СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Број 10: ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЋ (ОБЕКСЕР) – Прећутана хероина 20. века

Ово издање, које је требало да изађе много раније а о разлозима померања термина прочитајте у рубрици „О ЧАСОПИСУ“, је посвећено Диани Будисављевић (девојачки Обексер), вероватно једној од најхрабријих жена 20. века, која је из усташких логора током Другог светског рата спасила преко 10.000 деце српске-православне вере, а прећутана је до пре неко лико година, тако да се за њу данас нажалост не зна онолико колико би се вероватно требало знати.

Из тог разлога смо овом издању наденули наслов „ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЋ (ОБЕКСЕР) – ПРЕЋУТАНА ХЕРОИНА 20. ВЕКА“, а које смо одавно планирали и с намером желели да баш 10. јубиларно издање буде посвећено овој храброј Аустријанки из Инзбрука. Тако можете у главној рубрици да прочитате текстове многих особа које су допринеле да се у њиховом окружењу, али и шире, више чује и сазна о Диани Будисављевић и њеним сарадницима, а који пишу о томе како су први пут чули за њу, како су је боље упознавали, или шта су све учинили, како би се њен лик и њено дело отргли од заборава.

Такође, и у овом броју смо се потрудили да часопис Споји! буде отприлике у односу 50/50 на немачком и српском језику, како бисмо пружили могућност и осталим народима који живе на тлу Аустрије, Немачке и Швајцарске да се упознају са темама које обрађујемо у часопису Споји!, што је један од предуслова за боље разумевање наших људи и њихову лакшу интеграцију у тим земљама.

И у овом броју, као и у претходним, наћи ћете рубрику „УМРЕЖАВАЊЕ“, у којој можете читати о активностима Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ, Хуманитарне организације „Срби за Србе“ и Студентско-ученичког удружења „ОРНАС“, која је у овом издању испала мало опширнија с обзиром на то да је ово издање каснило а да нисмо желели да изоставимо нека од дешавања, која су се у том периоду дешавала.

Неизоставни део нашег часописа постале су рубрике, „ИНТЕРЕСАНТНО!“, „ИНТЕГРАЦИЈА“, „КУЛТУРА“, „ИСТОРИЈА“ и „ПРАВОСЛАВЉЕ“ које такође можете прочитати и на немачком језику.

Поручите једно од издања часописа „Споји!“ путем е-поште casopis@spoji.org и помозите тако социјално угрожене вишечлане породице на Балкану и болесну децу у Тиролу!

СВА ИЗДАЊА ЧАСОПИСА