СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Молитве мира поводом годишњице I и II светског рата

– Оливер Ранисављевић чита делова песме о љубави и миру током завршног дела –

|| ФОТО ГАЛЕРИЈА ||

У петак, 5. септембра 2014. године, у Инзбруку је испред Златног крова у Старом граду одржана комеморација поводом 100 година од почетка Првог светског рата и 75 година од почетка Другог светског рата.

На комеморацији под називом „Никад више рат! Религије за мир“ учествовали су представници Јудаизма, Хришћанства и Ислама, што је представљало први догађај овог типа који је одржан у самом центру града Инзбрука испред главне знаменитости по којој је познат главни град покрајине Тирол – Златног крова.

 

molitve mira

– Владика Тиролски Манфред Шојер отвара комеморацију –

Пет главних верских заједница је прочитало своје молитве са уводним текстовима на различите теме, као што су „градити мир значи сећати се“ (Јеврејска културна заједница), „градити мир значи прихватити кривицу“ (Владика Тиролски Манфред Шојер и хрватска заједница), „градити мир значи праштати“ (мр Херман Хамер, православни Аустријанац у име СПЦ Инзбрук), „градити мир значи почињати изнова“ (имам Самир Реџеповић) као и „градити мир значи стварати правду“ (Евангелистичка црква).

molitve mira

– Водитељи програма Урсула Тајсл-Медерер и Владимир Влајић –

На самом крају је отпевана песма мира на тему „градити мир значи волети“ у којој су поред главних верских заједница учествовали и представници мањих верских заједница које живе у Тиролу.

molitve mira

– мр Херман Хамер чита молитву у име СПЦ Инзбрук –

molitve mira

– Александра Марковић симболично са цветом мира –

Поред мр Хермана Хамера у име Српске православне цркве у Инзбруку на комеморацији учествовали су Александра Марковић, ученица опште гимназије у Инзбруку, Оливер Ранисављевић, члан Управног одбора Српске православне омладине Инзбрук – „СПОЈИ“ и Заједнице Срба Тирол који је на српском и немачком прочитао један део заједничке песме на крају догађаја, као и Владимир Влајић, председник и један од оснивача „СПОЈИ“ који је заједно са аустријском представницом водио програм комеморације и био члан организационог комитета у име СПЦ Инзбрук и Омладинске организације СПОЈИ.

molitve mira

molitve mira

Посебан знак наде представљало је учешће деце и омладине, као и пријатељски односи и сарадња између свих учесника овог јединственог догађаја!

ДА РАТА ВИШЕ НЕ БУДЕ!

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности