СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Др Миша Ђурковић у Инзбруку говорио о значају породице за очување идентитета

|| ФОТО ГАЛЕРИЈА ||

У суботу , 19. октобра 2019. године, у Српској православној цркви у Инзбруку Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ)  је организовала предавање на тему «ДИЈАСПОРА И АСИМИЛАЦИЈА – Значај породице у очувању националног идентитета». Гост- предавач је био др Миша Ђурковић, научни саветник Института за европске студије у Београду, а повод је између осталог био и његова недавно објављена књига „Рат за породицу у Србији“.

 

Присутне су поздравили отац Александар Столић, инзбрушки парох који је један од најзаслужнијих за финализацију процеса око добијања наше цркве у Инзбруку, као и Оливер Ранисављевић, заменик председника СПОЈИ-а, а сви су се сложили да ће без очувања и препорода породице као основне ћелије сваког друштва бити све теже очувати српски духовни, културни и национални идентитет нити ће било који други напредак бити могућ, као и да је породица најважнији чинилац који утиче на спречавање асимилације и на позитивну инклузију. Очување културе, језика, вере и традиције почиње и завршава се управо у породичном миљеу.

– Оливер Ранисављевић, др Миша Ђурковић и отац Александар Столић –

Др Ђурковић је надахнуто говорио о питањима породичног законодавства и породичне политике у Србији, али и проблемима имиграције, расељавања Србије и Републике Српске, као и о борби да се одржи и поспеши процес развоја идентитета нашег народа, како у домовини, тако и у расејању. Он је присутне упознао са бројним, законским, демографским и вредносним процесима и проблемима који постоје у Србији, као и са споровима који постоје око тога у ком правцу усмерити породично законодавство.

У живом разговору са заинтересованом публиком, Миша Ђурковић је више сазнао о ситуацији и проблемима са којима се сусрећу Срби у Аустрији, од незавидног статуса заједнице, преко рестриктивног законодавства Аустрије по питањима интеграције и инклузије, до лошег положаја српског језика, који се овде намеће у форми такозваног „БКС“ чиме се поспешује убрзана асимилација и губитак идентитета деце и младих друге и треће генерације.

Иначе, ово предавање је у сарадњи СПОЈИ-а са СПКД-ом «Просвјета-Аустрија» и господином мр Жељком Малешевићем одржано и 18. и 20. октобра у Бечу и Линцу, а како смо сазнали сва три предавања др Ђурковића била су врло добро посећена и успешна, што показује да српски народ у Аустрији није толико пасиван како се прича, већ је врло заинтересован за горуће проблеме који се тичу нашег народа и спреман је да се укључи у процесе решавања истих.

Као и сви догађаји СПОЈИ-а и овај је имао свој хуманитарни карактер, те је на хуманитарном штанду на којем су сви присутни могли да купе најновију књигу Мише Ђурковића сакупљено и 58,70 евра за социјално угрожене вишедетне српске породице на Балкану!

СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности