СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Број 11: ПРАВОСЛАВЉЕ, КОВИД И ВАКЦИНАЦИЈА – Шта је становиште Православља?

Поштовани читаоци, драги пријатељи, донатори и чланови наших организација!

Радује нас што je изашло, сада већ, 11. издање часописа Споји!, првог српског часописа на немачком говорном подручју, који је покренут од омладине за омладину, али и за оне мало старије и искусније међу нама. У оквиру припрема за ово издање, донели смо одлуку о промени пуног назива часописа, који је од покретања у октобру 2010. године носио назив „Информативни и интеграциони часопис Споји!“, а од сада ће се звати „СПОЈИ! – Хуманитарни часопис за културу и образовање“.

Од претходног, јубиларног, издања прошао је дужи период. Иако бисмо волели да часопис излази чешће, а најмање 1-2 пута годишње, то нажалост не можемо увек постићи због бројних других обавеза, које свако од нас има, како на приватном, тако и на пословном и професионалном плану. Сви се ми овом делатношћу бавимо 100% добровољно, а поред редакцијских обавеза у оквиру пројекта часописа, зацртали смо себи много других циљева и пројеката у оквиру наших организација.

У међувремену нас је од фебруара 2020. године задесила пандемија изазвана вирусом корона. Довела је до много промена у функционисању свакодневног живота, било је безброј „затварања“ и ограничења, те се на крају све одужило и док састављамо ове редове пандемија званично још увек траје. Многима међу нама се чини, као да је појела 2020. и 2021. годину, а још није најјасније како ће све то изгледати у текућој 2022. години. Најгоре је то што је овај вирус однео превише живота. Међу жртвама је било и много познатих личности, а многи међу нама су нажалост изгубили неког из своје фамилије или неког од блиских пријатеља. Нажалост има и оних, који су прележали вирус, али се ни после неколико месеци нису 100% опоравили и трпе последице од ковида-19.

Током пандемије једна тематика је сигурно доминирала – вакцинација. Ми нисмо стручњаци из области медицине и сматрамо да сваком треба бити дата слобода избора да сам одлучи да ли хоће да се вакцинише, и уколико хоће, коју ће вакцину изабрати уколико постоји могућност избора. Као православни Хришћани размишљали смо да ли постоји (јединствен) став наше Православне цркве поводом питања вакцинације, али нас је занимало и шта разни верујући доктори медицине мисле о овој тематици. Посебно нас, који се налазимо у Аустрији, која је као једна од ретких земаља на свету, а једина на Западу, донела одлуку о увођењу обавезне вакцинације за све грађане. Како ће се ово питање на крају завршити у Аустрији у тренутку писања ових редова није најјасније…

Бројни доктори до којих смо дошли, због превеликих обавеза у оквиру ковид режима у болницама у којима раде, нажалост нису стигли да напишу ауторске текстове за ово издање, што наравно потпуно разумемо. На овом месту им исказујемо највеће поштовање и неизмерну захвалност на њиховој свакодневној борби и пожртвованости! Зато смо одлучили да Вам у оквиру главне рубрике овог издања, чији је наслов „ПРАВОСЛАВЉЕ, КОВИД И ВАКЦИНАЦИЈА – Шта је становиште Православља?“, представимо текстове бројних православних црквених великодостојника и људи из света Православља. Између осталог моћи ћете да прочитати интервјуе Његове Светости ПатријархаСрпског Господина Порфирија и Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја или нпр. опширнији текст православног новинара Кирила Александрова.

Поред главне рубрике, у овом броју моћи ћете да читате текстове у рубрикама КУЛТУРА, ИСТОРИЈА, ИНТЕГРАЦИЈА, ДРУШТВО, ОРГАНИЗАЦИЈЕ, као и ИНТЕРВЈУ.

Као и у ранијим издањима смо се потрудили да часопис Споји! изађе двојезично на немачком и српском језику,  како бисмо пружили могућност и осталим народима који живе на тлу Аустрије, Немачке и Швајцарске да се упознају са темама које обрађујемо у часопису Споји!, што је један од предуслова за боље међусобно разумевање и повећања емпатије међу народима.

С поштовањем,

Редакција часописа Споји!

 

Поручите једно од издања часописа „Споји!“ путем е-поште casopis@spoji.org и помозите тако социјално угрожене вишечлане породице на Балкану и болесну децу у Тиролу!

СВА ИЗДАЊА ЧАСОПИСА