СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПОЈИ у ванредним околностима по 20. пут за угрожене породице на Косову и Метохији

|| ЛИСТА ДОНАТОРА || РЕЗУЛТАТИ АКЦИЈЕ САКУПЉАЊА || ФОТО ГАЛЕРИЈА ||

|| РАЧУНИ + ПОТВРДЕ (МДЈ) || РАЧУНИ + ПОТВРДЕ (ВД) || DEUTSCH || КОНТРОЛНА ПОСЕТА 2021. ||

Година 2020. била је за много једна од најгорих у последњих неколико година. За оне мало оптимистичније она се не може ставити у категорију „најгоре“, али је засигурно била једна од најнеобичнијих година у последњих наколико деценија. Пре свега због пандемије коронавируса, која је много тога променила. Нама је умногоме отежала рад, па тако 2020. године по први пут после скоро 10 година нисмо могли лично да испоручимо помоћ за седам (7) породица и Народну кухињу у оквиру наше 20. хуманитарне акције на Косову и Метохији.

Богу хвала, у деценији иза нас смо развили сјајне односе са многим братским организацијама и појединцима, па су нам и овај пут велику подршку пружили пријатељи из Добротворне организације Епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовића“ као и братство манастира Високи Дечани. Без њихове помоћи не би било могуће испоручити помоћ свим породицама, иако ни њима није било лако због пандемије.

Но, упркос пандемије, успели смо у рекордном временском року, од 28. јуна до 28. јула 2020, уз помоћ преко 160 донатора са скоро свих страна света да сакупимо 11.488,35 евра. Од велике помоћи била је и спортска акција подршке нашој хуманитарној акцији коју смо покренули са нашим пријатељима из Инвениес тренинг центра у Петровцу на Млави. А као и сваке године и ове године су нас у нашој акцији подржале многе личности из разних области, удружења, институције као и медији: певач народне музике Иван Кукољ Куки, Јасна Ђуровић са ТВ Прва, фудбалски тренер Владимир Јанковић, глумац Виктор Савић, фудбалер Огњен Короман, глумица Весна Станковић, глумица Јелена Пузић, кошаркаш Тадија Драгићевић, олимпијац Милан Граховац, кик-боксер Ненад Пагонис, водитељ Стефан Поповић, амерички фудбалер Талиб Вајз, Косовски Божури, спортски новинар Димитрије Нишавић, фудбалер Иван Гвозденовић, фудбалер Милан Стојановић, фудбалер Марјан Марковић, ФК Партизан, ТХЦ ла Фамилија, Феђа Димовић из Београдског синдиката, активиста здраве животне средине Никола Поповић, хуманитарац и фризер Жељко Станојловић Кеша, Лортус медија и РТВ Млава из Петровца, РТВ Браничево, Франкфуртске Вести, Радио-телевизија Србије РТС, ТВ Храм, портал Наши у свету, Портал Расејање.инфо, Српско културно удружење Слога Упсала из Шведске, Баварско-српски академски форум из Минхена, Епархија зворничко-тузланска, Делије из Милвокија и Онтарија, Наш начин бенд из Панчева и музички ансамбл Луча.

Што се набавке и испоруке помоћи на Косову тиче у томе нам је помогла братска организација „Мајка девет Југовића“ која је у периоду од краја августа до краја септембра 2020. испоручила помоћ у вредности од 4.742,10 евра за три (3) породице и Народну кухињу.

(1) Породица Стојановић из Новог Насеља: Радојче (47), Наташа (42), Јован (19), Душан (16) и бака Дуња (71). Радојче ради као портир у школи. Поред његових скромних примања, примају и малу пензију његове мајке Дуње. Ово је био први пут да су затражили помоћ од неке хуманитарне организације.

Стојановићима смо обезбедили нове ПВЦ прозоре и врата у вредности од 1.000,00 евра како би кућа губила мање топлоте наредне зиме.

(2) Породица Стојковић из Кусца: Слободан (31), Јелена (24), Марко (29), Драгана (25), Андреј (1), Златко (55), Јаворка (55). Још једна многобројна фамилија која живи заједно у истом домаћинству.

Отац Златко, који болује од артритиса, прима минималац, а Слободан и Марко су запошљени, али као и свуда, плате су врло скромне и не могу се упоређивати са оним у Западној Европи. Примају једино још дечији додатак за малог Андреја. Тако се сналазе од месеца до месеца.

Стојковићима смо купили материјал за опремање новог купатила у вредности од 1.501,00 евра.

(3) Трећа породица на Косову су Симићи из Врбовца: Далибор (37), Сања (33) и Андреја (13). Тренутно мања породица која такође жели да остане на Косову и Метохији и настави да се шири. Једино Сања има стално запослење и примају дечји додатак. Као и у свим породицама, живе у веома тешким финансијским околностима.

С обзиром да тренутно граде сопствени дом, обезбедили смо им додатни грађевински материјал у вредности од 1.000,30 евра.

(4) Народној кухињи у Прековцу, која брине о стотине људи, смо помогли куповином 564 кг пасуља у вредности 1.240,80 евра.

Што се набавке и испоруке помоћи у Метохији тиче у томе нам је помогла братија манастира Високи Дечани која је током јесени 2020. испоручила помоћ у вредности од 6.503,50 евра за четири (4) породице.

(1) Шесточлана породица Ђурић из Осојана: Никола (22), Слађана (20) и мали Дамјан (2) живе с Николиним родитељима и његова три брата и сестром. Нико није запошљен, а добијају минималну подршку државе Србије.

Наша братска организација „Срби за Србе“ недавно им је изградила шталу. Обезбедили смо им додатни грађевински материјал у вредности од 1.498,50 евра. По комплетном завршетку штале могли би да набаве краве и телад и да почну да се баве сточарством.

Планирано је било да пет (5) оваца у вредности од 750,00 евра купимо породици Ђошић из Тучепа у Метохији, којој је крајем јула 2020. вук заклао 23 оваца. Заједно са нашим братским организацијама Фондација Делије и Сви за Космет хтели смо да им обезбедимо свих 23 оваца. Пошто су им наше братске организације већ обезбедиле првих 18 оваца, Љубиша Ђошић је одлучио да пет оваца намењеним његовој породици уступи породици Ђурић из Осојана и тако подржи једну од млађих породица. Ово је заиста леп гест који улива наду у боље сутра и шири позитиван дух и слогу међу нашим људима.

(2) Још једна млада породица су Чукарићи из Велике Хоче: Александар (34), Милка (29), Магдалена (7), Огњен (6) и Вукан (1). Ни код њих нажалост нико није запошљен. Александар је радио у манастиру Високи Дечани, али је морао да престане због коронавирусa.

Наша такође братска организација „Српски центар“ из Беча им гради кућу, а ми смо им обезбедили замрзивач, шпорет на дрва и гарнитуру у вредности од 1.055,00 евра.

(3) Многобројна фамилија Мицић такође из Велике Хоче: Љубиша (57), Далиборка (43), Александра (24), Николија (22), Јелена (18), Јулија (6). Бака Радмила и деда Станиша, који су били жртве напада током Мартовског погрома 2004. године у Метохији, такође живе са њима у истом домаћинству. Нажалост, сви су незапошљени и живе од око 230 евра месечно (социјални и дечји додатак). Поред тога, мајка Далиборка је оболела…

Њима смо уз помоћ дечанске братије обезбедили пећно грејање за предстојеће зиме у вредности од 1.200 евра.

Dubici_Osojane_2021.jpeg

– Дубићи са оцем Јованом испред плаца на којем ће градити своју кућу, фебруар 2021. –

(4) На истом подручју помажемо и младој породици Дубић, коју стварају Леонид (29) и Јасмина (23) из Осојана, који су се недавно узели и у 2021. очекују прво дете. Донедавно су живели у селу Лукавац код Леонидове мајке, браће и сестара, али због недостатка простора привремено су се преселили у мали стан у Осојану. Леонид је тренутно незапошљен, али жели да се бави пољопривредом. Јасмина студира педагогију и ради као учитељица у основној школи у Осојану и прима плату од око 250 евра месечно.

Министарство за повратак жели да им сагради кућу, али услов је да имају свој плац на којем би се градила кућа. Нашли су плац за 4.500 евра и узели кредит од 2.500 евра. Са преосталим износом од 2.000 евра, желимо да им помогнемо да свој сан остваре брже и да се стабилизују у Метохији.

Нажалост, због пандемије коронавируса власник плаца који купују, Србин који живи у Словенији, није долазио у Метохију, те није могла бити извршена примопредаја 2.000 евра које им донирамо за плац. Како се ситуација у вези с пандемијом ни почетком 2021. није много побољшала и власник плаца није могао да дође, решили смо да га питамо да неког свог опуномоћи како бисмо му уплатили новац, а што је најважније како би Дубићи направили огроман корак ка својој сопственој кући где ће основати своју породицу и учврстити корене у Метохији. У томе смо успели тек пред крај фебруара 2021…

Тако 2020. године нисмо, као скоро и увек до сада, лично да обиђемо породице и испоручимо им помоћ, али се искрено надамо да ћемо ускоро у 2021. години моћи да обиђемо породице у „контролној посети“ како бисмо се уверили о завршеним радовима и о наменски искоришћеној помоћи.

Ипак, иако је 2020. година много тога отежала у нашем раду, веома смо радосни што смо у рекордном року, па чак и без многих активности које нисмо могли да организујемо због пандемије, уз подршку бројних донатора са разних страна света успели да сакупимо довољно средстава како бисмо помогли ово седам породица са укупно 13 деце и Народну кухињу.

Знајући да је наша подршка и даље потребна нашем народу на Косову и Метохији, желимо овом приликом још једном да се захвалимо братској организацији „Мајка девет Југовића“ и братији Високих Дечана, без чије помоћи и подршке би испорука помоћи ишла много теже, као и многобројним донаторима на њиховој љубави према онима којима је помоћ најпотребнија, надајући се да ћемо и убудуће моћи да рачунамо на њихов одзив, подршку и добро срце у сличним хуманитарним акцијама које су пред нама.

КАКО РАДИЛИ, ТАКО НАМ БОГ ПОМОГАО!

 

  • УКУПНА ВРЕДНОСТ ПОМОЋИ: 11.245,60
  • ТРОШКОВИ:

– Путни трошкови (гориво, путарине и осигурање) – за контролну посету у 2021: € 111,89

– Банкарски трошкови трансакције средстава за куповину помоћи: € 39,30

ТРОШКОВИ УКУПНО: € 151,19

  • УКУПНА ВРЕДНОСТ АКЦИЈЕ: € 11.396,79

 

  • ОСТАТАК СРЕДСТАВА: 91,56 евра (остаје у СПОЈИ-фонду за Косово и Метохију)

 

Уколико и Ви желите да дарујете добровољни прилог за помоћ социјално угроженим породицама на Косову и Метохији, то можете учинити 365 дана у години путем једног од следећих начина:

МОГУЋНОСТИ ДОНИРАЊА

1.) SPENDENKONTO – EU & Schweiz (ohne Spesen):

Jugendverein SPOJI

IBAN: AT48 2050 3033 0067 8129

BIC: SPIHAT22XXX

Zweck (сврха): Spende Familien in HR / SRB / KiM / Tirol …

2.) PAY PAL DONATE (трошкови / Spesen: 3,40% + 0,35€):

www.spoji.link/paypal/donate

3.) FACEBOOK DONATE (без трошкова / ohne Spesen):

https://spoji.link/FB/donate

Уколико желите да на Фејсбуку покренете сакупљање донација за акције СПОЈИ-а (нпр. поводом Вашег рођендана, …) то можете учинити путем следећег линка (уколико сте корисник Фејсбука):

https://www.facebook.com/fund/spoji.org/

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности