СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

БРОЈ 12: КОСОВО И МЕТОХИЈА: Од Косовског завета до његове данашње и будуће вредности за српски народ

Поштовани читаоци, драги пријатељи, донатори и чланови наших организација,

Пред Вама је 12. број нашег часописа „СПОЈИ! – Хуманитарни часопис за културу и образовање“. Ово је друго издање нашег часописа у 2022. години, што нас изузетно радује. Као главну тематику овог издања изабрали смо наше вољено Косово и Метохију.

Ова тема је до сада била незаобилазна и у претходним издањима, као део редовних рубрика, али и као главна рубрика 8. издања, које је изашло као двоброј, а односило се на Косово и Метохију. Ипак, Косово и Метохија у нашем раду заузимају једну од централних улога и то од самог почетка постојања како Српске православне омладине Инзбрук (СПОЈИ) тако и Хуманитарне организације „Срби за Србе“.

Идеја за оснивање СПОЈИ-а родила се 2008. године након једностраног проглашавања независности наше јужне Аутономне покрајине, како бисе помогло преосталом српском народу који је постао мањина у својој држави. Наредне 2009. године нас деветорица оснивача од којих је најмлађи имао 15 а најстарији 20 година, на празник Цвети добили смо од тадашњег Епископа средњоевропског Господина Константина и тадашњег пароха инзбрушког оца Видослава Вујасина благослов за оснивање. Само пар месеци након тога уз логистичку подршку братије манастира Високи Дечани и Црвеног крста Петровац на Млави спровели смо у дело једну од наших највећих хуманитарних акција за народ и децу на Косову и Метохији. Од тада па до данас, већ преко 13 година сваке године организујемо најмање једну већу хуманитарну акцију за угрожене вишечлане породице на Косову и Метохији на годишњем нивоу. Исто је случај са нашом браћом и сестрама из Х.О. „Срби за Србе“ са којима братски сарађујемо од самог почетка нашег постојања. Имали смо и неколико заједничких хуманитарих акција, а већ неколико година су укључени и у редакцији часописа Споји!.

Поред свега тога беспотребно је трошити речи на то какви се притисци врше на наш народ и Србију како бисе признала независност такозване „Републике Косова“. Ти притисци су се несумњиво енормно појачали у протекле две до три године, тако да смо одлучили да овај 12. број посветимо управо нашем Косову и Метохији, како бисмо покушали да прикажемо макар делић значаја, које оно има за наш народ у матици и широм дијаспоре. У оквиру главне рубрике моћи ћете да прочитате текстове који се односе на порекло назива Косова, преко осврта на Косовски завет, све до погледа на живот српског народа на Косову и Метохији раније и сада. Уз то смо спровели једну мању анкету у оквиру које смо нашим пријатељима широм Европе и света поставили питање „На шта вас прво асоцираjу речи Косово и Метохија и какав значај оно има за вас?

Поред главне рубрике, у овом броју моћи ћете да читате текстове у рубрикама ПРАВОСЛАВЉЕ, ИСТОРИЈА, КУЛТУРА, ДРУШТВО и ИНТЕГРАЦИЈА.

Као и у ранијим издањима смо се потрудили да часопис Споји! изађе двојезично на немачком и српском језику,  како бисмо пружили могућност и осталим народима који живе на тлу Аустрије, Немачке и Швајцарске да се упознају са темама које обрађујемо у часопису Споји!, што је један од предуслова за боље међусобно разумевање и повећања емпатије међу народима.

                С поштовањем,

Редакција часописа Споји!

Поручите једно од издања часописа „Споји!“ путем е-поште casopis@spoji.org и помозите тако социјално угрожене вишечлане породице на Балкану и болесну децу у Тиролу!

СВА ИЗДАЊА ЧАСОПИСА