађевинар на бироу, тако да тренутно ради с времена на време када се пронађе посао, док Горица ради у фирми „Беко“, али су у тренутку наше посете сви били на колективном неплаћеном одмору због штете од поплава. Сви живе у приземној кући која је страдала од поплава, а док не санирају штету биће код таште.

Породици Миљковић смо у Свилајнцу купили фрижидер, шпорет, усисивач, намештај и грађевински материјал у укупној вредности од 1.784,79 евра.

poplava2014

poplava2014

– Набавка помоћи за породицу Шукунда из Свилајнца –

Затим смо у Свилајнцу посетили и петочлану (5) породицу Шукунда: отац Милан (36 год), мајка Љиљана (36), деца Лука (12), Марија (10) и Милица (4). Милан ради у фирму „Елокс“ у Свилајнцу, а 1995. године је за време „Олује“ избегао из Хрватске, те је свој нови дом пронашао у Србији. Љиљана не ради, а 1992. године морала је да напусти Сребреницу, те се настанила у Свилајнцу. До мајских поплава су 14 година живели код тетке у Свилајнцу, пошто она ради и живи у Француској. Њихова тетка је брзо успела да санира штету на кући и гаражи, док је породица Шукунда остала без свог намештаја, беле технике и осталих битних ствари.  Пошто њихова тетка иде у пензију и враћа се у Србију, они су морали да потраже ново привремено поткровљење док себи не обезбеде стални смештај, те су привремено смештени у селу Грабовац код Свилајнца код њихових кумова који такође живе у иностранству.

poplava2014

poplava2014

– Испред куће породице Шукунда у којој су живели до мајских поплава –

Породици Шукунда смо обезбедили фрижидер, шпорет и намештај у укупној вредности од 2.206,91 евра, како би надокнадили штету коју су претрпели у мајским поплавама, а постоји могућност да им ускоро буде уступљен мали плац у близини куће у којој су боравили до поплава на којем би могли да саграде своју кући чиме би било решено њихово стамбено питање на дуже стазе.

poplava2014

poplava2014

– Код породице Ђорић у Параћину –

Следећа станица био је Параћин где смо посетили шесточлану (6) породицу Ђорић: деда Мирољуб (75 год), баба Дивна (62), отац Саша (43), мајка Селена (38), деца Тијана (18) и Томислав (17). Родом су из Урошевца на Косову и Метохији, а до рата су живели у Гњилану. Од 1999. године су живели привремено у Бољевцу док се 2000. године нису настанили у Параћину код рођака. Саша Ђорић је грађевинар и ради на дневницу, док остали не раде, а деца иду у школу или крећу на факултет.

poplava2014

poplava2014

– Стигла је помоћ и породици Ђорић из Параћина а дизалица је отплаћена и поправљена –

Пошто им је за грађевинске радове, од којих зарађују за живот, потребна дизалица која је била под водом током поплава када се и покварила, уплатили смо Ђорићима 150,00 евра за поправку и 400,00 евра за потпуну отплату дизалице. Поред тога смо им обезбедили и грађевински материјал и плочице у укупној вредности од 1.050,00 евра како би што боље могуће санирали штету од мајских поплава.

Последња станица било је село Грабовац код Трстеника где смо помогли породицама Јовановић и Јовичић.

poplava2014

poplava2014

– Код породице Јовановић из Грабовца код Трстеника –

Породица Јовановић броји шест (6) чланова: баба Зорка (67 год), отац Дејан (40), мајка Љиљана (40), деца Филип (18), Андрија (13) и Теодор (8). Дејан ради хонорарно у КУД-у „Запис“, док Љиљана ради у продавници где зарађује око 20.000 динара (око 170,00 евра) месечно. Јовановићима смо обезбедили намештај који су изгубили у поплавама у укупној вредности од 1.478,26 евра.

poplava2014

poplava2014

– Истовар помоћи која је стигла породици Јовановић (на слици видљиви само нови делови за дневну собу) –

У Грабовцу код Трстеника смо такође обишли и петочлану (5) породицу Јовичић: отац Саша (36), мајка Марија (29), деца Алекса (10), Страхиња (5) и Вања (1). Саша ради у ЈКСП-у Трстеник, док Марија не ради. Њихова кућа је била прва на удару поплава и мало је фалило да буду скроз потопљени. Купили смо им намештај, кухињу, замрзивач, аспиратор, грејалицу, комбиновани шпорет, венецијанере и делове за купатило у укупној вредности од 1.485,98 евра.

poplava2014

poplava2014

poplava2014

– Обилазак породице Јовичић из Грабовца код Трстеника и куповина помоћи –

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима, члановима и свим људима добре воље, који су се од првог часа укључили у велику хуманитарну акцију СПОЈИ-а и тако показали велику љубав према свом народу у Отаџбини који је погођен од катастрофалних поплава, као и свим аустријским пријатељима, другим народима и бројним предузећима који су се с љубављу одазвали позиву да помогну жртвама поплава у Србији и Републици Српској. Посебно захваљујемо Канцеларији за помоћ жртвама поплава у Свилајнцу, огранку покрета „Косовски божури“ са Космета у Параћину, као и свештенству Цркве у Трстенику и представницима Хуманитарне организације „Срби за Србе“ из Трстеника, који су нам помагали у припреми и реализацији ове хуманитарне акције.

Уједно желимо да подсетимо да не требамо помагати само у катастрофалним ситуацијама за које сматрамо да су ванредне, већ да добра дела чинимо увек и на сваком кораку, јер се српски народ нажалост налази константно у ванредној ситуацији у поређењу са западним светом где више од 4 милиона нашег народа живи – сетимо се само српског народа на Косову и Метохији и у Хрватској у Крајини где се сваког дана бори за опстанак, сетимо се скоро милион Срба на Балкану који живе у Србији и региону на ивици сиромаштва!

НЕ ОКРЕЋИМО ГЛАВУ! ПОМОЗИМО!

Српска православна омладина Инзбрук – „СПОЈИ“

Донације за угрожене породице у источној Србији можете уплатити путем званичног жиро рачуна организације, као и путем следећих начина:

TIROLERSPARKASSEBANKAGINNSBRUCK
BLZ
(број банке): 20503
IBAN
: AT482050303300678129
BIC
: SPIHAT22XXX
VERWENDUNGSZWECK
(сврха): Poplava 2014

EMPFÄNGER (прималац): Jugendverein SPOJI

– Путем SOFORTÜBERWEISUNG (без регистрације директно путем интернета): на нашем сајту са леве стране

– Путем WESTERN UNION – контактирајте нас: uprava@spoji.org

– Директно код наших представника у Аустрији, Немачкој и у Србији

– Контакт: uprava@spoji.org

– Више информација: www.facebook.com/spoji.org

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности