СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Број 7: 1914 – 2014. 100 година од избијања Првог светског рата

Српска православна омладина Инзбрук – „СПОЈИ“, Студентско-ученичко удружење „ОРНАС“ из Ниша и Хуманитарна организација „Срби за Србе“ успешно су завршили седмо издање часописа „СПОЈИ!“ које носи наслов „1914 – 2014. 100 година од избијања Првог светског рата – ретроспективни поглед на 2014. годину“.

Залагања Српске православне омладине Инзбрук – „СПОЈИ“, као оснивача овог часописа, као и њених братских организација које учествују у овом пројекту, која између осталог имају за циљ да спајају народе, а поготово Србе и Аустријанце, састоје се и у томе да не прећуткујемо „тамне мрље“ наше заједничке историје, већ да их представимо нашим читаоцима, како би свако за себе могао да донесе закључке на којима би учио из историјских грешака. Зато је било неопходно да се бистрим погледом, погледа сто година иза себе, како би се извукле поуке из догађаја који су обележили претходни век. Пошто историја није једноставно прошлост, потребно је писати о историјским темама и разматрати учињене грешке у прошлости, у супротном прети нам опасност да нам се историјске грешке по ко зна који пут понове у будућности.

Ово издање посебним чине две ствари: часопис је отприлике у односу 50/50 на немачком и српском језику и од овог броја уведена мини-анкета која се бави питањима у вези узрока и последица избијања Првог светског рата.

Посебно се захваљујемо Министарству спољних послова Р. Србије – Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и Граду Инзбруку који су омогућили да успешно реализујемо седмо издање часописа „СПОЈИ!“.

Пишу: Проф. др Тања Крауст, проф. др Волфганг Рорбах, мр Александер Легнити, академик Матија Бећковић, мр Радован Калабић, Роберт Гокл, Немања Девић, Драгослав Бокан, Стеван Мартиновић, Милош Павловић, Филип Пејковић, Јован Алексић, …

Тираж: 500 примерака

Поручите једно од издања часописа „Споји!“ путем е-поште casopis@spoji.org и помозите тако социјално угрожене вишечлане породице на Балкану и болесну децу у Тиролу!

СВА ИЗДАЊА ЧАСОПИСА