СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

„СПОЈИ“ помогао поплављенима у Модричи, Добоју и Шамцу

– Помоћ је достављена и породици Лозић из Модриче –

|| ФОТО ГАЛЕРИЈА И РАЧУНИ ||

Српска православна омладина Инзбрук – „СПОЈИ“ је у мају, чим је сазнала за историјске поплаве на подручју Србије и Републике Српске, покренула хуманитарну акцију прикупљања добровољних новчаних донација, као и прикупљање материјалне прве помоћи за поплављена подручја.

Тако је у мају и јуну у оквиру седам (7) хуманитарних пошиљки лично испоручена материјална прва помоћ у вредности од више од 75.445,36 евра Смедеревској Паланци, селу Грабовац код Трстеника, манастиру Љубостиња, Параћину, Свилајнцу, Шамцу и Модричи.

Поред тога су у хуманитарној акцији прикупљане добровољне новчане донације од средине маја до почетка августа. Укупно је сакупљено тачно 18.791,46 евра од којих је у вредности од тачно 17.258,94 евра купљена и лично испоручена помоћ за 11 породица у Србији и Републици Српској, док је за путне трошкове допремљене помоћи потрошено 2.005,94 евра.

Српска православна омладина Инзбрук – „СПОЈИ“ је 23. августа 2014. године посетила породице Видаковић и Лозић из Модриче, породице Перић и Нешковић из Добоја, као и породице Божановић и Зорановић из Шамца како би им купила и лично испоручила помоћ у укупној вредности од 8.703,00 евра. Путни трошкови за доставу те помоћи износили су 248,19 евра.

 

poplava RS 2014

– Куповина намирница са породицама Лозић и Видаковић у Модричи –

Прва станица ове хуманитарне акције била је Модрича где смо помоћ купили и лично испоручили породицама Видаковић и Лозић.

poplava RS 2014

– Помоћ је достављена и породици Видаковић из Модриче –

Породица Видаковић из насеља Добор у Модричи броји пет (5) члана породице: отац Горан (32 год), мајка Спаса (28) и деца Биљана (7), Мирко (6) и Димитрије (3). Горан ради разне послове по дневници, док Спаса не ради и брине о деци. Примају дечији додатак који износи 105 марака (око 54 евра) месечно, а мајске поплаве су им све однеле осим приземне куће са плочом у којој су живели до поплава. Видаковићи, који су 1991. избегли из Вуковара, тренутно станују у граду код жене код које су повремено радили. Тамо ће становати док не санирају штету на кући.

poplava RS 2014

– Породица Видаковић из Модриче са достављеном помоћи –

Породици Видаковић смо купили плочице, санитарије и остало за купатило, 3m³ песка, грађевински материјал, намештај и основне намирнице у укупној вредности од 2.445,00 евра.

poplava RS 2014

– Трагови од поплаве у кући породице Лозић из Модриче –

Затим смо у Модричи, такође у насељу Добор, помоћ однели четворочланој (4) породици Лозић: отац Ратко (38 год), Александра (36) и деца Вања (13) и Сања (3). Ситуација код Лозића је слична као и код Видаковића, Ратко ради по дневници, док Александра брине о деци. Примају дечији додатак од 35 марака (око 18 евра) месечно, а у Модричи живе од 2007. године.

poplava RS 2014

– Помоћ је достављена и породици Лозић из Модриче –

Породици Лозић смо помогли куповином материјала за купатило, 2m³ песка, грађевинског материјала, леп-топа за Вању, као и основним намирницама у укупној вредности од 975,00 евра.

poplava RS 2014

– Трагови невремена у Добоју и околини –

После Модриче упутили смо се ка Добоју где нас је затекло јако невреме са снажним пљуском и градом, а ситуација је помало подсећала на немиле сцене од поплава, јер су улице биле веома брзо под водом због лоше канализације, али нас ни то није спречило да обиђемо породице у овом граду како би им уручили хуманитарну помоћ.

poplava RS 2014

poplava RS 2014

– Код породице Перић у Добоју –

Прва породица коју смо обишли у Добоју била је трочлана (3) породица Перић: отац Радован (63 год), мајка Славка (63) и син Момчило (41). Од Перића нико не ради, Радован је у пензији од које прима 220 марака (око 113 евра) месечно, а син Момчило од 12. године болује од епилепсије. Живе у приземној кући са поткровљем, на којем живе на сунђеру док потпуно не санирају штету.

poplava RS 2014

– Неколико дана након наше посете купљена помоћ је стигла до породице Перић у Добој – 

Породица Перић је један део успешно и брзо успела да санира уз помоћ Републике Српске, док им је „СПОЈИ“ купио фрижидер, електрични шпорет и лежај на расклапање у укупној вредности од 645,00 евра.

poplava RS 2014

– У разговору са породицом Нешковић у Добоју  –

Друга породица коју смо обишли у Добоју је петочлана (5) породица Нешковић: мајка Зорица (44 год) и синови Славен (16), Синиша (15), Давор (13) и Дарко (9). Зорица ради као чистачица у школи где зарађује око 300 марака (око 154 евра) месечно. Развела се од свог мужа 2012. године јер је био алкохоличар и од тада сама брине за своја четири сина – била нам је права част упознати те младе јунаке. Подстанари су у стану из којег морају до краја године да се селе, те им то додатно отежава ситуацију.

– Неколико дана након наше посете купљена помоћ је стигла до породице Нешковић у Добој – 

Зорици и њеним синовима смо помогли куповином веш машине, шпорета на дрва и намештаја у укупној вредности од 1.276,00 евра у нади да ће им помоћ олакшати и те како тежак живот.

Након престанка невремена смо се упутили ка Шамцу, где смо стигли у вечерњим сатима када се већ смркло, али се хуманитарна акција ипак наставила.

– Кућа породице Божановић у Шамцу –

Прва породица коју смо обишли, како би јој доставили купљену помоћ била је породица Божановић која броји четири (4) члана: отац Митар (68 год), мајка Верица (63), син Миро (39) и ћерка Берислава (30). Митар прима пензију од 370 марака (око 190 евра) месечно, док Берислава и Миро раде по прилици уколико се нађе посао. Током мајских поплава им је приземна кућа била потпуно поплављена, те је штета била веома велика, а док не санирају штету живеће код теткине пријатељице. Током прошлог грађанског рата избегли су из Зенице.

– Помоћ је достављена и породици Божановић из Шамца –

Породици Божановић смо помогли куповином веш машине, комбинованог шпорета и лежаја на расклапање у укупној вредности од 570,00 евра.

– Штета од поплаве у кући породице Зорановић из Шамца –

Последња породица коју смо обишли у оквиру хуманитарне акције за помоћ поплављенима у Републици Српској, била је шесточлана (6) породица Зорановић: отац Милорад (43 год), мајка Александра (37) и деца Радмила (20), Јово (19), Стево (16) и мала Анастасија (6). Милорад ради на надницу док остали проналазе посао по прилици. Примају дечији додатак од 35 марака (око 18 евра) месечно. Веома срдачно смо дочекани код свих породица, али посебно код породице Зорановић која нам је изразила велику захвалност за учињену помоћ, те су пожелели да један од чланова Омладинске организације СПОЈИ буде кум малој Анастасији на црквеном крштењу што смо наравно са великом захвалношћу и прихватили.

– Милорад Зорановић нам показује шта је све оштећено и како намеравају да санирају просторије –

Зорановићима смо помогли куповином столарије за доњи спрат (350 квадрата зида), грађевинског материјала, као и покривањем трошкова за извођење радова у укупној вредности од тачно 2.792,00 евра у нади да ће зиму дочекати у топлим домовима, као и остале породице које је обишао „СПОЈИ“ али и сви који су претрпели штету од поплава.

– Код породице Зорановић у Шамцу –

Српска православна омладина Инзбрук – „СПОЈИ“ још једном захваљује свим пријатељима, подржаваоцима, донаторима, члановима и свим људима добре воље, који су се од првог часа укључили у велику хуманитарну акцију СПОЈИ-а и тако показали велику љубав према свом народу у Отаџбини који је погођен од катастрофалних поплава, као и свим аустријским пријатељима, другим народима и бројним предузећима који су се с љубављу одазвали позиву да помогну жртвама поплава у Србији и Републици Српској. Посебно захваљујемо оцу Горану Пањкову и оцу Стаменку Станковићу, младим свештеницима из Модриче, као и свештенству СПЦ у Добоју и Шамцу, који су нам помагали у припреми и реализацији ове хуманитарне акције.

Уједно желимо да подсетимо да не требамо помагати само у катастрофалним ситуацијама за које сматрамо да су ванредне, већ да добра дела чинимо увек и на сваком кораку, јер се српски народ нажалост налази константно у ванредној ситуацији у поређењу са западним светом где више од 4 милиона нашег народа живи – сетимо се само српског народа на Косову и Метохији и у Хрватској у Крајини где се сваког дана бори за опстанак, сетимо се скоро милион Срба на Балкану који живе у Србији и региону на ивици сиромаштва!

НЕ ОКРЕЋИМО ГЛАВУ! ПОМОЗИМО!

Српска православна омладина Инзбрук – „СПОЈИ“

Донације за угрожене породице у источној Србији можете уплатити путем званичног жиро рачуна организације, као и путем следећих начина:

TIROLERSPARKASSEBANKAGINNSBRUCK
BLZ
(број банке): 20503
IBAN
: AT482050303300678129
BIC
: SPIHAT22XXX
VERWENDUNGSZWECK
(сврха): Poplava 2014

EMPFÄNGER (прималац): Jugendverein SPOJI

– Путем SOFORTÜBERWEISUNG (без регистрације директно путем интернета): на нашем сајту са леве стране

– Путем WESTERN UNION – контактирајте нас: uprava@spoji.org

– Директно код наших представника у Аустрији, Немачкој и у Србији

– Контакт: uprava@spoji.org

– Више информација: www.facebook.com/spoji.org

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности