СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Кратак поглед СПО(Ј)И-а на 2011. годину

Дошло је време да се резимира и 2011. година, коју смо оставили иза нас. Година у којој су наши чланови били веома активни на хуманитарном, просветном и друштвеном пољу, на којима делује Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И. Успешно су планиране и спроведене у делу многобројне акције, како појединачне, тако и оне у братској сарадњи са нашим братским организацијама широм света. Успостављени су нови контакти, а учвршћени већ постојећи, који су остварени од самог оснивања удружења из алпске покрајине Тирол у Аустрији, а поред тога су покренута два нова и веома битна пројекта, али све ово уз велики труд и пожртвованост сваког појединог члана удружења СПО(Ј)И, како пуноправног члана, тако и сваког члана донатора.

Да би добили мало детаљнији преглед свега урађеног у 2011. години, да се осврнемо мало и на статистичке податке:

У 2011. години, чланови СПО(Ј)И успели су да у дело спроведу више од 45 акција, од којих су 21 на хуманитарном, 13 на просветном и 11 на друштвеном пољу. У свим овим акцијама прешли су преко 13.440 километара, како би помогли српској деци и српском народу на просторима бивше Југославије и широм Европе, како у хуманитарном погледу, тако и у просветно-друштвеном.

Како би добили преглед свих спроведених акција у 2011. години, још једном ћемо их за Вас издвајамо:

1. Пројекција филма „Свети Николај српски“

2. Хуманитарна помоћ за Свилајнац

3. Представљање штанда српске уметнице Ангелине Андровић Градишник на међународном сајму савремене уметности у Инсбруку

4. Хуманитарна помоћ за Петровац на Млави

5. Учешће на Осмомартовској прослави КУД-а „Острог“ у Инсбруку

6. Организација и учешће на Другом Сабору српских удружења средње Европе

7. Предавање на немачком: Историја и будућност Косова и Метохије

8. Хуманитарна помоћ за Параћин

9. Отварање изложбе српске уметнице Ангелине Андровић Градишник у Бечу

10. Промоција првог броја часописа „Споји!“

11. Обележавање Крсне славе Цвети и двогодишњице оснивања удружења

12. Интеграциона изложба „Austria meets Serbia“ у Бечу

13. Предавање проф. др Волфганга Рорбаха у Бечу

14. Предавање мр Радована Калабића у Инсбруку

15. Помоћ за породицу Нисић са Космета

16. Помоћ за МНК „Кордун Крњак“ са Кордуна

17. Учешће на хуманитарном фудбалском турниру у Словенији

18. Гостовање теквондоиста Србије у Инсбруку

19. Посета народног Сабора у Салфелдену

20. Учешће на 2. Видовданским сусретима младих у Тиролу

21. Предавање на немачком „SERBIA – BALKAN BEAUTY“

22. Обележавање Крсне славе Храма рођења Св. Јована Крститеља у Инсбруку

23. Помоћ у изградњи парохијског дома у Кузмину

24. Посета представе „На извору“ у Великом Лаолу

25. Склапање сарадње са институцијама из Петровца на Млави

26. Видовданска хуманитарна акција на Косову и Метохији

27. Помоћ за проф. Вујић из Пожаревца

28. Помоћ за вишедетне породице у Каменову

29. Одржавање викенда поводом очувања ћирилице у Инсбруку

30. Промоција другог броја часописа „Споји!“ у Бечу

31. Помоћ за ФК „Борац“ из Великог Лаола

32. Предавање проф. др Волфганга Рорбаха у Инсбруку

33. Промоција другог броја часописа „Споји!“ у Берлину

34. Учешће на Антифашистичкој шетњи у Инсбруку

35. Учешће на „35. Квизу знања и 9. ревији културе српске деце у Аустрији“

36. Помоћ породицама у Лесковцу и у селу Стубла

37. Аустријска премијера филма КЛЕТВА

38. Први наступ „ФК Споји!“ на једном турниру

39. Учешће „ФК Споји!“ на хуманитарном турниру

40. Хуманитарна помоћ за Северну Србију

41. Прва прјатељска утакмица „ФК Споји!“

42. Хуманитарна помоћ за манастир Будисавац на Космету

43. Хуманитарна акција у Крајини заједно са Х.О. „СРБИ за СРБЕ“

44. Успешно залагање у представљању Србије на WELTFEST

45. Успешна иницијатива за доделу Ордена II степена града Инсбрука Диани Будисављевић

46. Посета прославе поводом 75. годишњице ФК „Борац“

47. Успешна сарадња са компанијом „Веолиа транспорт – Литас а.д. Пожаревац“

48. Хуманитарна акција на Косову и Метохији заједно са Х.О. „СРБИ за СРБЕ“

 

Поред свега већ написаног, треба напоменути да је успешно покренут и објављен први српски омладински часопис у Аустрији, који носи назив „Споји!“ и који је у 2011. години изашао у два броја – први на тему „СПО(Ј)И и српски патриотски сектор НВО“, други на тему „Очувајмо ћирилицу!“ – овај пројекат омладинског удружења СПО(Ј)И представља пројекат на просветном пољу нашег удружења, у којем учествује и братска Хуманитарна организација „СРБИ за СРБЕ“ од првог броја, која нам пружа братску подршку у маркетингу и дистрибуцији, а верујемо да ће се сарадња у оквиру часописа проширити у наредној години и да ће се активно укључити још више братских организација.

Поред пројекта на просветном пољу, покренут је и пројекат на друштвеном пољу, тј. фудбалска секција Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, под називом „ФК Споји!“, а на хуманитарном пољу су покренута три фонда и два дугорочна пројекта: фонд за Крајину, фонд за Косово и Метохију и фонд за српске земље и помоћ у изградњи Храмова СПЦ, као и пројекат у помоћи за обнављање Цркве у селу Булатовац у општини Прокупље и пројекат у адаптирању и обнављању зграде за особе социјалног случаја и избегла и интерно расељена лица у Петровац на Млави.

Веома нам је важно да издвојимо постигнут успех у иницијативи за постхумну доделу Ордена II степена града Инсбрука великој хероини Диани Будисављевић, која је током Другог светског рата спасила 12.000 српске, јеврејске и ромске деце из усташких логора смрти, коју смо покренули заједно са Антифашистичким покретом покрајине Тирол, а коју је 22. септембра 2011. године једногласно прихватила свака странка главног одбора града Инсбрука. Орден ће бити додељен почетком 2012. године једним од живих потомака Диане Будисављевић, а ми се већ спремамо за захтевање подизања спомен плоче у част ове велике хероине, која би у наредној години могла бити постављена на згради у Инсбруку у којој је и рођена.

У 2011. години остварени су и контакти са новим братским удружењима, појединцима, добротворима, иснтитуцијама, компанијама и медијима, као што су на пример фирма за израду патриотских плочица „Дејан Бабић 4с“ из Италије, компанија „Веолиа транспорт – Литас а.д. Пожаревац“, Интеграциони биро града Инсбрука, институција за омладину и интеграцију ЈУФФ покрајине Тирол, Интеграциони фонд Аустрије, Спортски центар „Драгутин Томашевић“ у Петровцу на Млави, Културно-просветни центар Петровац на Млави, Гимназија „Младост“ у Петровцу на Млави, СПКД „Просвјета“ из Беча, Кафић „La Viva“ из Инсбрука, „SPORT UNION Tirol“, Магистрат за интеграцију, омладину и спорт града Инсбрука, заменик градоначелника града Инсбрука господин Кристоф Кауфман, господин Александар Ћорић и GRAWE, удружење „Уједињена Србија“ из Београда, Културно-информативни центар Срба у Македонији СПОНА, Васељенска ТВ из Канаде, Радио-телевизија Србије и Радио Београд, а озваничене су сарадње са КУД-ом „Острог“ из Инсбрука и са КСК-ом „Петар Кочић-Змијање“ из Фигена и са многим другим пријатељима омладинског удружења СПО(Ј)И.

Посебна част и задовољство нам је да Вас обавестимо о томе, да се Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И и даље шири по Европи, тако што је поред већ постојећих званичних представништва у западној и источној Аустрији и Србији, основано и представништво у Немачкој, у оквиру којег ће деловати тамошњи главни представник СПО(Ј)И, Дејан Сенић из Берлина, са члановима СПО(Ј)И у Немачкој.

У 2011. години су тачно 400 донатора, добровољно приложили 8.273,78 евра од којих је у хуманитарним акцијама испоручео преко 4.600 евра, а на административне трошкове у раду удружења је утрошено око 2.200,75 евра (за штампање часописа, просторије, поштарину, организацију предавања и других акција, итд) – тренутно се налази тачно 1.473,03 евра (по 31.12.2011.) на жиро рачуну СПО(Ј)И.

За сам крај овог прегледа 2011. године, остаје нам да се још једном захвалимо свим људима добре воље, свим вредним појединцима, компанијама, добротворима, братским организацијама, нашим пријатељима и донаторима, који су нам помагали да остваримо постигнуте циљеве у протеклој години, јер без њих све ово неби било могуће! ЗАТО Вам свима желимо срећне и Богом благословене предстојеће Божићне и Новогодишње празнике и уједно Вас позивамо да и у наредној години будете са нама и уз нас, како би заједно вредно радили на очувању српског идентитета у расејању и како би СВИ ЗАЈЕДНО дали свој допринос у ширењу позитивног духа и позитвном представљању Србије у свету, као и у егзистенцијоналном опстанку српског народа на вековним огњиштима широм српских земаља!

С ВЕРОМ У БОГА И СРПСКУ СЛОГУ,

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности