СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Обилазак породица на Косову и Метохији којима је СПОЈИ помогао 2020.

Cukarici_1.jpg

 – Код породице Чукарић којој смо 2020. набавили шпорет на дрва, замрзивач и гарнитуру –

Након једногодишње паузе због пандемије, дошло је време да на терену коначно спроведемо акцију обиласка породица на Косову и Метохији којима смо помогли приликом наше 20. хуманитарне акције за породице на том подручју чија је вредност помоћи износила 11.245,60, а коју смо спровели у дело 2020. године.

Пошто нисмо били у могућности, због мера које су пратиле пандемију, да лично уручимо помоћи породицама, већ смо то препустили нашим пријатељима и саборцима из Добротворне организације „Мајка девет Југовића“ као и монаштву манастира Високи Дечани, са нестрпљењем смо очекивали пут у јужни део наше Србије. етаљан извештај са прошлогодишње хуманитарне акције на Косову и Метохији можете прочитати – ОВДЕ.

Петоро наших чланова нешто после поноћи је 29. маја 2021. кренуло на пут и рано ујутру ушло у нашу јужну покрајину. Нама који смо већ били заиста је недостајао повратак на нашу свету земљу, а они који су први пут били, су заиста са нестрпљењем ишчекивали упознавање за нашим коренима, са оним местима где је све почело, и где се сви нашу путеви завршавају. Након сусрета са нашим пратиоцем у раним јутарњим сатима на тргу у Косовској Митровици, са благословом Кнеза Лазара смо се упутили ка Метохији у обилазак породица. Као и приликом сваког доласка и овај пут нам је донео нека нова искуства јер смо први пут самостално путовали кроз већи део Метохије поред Пећи, ка Дечанима све до Велике Хоче. И заиста је био посебан осећај и доживљај уживати у предивним крајолицима, брда и планина који су нас окруживали и окупирали нашу пажњу уместо да се осврћемо на оне који су окупирали нашу предивну земљу.

Djosici_1.jpg

Djosici_2.jpg

Породица Ђошић – Тучеп, Метохија

Овој породици смо помогли са 5 оваца, а да смо помогли праве људе они су доказали тиме што су овце проследили Ђурићима, комшијама, младом брачном пару. Домаћин је таман стигао са њиве када смо стигли, после послужења прошетали смо по газдинству и видели колико су људи вредни и колико је труда потребно за толико стадо да се узгаја. После кратке приче о немилом догађају када је вук на лето 2020. године заклао чак 23 оваца, наставили смо даљи обилазак у истом крају уз позив да следећи пут свратимо на дуже.

Djurici_KiM_1.jpg

Djurici_KiM_3.jpg

– Штала код Ђурића 2020. године –

Djurici_KiM_2.jpeg

– Опремљена штала породице Ђурић 2021. године –

Породица Ђурић – Осојане, Метохија

Овом младом брачном пару и њиховим родитељима смо помогли да заврше шталу и осавремене је преградом, а они су недуго затим купили своје прво мушко теле, које су након неког времена продали и купили 2 женска телета које планирају да оставе како би могли млеко и сир да производе за сопствене потребе. Такође и стадо оваца које су им Ђошићи проследили се увећало, приликом наше посете заједно са теладима је било на паши. Још две лепе вести су нас дочекале код Ђурића. Једна је да они очекују нову принову сваког часа јер је супруга Слађана трудна, а такође им је Тамара средила кућу и Боже здравља гледаћемо их на телевизији у новом серијалу са Тамаром у акцији. После пријатног разговора пожелели смо им пуно успеха у бављењу пољопривредом са жељом да приликом следеће посете буде још принова.

Dubici_1.jpg

– Код породице Дубић у Лукавцу, где Леонид и Јасмина тренутно живе док им се не изгради кућа –

Dubici_plac.jpg

– На плацу породице Дубић, на којем ће им уз Божију помоћ ускоро бити изграђена кућа –

Породица Дубић – Осојане, Метохија

Овај такође млад брачни пар са својим укућанима је изразио жељу да нас дочека на ручку у знак захвалности за нашу помоћ коју су добили у виду куповине плаца. Пошто још увек чекају на помоћ општине за зидање куће они су одлучили да посеју кукуруз како плац не би стајао неискоришћен. Они такође сваког часа очекују принову, своје прво дете. Ручак је био заиста диван и домаћински, а уз причу са породицом смо сазнали да је супруга почела да ради у амбуланти као медицинска сестра на уговор од три месеца. Као и код свих осталих породица, током разговора смо стекли утисак као да се дуго знамо, као да смо међу својим најближима због свог поштовања и захвалности која нам је указана, да нам сваки пут буде жао што одлазимо. И увек добијемо позив да се вратимо опет…

Lenka_Tot.jpg

– Мала Ленка се обрадовала нашем доласку –

Породица Тот – Осојане, Метохија

Такође смо свратили и код нашег пријатеља и водича по овом делу КосМета Габријела Тота на кратко освежење и преукусне колаче његове супруге. На самом улазу нас је дочекала срдачно, што ћете видети и на сликама, њихова ћерка Ленка чију смо операцију ока помогли са 100 евра у марту ове године. Из приче са Габријелом и његовом супругом Силваном, која иначе ради као медицинска сестра у дому здравља, да је операција протекла у најбољем реду, да је мала Ленка доста боље и да једино оканце мало бежи приликом гледања у сунце, али ускоро иде на контролу па ће се нешто више знати тада.

Stojkovici_1.jpg

– Купатило породице Стојковић 2020. године –

Stojkovici_2.jpg

Stojkovici_3.jpg

– Завршено купатило породице Стојковић 2021. године –

Stojkovici_4.jpg

Породица Стојковић – Кусце, Косово

Породица се од тренутка наше помоћи увећала за једног члана. Помоћ коју смо донирали је искоришћена за опремање новог купатила, а што је за сваку похвалу домаћини су га сами урадили и то веома добро што се може видети и на сликама. Такође су нам кроз причу рекли да су почели самостално да се баве зидарско-фасадерским радовима што ће им доста помоћи у даљем животу и зарађивању за живот.IMG_20210529_184211.jpg

– Мали Вукан Чукарић има јасну поруку – Спојени смо јачи!

Породица Чукарић – Велика Хоча, Метохија

Пред сам сумрак смо обишли породице у Великој Хочи,прво повратнике из Београда што је заиста јединствен случај.

Због превеликих трошкова у односу на зараду овај брачни пар са троје деце је искористио прву прилику да се врати на Космет, кад је пријатељ решио да им да кућу на коришћење. Александар иначе ради при манастиру Високи Дечани око одржавања винограда. Помоћ коју смо уручили већ служи сврси, грејали су се на шпорет током зиме, у замрзивачу је храна, а најбоље је искоришћена и угаона гарнитура на којој слатко спава малени дечак што можете видети на слици. И овде смо такође дочекани домаћински уз мезе и пиће. Александар нам је испричао доста тога занимљивог о Хочи па смо добили позив да приликом следеће посете нас поведе у обилазак свих светиња које се налазе у овом селу од 500 становника.

Micici_KiM_1.jpg

– Код породице Мицић, којој смо као и свим породицама уручили пакет основних потрепштина –

Micici_KiM_2.jpg

– Стефан из СПОЈИ са котаом који смо донирали Мицићима, који треба да се постави до јесени ове године –

Micici_KiM_3.jpg

– Радиатори код Мицића су већ постављени… –

Породица Мицић – Велика Хоча, Метохија

На путу ка овој породици смо се уверили колико је ово место живо, људи су играли тенис, дечица фудбал, старији мештани су шетали…

Глава породице, Љубиша Мицић, није био ту, на путу је у Централној Србији, па су нас дочекали бака Радмила и најстарија ћерка Александра која иначе од недавно ради на одређено време као медицинска сестра. Помоћ у виду пећног грејања је постављена, а котао је остављен да се постави на јесен ове године.

Stojanovici_1.jpg

– Код породице Стојановић –

Породица Стојановић – Ново Насеље, Косово

Ова породица заиста скромно живи иако има једног вуковца, који студира у Косовској Митровици и који не прима стипендију јер отац ради и има плату већу од 100 евра, колики је апсурд и какве везе има стипендија процените и сами…

Прозори и улазна врата које смо им купили још су прошле јесени постављене и домаћини кажу да им то доста значи што се топлоте тиче, а топлину дома смо осетили и ми кроз причу. Доста тога о ранијем животу у општини Липљан нам је испричао домаћин који и сада каже да је у добрим односима са осталим комшијама који су друге националности, а највећи проблем у налажењу посла  је превоз којег нема.

Simici_KiM_0.jpg

Simici_KiM_2.jpg

– Код Симића 2020. и 2021. године, пре и после наше помоћи –

Simici_KiM_1.png

Simici_KiM_3.jpg

– Код Симића 2020. и 2021. године, пре и после наше помоћи –

Породица Симић – Врбовац, Косово

Ову породицу смо помогли грађевинским материјалом што се може видети јер је кућа озидана и сређена. Супруга ради при народним кухињама, а супруг је и тог дана радио на грађевини. Жена каже да им је наша помоћ уз остале доста значила јер је стара кућа била у баш лошем стању за живот…

IMG_20210530_093913.jpg

– Наши чланови у манастиру Грачаница –

Ово хуманитарно путешествије је иначе протекло без икаквих проблема, успели смо да обиђемо неке од наших највећих светиња и споменика – Грачаницу, Високе Дечане, Газиместан… Они међу нама, који су били први пут су били фасцинирани, а сви заједно смо били опчињени природним лепотама ове наше свете земље… Зелени крајолици, шумовита брда, долине пуне винограда, а све оивичено Шаром и Проклетијама на чијим се врховима у даљини још увек види снег.

Decani_2021_1.jpg

– У манастиру Високи Дечани са оцем Петром који нас је и овај пут најсрдачније дочекао –

Оно што је свима нама остао утисак је, да сем таблица на аутомобилима и натписима на радњама, да се сви осећамо као своји на своме и размишљамо колико би сви срећније живели и уживали у свим благодетима ове свете земље да није фактора који су унели раздор међу људе. Наравно да је цео осећај припадању тамо допринело и гостољубље свих домаћина који су нас дочекали као род рођени иако се први пут срећемо.

Gazimestan_2021_1.jpg

– На Газиместану –

То је нешто што нас окрепи и осветла нам душу неком новом топлином коју можда немамо у нашој свакодневници, па просто не може човек да не пожели да се опет врати тамо одакле смо сви потекли. И тек кад одемо тамо, кад прозборимо коју са онима који нам чувају постојбину можемо причати шта нам је Косово и Метохија и колико нам вреди и значи – све остало су само празне приче…

ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!

 

  • УКУПНА ВРЕДНОСТ ПОМОЋИ 20. ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ (спроведена 2020): 11.245,60
  • ВРЕДНОСТ ПОМОЋИ У ОСНОВНИМ ПОТРЕПШТИНАМА ПРИЛИКОМ КОНТРОЛНЕ ПОСЕТЕ 2021: € 180,85
  • ТРОШКОВИ:

– Банкарски трошкови трансакције средстава за куповину помоћи (2020): € 39,30

– Путни трошкови (гориво и путарине) – за контролну посету у 2021: € 111,89

ТРОШКОВИ УКУПНО: €151,19

  • УКУПНА ВРЕДНОСТ АКЦИЈЕ: € 11.577,64

 

Уколико и Ви желите да дарујете добровољни прилог за помоћ социјално угроженим породицама на Косову и Метохији, то можете учинити 365 дана у години путем једног од следећих начина:

МОГУЋНОСТИ ДОНИРАЊА

1.) SPENDENKONTO – EU & Schweiz (ohne Spesen):

Jugendverein SPOJI

IBAN: AT48 2050 3033 0067 8129

BIC: SPIHAT22XXX

Zweck (сврха): Spende Familien KiM

2.) PAY PAL DONATE (трошкови / Spesen: 3,40% + 0,35€):

www.spoji.link/paypal/donate

3.) FACEBOOK DONATE (без трошкова / ohne Spesen):

https://spoji.link/FB/donate

Уколико желите да на Фејсбуку покренете сакупљање донација за акције СПОЈИ-а (нпр. поводом Вашег рођендана, …) то можете учинити путем следећег линка (уколико сте корисник Фејсбука):

https://www.facebook.com/fund/spoji.org/

Прилози у овом чланку

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности