СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Часопис Споји! покренут је на основу одлуке Управног одбора Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ), 17. октобра 2010. лета Господњег, као пројекат на едукативном пољу, на којем је, као и на друштвено-спортском и хуманитарном, активна омладинска и хуманитарна организација СПОЈИ. Назван је „Информативни и интеграциони часопис Споји!“ како се звао до априла 2022. када је одлуком редакције и Управног одбора одлучено да се преименује у „СПОЈИ! – Хуманитарни часопис за културу и образовање“.

Часопис Споји! настоји да информише српску омладину у расејању и у Отаџбини о горућим питањима из области српског језика и писма, српске историје и традиције, српске културе и духовности и да им приближи Србинову светосавску и православну веру, али не само омладини већ и оним мало старијима и искуснијима међу нама.

Из тога произлази да је Споји! још једно додатно оруђе којим је организација СПОЈИ од тренутка стварања часописа појачала и проширила борбу за очување српског националног, културног и духовног идентитета у расејању, баш као и његова братска удружења и пријатељске организације које су помогле овај пројекат, али и оне које ће тек помоћи и укључити се.

Сваки број часописа Споји! посвећен је специјалној тематици, а читаоцима доноси и вести о редовним појединачним активностима српских удружења, као и о активностима које заједно организују и спроводе у саборном духу и братској сарадњи.

У часопису Споји! текстови су написани и на немачком језику, што је веома значајно за интеграцију, али и за то да и остале добронамерне народе с којима делимо туђинску земљу упознамо с нашим деловањем и тако наставимо да исправљамо искривљену слику Србије у свету.

Важно је напоменути да се куповином једног примерка часописа Споји! пружа и директна финансијска подршка хуманитарним акцијама организација које раде на часопису.

Штампајући овај часопис у српској штампарији „Стојадиновић“ у Петровцу на Млави, подржавамо и српску привреду, што нам је веома драго, јер нам је важније да директне користи од часописа има и наш Србин у Отаџбини.

Часопис Споји! излази једном до два пута годишње, и то увек о неком православном празнику. Тиме је ближи алманаху него класичном часопису.

Први број часописа Споји!, под насловом „МЛАДА ИСТОРИЈА МЛАДОГ УДРУЖЕЊА – ДВЕ ГОДИНЕ СПО(Ј)И“, с темом „СПО(Ј)И и српски патриотски сектор НВО“, изашао је 17. априла 2011. лета Господњег, на празник Цвети, што је обележено и свечаном промоцијом у Инзбруку. Тиме је на сцену ступио први српски омладински часопис у Аустрији, који ће се касније проширити и на друге земље Европе.

Од првог броја, подршку у раду на часопису Споји! организација СПОЈИ има од братске Хуманитарне организације „Срби за Србе”, која је помогла у писању текстова, финансијски у штампи првих 370 примерака и дистрибуцији у источној Аустрији.

Други број часописа Споји!, под насловом „Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!“, с темом „Очувајмо ћирилицу!“, изашао је на велики православни празник Крстовдан, 27. септембра 2011. лета Господњег. И тада су у пројекту учествовали Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ), као покретач часописа, и Хуманитарна организација „Срби за Србе“, која је помагала у истој мери као и у првом броју.

У сарадњи организације СПОЈИ, Хуманитарне организације „Срби за Србе“ и Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Беча, организоване су трибине и промоције другог броја часописа у Берлину, Бечу и Инзбруку.

Учешћем у промоцији другог броја у Бечу СПКД „Просвјета“ такође се укључила у овај пројекат, а крајем 2011. лета Господњег родила се идеја да часопис од самосталног пројекта организације СПОЈИ, који помажу братске организације, прерасте у потпуно заједнички пројекат Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ), као идејног творца и покретача часописа, Хуманитарне организације „Срби за Србе“ и СПКД „Просвјета“.

Постигнут је договор о мерама за усавршавање часописа Споји!, као и посебном грбу за часопис, који је активан од 4. броја. Редакција је такође реформисана: именована су три уредника, по један из сваке организације.

Тако су подељене улоге и обавезе у оквиру просветног пројекта, часописа Споји!, а потпуна заједничка сарадња у овом пројекту траје од тренутка када је почела припрема 3. броја, на коме се заједничким снагама ради од садржаја, преко штампе, до дистрибуције. То је пробни период, који је продужен и на припреме за 4. број.

Трећи број часописа Споји!, под насловом „ПОВРАТАК – зашто је важно да се вратимо својим коренима и Отаџбини?“, с темом „Одлив становништва и младих стручњака из Србије и српских земаља у иностранство и одговор на питање како их и зашто вратити у Отаџбину и зашто Србија и српске земље немају будућности без својих младих паметних и вредних глава“, изашао је на Ђурђевдан, 6. маја 2012. лета Господњег. Тада су већ у оквиру овог културно-просветног пројекта радиле Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ), ХО „Срби за Србе“ и СПКД „Просвјета“.

Трећи број био је последњи број часописа Споји! који је изашао без свог грба. Уз труд и идеје три организације које су тада биле укључене у овај пројекат, дизајниран је грб часописа.

Четврти број часописа Споји!, под насловом „ГДЕ СУ СРПСКЕ БЕБЕ?!“, с темом „Бела куга и како се изборити с једним од највећих проблема српског народа данас“, изашао је на Аранђеловдан, 21. новембра 2012. лета Господњег. Тај број важи за један од најбољих у колекцији часописа Споји! не само по квалитету израде већ и по садржају и значају теме. Био је то и први број који је изашао под новим грбом.

У периоду у којем је припреман пети број, место СПКД „Просвјете“ преузело је Студентско-ученичко удружење „ОРНАС“ из Ниша, које се прикључило раду редакције часописа Споји!. После повлачења СПКД „Просвјете“ из пројекта, остало је упражњено њено место уредника. Редакција је одлучила да то место не попуњава, те је број уредника смањен са три на два.

Дакле, у наставку припреме петог броја часописа Споји! учествовали су организација СПОЈИ, ХО „Срби за Србе“ и Студентско-ученичко удружење „ОРНАС“. Захваљујући њиховој братској сарадњи, на Дан Св. цара Константина и царице Јелене, 3. јуна 2013. лета Господњег, у години обележавања 1.700 година од Миланског едикта, изашао је пети број часописа Споји!, под насловом „Шта ћемо оставити у наслеђе будућим генерацијама?!“, с темом „Очување српске културне баштине и традиције“.

Новина у 2013. години јесте интернет презентација часописа Споји!, која је уведена на Никољдан, 19. децембра 2013. лета Господњег и на којој свакодневно можете читати нове и несвакидашње текстове. Редакција часописа Споји!, као и све три организације које заједно раде на овом пројекту, интернет страницом покушавају да појачају борбу за очување српског културног, духовног и националног идентитета, у нади да ће тако, уз подршку читалаца, расти национална свест српског живља у расејању и Отаџбини.

Часопис Споји! је 2013. године по први пут постао део једног научног рада, јер је мр Исабела Пуркарт, садашња новинарка Радио-телевизије Аустрије (ОРФ) из Беча, обухватила и часопис Споји! у оквиру свог магистарског рада на Универзитету у Бечу на тему „Представе о интеграцији и миграцији у оквиру босанско/хрватско/српских штампаних медија у Аустрији“.

Шести број часописа Споји!, под насловом „ВЕКОВНА ПОВЕЗАНОСТ ЦРКВЕ И НАРОДА“, с темом „Светосавски пут као основа за формирање здраве и национално свесне породице“, изашао је на Цвети, 13. априла 2014. лета Господњег. Оно што је значајно за овај број, поред квалитета израде, великом броју аутора, као и значају теме, је то што је уз часопис поводом стогодипшњице Првог светског рата, штампана књига на немачком и српском језику, младог историчара Немање Девића, „1300 Каплара – Ни корака назад“.

Седми број часописа Споји! бавио се тематиком стогодишњице почетка Првог светског рата и изашао је на Цвети 2015. године као једна врста ретроспективног погледа на 2014. годину током које је обележавана ова несрећна годишњица. Ово издање часописа имало је наслов „1914 – 2014. 100 година од избијања Првог светског рата“ и у њему је објављен предговор који је поводом ове годишњице написао др Хајнц Фишер, тадашњи председник Републике Аустрије. Од седмог издања, садржај часописа дели се 50% на српском језику и 50% на немачком језику, а од тада ће излазити само једном годишње што је такође једна значајна промена.

Како је седми број каснио, што због штете коју је претрпела штампарија „Стојадиновић“ што због презаузетости око већих и интензивнијих хуманитарних акција свих учесника у пројекту часописа Споји!, због великих поплава које су задесиле Србију, Републику Српску и цео регион у мају 2014. године, тако су и наредни бројеви изашли са мањим или већим кашњењем. На пример, осми и девети број нису изашли у 2016. години што је било планирано, већ око годину и по дана касније, почетком 2017. године, и то истовремено. Тада је изашао први двоброј часописа Споји! у којем су били обједињени бројеви 8 и 9, са главним темама „СРБИЈА – НАША КУЋА – Шта значи појам Србија за генерације одрасле у дијаспори?“, уз мини-анкету која је спроведена међу млађом популацијом у дијаспори а која је дала одговоре на питање „Шта за Вас у дијаспори представља Србија?“, као и „Српско родољубље и Косовски завет савременог доба“.

Кашњење се нажалост „пренело“ и на јубиларни 10. број, који је по пројектном плану требао да угледа светлост дана до краја 2017. године. То по логици није било могуће, јер су претходна два издања изашла тада, а људских ресурса за квалитетан и сталан редакцијски рад, али и рад на преводима, у том периоду није био могућ, јер је значајан део чланова редакције био одсутан из оправданих приватних разлога, а с обзиром на то да свако од нас ради 100% добровољно, та чињеница морала је да се прихвати. Но, оно што је најбитније јесте да је 10. број коначно изашао, на Ђурђевдан 2019. године, а главна тема посвећена је грађанки Инзбрука Диани Будисављевић (девојачки Обексер), која је у међувремену све познатија у ширем друштву како у Србији и у региону, тако и у Аустрији и средњој Европи. Наслов овог јубиларног издања је „ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЋ (ОБЕКСЕР) – ПРЕЋУТАНА ХЕРОИНА 20. ВЕКА“.

Часопис Споји! је у међувремену постао део још једног научног рада. Тачније, Владимир Влајић, један од оснивача СПОЈИ-а и један од два главна уредника часописа, у оквиру свог магистарског рада на Економском факултету Универзитета у Инзбруку на тему „Истраживање преференција постојећих и потенцијалних српских купаца часописа „Споји!“ у Аустрији – Емпиријска анализа уз помоћ конџојнт-анализе“ ставио је часопис Споји! као економски објекат у центар статистичко-маркетиншког истраживања, а уједно истражује ставове српског народа у Аустрији.

Не треба прећутати податак да је „СПОЈИ! – Хуманитарни часопис за културу и образовање“ поред часописа „Србин Американац“ с краја 19. века, и часописа „Амерички Србобран“ с почетка 20. века, једини међу три часописа у историји српске емиграције, који је покренут од младих српских интелектуалаца, а први часопис такве врсте на територији Аустрије, Немачке и Швајцарске.

Ово је кратак опис његовог досадашњег историјата, а како ће он изгледати убудуће, време ће најбоље показати…